10 besplatnih alatki za kreiranje infografika

Foto: Squarespace

Prevela: Ivana Rangelov

Jedini problem je što su infografici koji izgledaju kao da su lako napravljeni zapravo sve osim toga. Stvaranje nečeg lepog i momentalno razumljivog u Fotošopu CC je često izvan granica koje vreme dozvoljava. Zbog čega je povremeno korisno koristiti brze i prljave alatke za infografike kako bi se proces ubrzao.

Ovde smo odabrali naše omiljene alatke. Sve su besplatne ili nude besplatne verzije

1. Canva Infographic Maker

Canva-in, moćna i laka za upotrebu onlajn alatka koja je pogodna za sve vrste zadataka koji se tiču dizajna, od brošura do prezentacija i još mnogo toga, uz veliku bazu koja pruža veliki izbor slika, ikona, fontova i opcija.
Ova alatka je posvećena pravljenju infografika koje možete koristiti besplatno, sa stotinama besplatnih elemenata dizajna i fontova na dohvat vaših prstiju i još mnogo premijum elemenata koje možete kupiti za čak jedan dolar. Možete ga koristiti u pretraživaču ili skinuti Kanva iPad aplikaciju kako biste kreirali u pokretu.

2. Vizualize

Posle našeg uspešnog članka o infografskoj biografiji, bilo je samo pitanje vremena pre nego što se pojavi generator infografske biografije. Možete vizualizovati svoj rezime pomoću jednog klika i istovremeno pogledati prethodne primere. Pošto omogućuje ljudima da izraze svoja profesionalna dostignuća kroz jednostavnu, a ipak privlačnu ličnu vizualizaciju, mislimo da je ovo početak nečeg velikog.

_izrada_sajtova.gif

3. Google Developers

Google alatke za tabele su moćne, lake za upotrebu i besplatne. Možete birati razne tabele i konfigurisati obiman komplet opcija koje će se savršeno podudarati sa time kako izgleda i vaš vebsajt. Povezujući podatke u stvarnom vremenu, Google Developers je savršeni generator za infografike za vaš vebsajt.

4. Easel.ly

Ova besplatna, bazirana na vebsajtu, infografik alatka vam nudi desetine besplatnih šablona koji će vam pomoći da započnete projekat, a koji su lake za prilagođavanje.

Easelly-1ca0iy7.png

College of Charleston

Dobijate pristup bazi stvari kao što su strele, oblici i linije za spajanje i možete da prilagodite tekst uz niz fontova, boja, stilova teksta i veličina. Ova alatka vam takođe dozvoljava da otpremite sopstvene grafike i da im odredite položaj jednim dodirom.

5. Piktochart

Piktochart je alatka za infografik i prezentacije koja vam omogućava da pretvorite dosadne podatke u privlačne infografike uz samo nekoliko klikova. Prilagodljivi urednik Piktochart-a vam dozvoljava da modifikujete šeme boja i fontove, da ubacite grafike koje ste prethodno ubacili i da otpremite osnovne oblike i slike. Njegovi šabloni koji su poređani kao rešetke takođe olakšavaju da poravnate grafičke elemente i promenite veličinu slika proporcionalno. Postoji besplatna verzija koja nudi tri osnovne šeme, dok profesionalni profil košta 29 dolara mesečno ili 169 dolara godišnje.

picktochart.png

Foto: CrakRevenue

6. Infogr.am

Infogr.am je sjajna besplatna alatka koja nudi pristup brojnim raznovrsnim grafikonima, tabelama i mapama kao i mogućnosti da ubacite slike i snimke kako biste napravili odlične infografike.

Prilagođavanje podataka koji su sastav infografika se odvija u tabeli koja je u stilu Excel-a i može se lako izmeniti, posmatrajući softver kako automatski menja izgled infografika kako bi savršeno predstavio vaše podatke. Kada ste zadovoljni sa vašim infografikom možete ga objaviti na Infogram vebsajtu kako bi i ostali uživali ili ga čak možete ugraditi na sopstveni vebsajt ili ga možete podeliti putem društvenih mreža.

7. InFoto Free

Ova alatka još uvek nije pronašla svoje mesto pod suncem, ali ako pravite mnogo slika vašim Android telefonom, onda bi joj trebalo dati šansu. InFoto uzima EXIF podatke koji idu uz vaše slike i gradi lepe infografike od njih. Ima sjajan interfejs, a verzija koja se plaća (koja dolazi bez reklama) košta samo 99 centi.

infoto-free-2.5-3.png

Foto: Trashbox

8. Venngage

Venngage je sjajna alatka za kreiranje i objavljivanje infografika zato što je toliko jednostavna i laka za upotrebu. Možete birati razne šablone, teme i stotine tabela i ikonica kao što možete i ubaciti sopstvene slike i pozadine, ili prilagoditi temu da zadovolji vašu marku. Takođe možete napraviti i animacije!

9. Dipity

Dipity je sjajan način da stvarate, podelite, ugradite i sarađujete na ,,tajmlajn” prikazima koji su interaktivni i vizuelno privlačni koji spajaju video, zvuk, slike, tekst, linkove, društvene mreže, lokaciju i vreme. Možete se priključiti besplatno ali premijum nacrti nude brendiranje po narudžbini i pozadine, analitike i prilagodljive aplikacije za iPhone.

10. Get About

Ova besplatna Windows aplikacija vam dozvoljava da nadgledate vaše aktivnosti na društvenim mrežama i generiše infografike koji vam pomažu da vizualizujete kako se povezujete i delite sa vašom mrežom.


Izvor: CreativeBloq

Ivana je večiti sanjar koji veruje da postoji svet iza ogledala.