10 tajni srećnog života kojima nas uči Endru Metjuz
Pixabay

Ako ne znate ko je Endru Metjuz, dopustite da vam ga predstavim. On je međunarodni govornik o temama kao što su „stav”, „uspeh”, „napredak” i o tome kako „biti srećan“. On je pisac bestselera koji govore o motivaciji i ličnom razvoju, kao što su klasici „Biti srećan” i „Slušaj svoje srce”. 


1. Budi srećan tu gde si sada

Baš sada! Budi zahvalan za sve ono što imaš, umesto što žališ za onim što nemaš. Budi zadovoljan onim što imaš dok se baviš onim što želiš da ostvariš.


2. Sreća, više nego bilo šta drugo, jeste izbor koji pravimo svakog dana

Sreća je svesna odluka. Sami odlučujemo da li ćemo danas biti srećni ili očajni. Našu akciju ili reakciju određuje način na koji gledamo na neku situaciju. Endru je nacrtao zanimljivu karikaturu jednog para kojeg su okružili krokodili. Čovek je pomislio: „O ne, krokodili!”, a njegova žena: „To! Torbice!”


3. Sreća je kad prepoznajemo stvari koje još ne možemo da menjamo i kada menjamo one koje možemo

Neke stvari je teško promeniti preko noći. Retko se dešava da prosjak postane milioner za jedan dan. Sreća je kada znamo da je za neke stvari potrebno više vremena. Možemo krenuti tako što ćemo odmah početi da radimo na stvarima koje možemo da promenimo.


4. Nasmej se. To će promeniti tvoj način razmišljanja.

Prošlog petka, kada sam učio prijatelja da kliže na ledu, sreo sam jednu lepu devojku dok sam uzimao piće. Osmehnula mi se dok smo išli ka automatu. I ja sam se njoj osmehnuo i dozvolio joj da prva kupi piće.


Dok smo bili na klizalištu nekoliko puta smo se mimoišli. Dok sam se ja trudio da održim svog prijatelja na nogama, ona je veselo padala na led. Naši pogledi su se ponovo susreli. 


Ona se osmehnula, a ja sam uzvratio.

Zatim, dok je odlazila sa klizališta, nasmešio sam joj se i mahnuo, pa se i ona nasmešila. Čuo sam da njene drugarice pitaju: „Je l’ ti to neki drug?”, ali nisam čuo njen odgovor. Sećam se da se okrenula prema meni sa još jednim osmehom. Uzvratio sam na isti način i mahnuo njenim zbunjenim drugaricama.


Nismo razmenili ni reč, a nismo ni morali, jer su naši osmesi bili dovoljni da nam oboma ulepšaju taj dan.


Pixabay
Pixabay

5. Šta god da dobiješ – prihvati to i nauči da se nosiš s time

Kada se nešto loše desi vrlo često smo spremni da odmah uperimo prstom u nekog i da okrivimo druge ljude za to. Sreća dolazi kada prihvatimo sopstvenu odgovornost i kada naučimo da se nosimo sa onim što nam se dešava. Ništa nećemo rešiti time što ćemo kriviti ceo svet.


6. Problemi = Signali za akciju

Endru savetuje da probleme shvatimo kao signale za akciju. Problemi su dobri učitelji, tako da treba da naučimo da ih volimo. Sledeći put kada vam iskrsne problem na poslu setite se da otrčite do šefa ili partnera i da mu kažete: „Imamo ogromnu priliku!”


7. Uči od slonova!

Kako pojesti slona?

Odgovor: Zalogaj po zalogaj.


8. Uloži sve što imaš u ono što sada radiš

Daj svoj maksimum (100%) i život će ti dati podršku!


9. Nije bitno šta ćeš u životu dobiti, već kakav ćeš postati

Treba da znaš šta da očekuješ – očekuj bolju verziju samog sebe.


10. Niko ne može da te učini srećnijim. Sam radi na sebi.

Mnogi ljudi sve naopako rade. Udata žena misli o svim lošim stvarima koje njen muž radi, a udovica se seća samo dobrih stvari. Pa to je pravi recepat za nesreću! Zar ne bi bolje da je obrnuto?

Radi na svojim mislima. Gledaj na svet na pozitivan način.

Pixabay
Pixabay

Zaključak 

Sreća se nalazi u načinu na koji razmišljaš. Niko osim tebe ne može da te učini srećnim. Za kraj ovog članka, podeliću sa vama ovaj video o jednom neverovatnom psu (Fejt, pas sa dve noge). Nadam se da će vas Fejt naučiti nečemu o sreći što se ne može iskazati rečima.


Izvor: My Little Black Pen