10 videa u čast PI - dana!

FOTO: blog.lsc.org

U celom svetu, 14. mart je dan kada se proslavlja PI - dan, pošto je 3.14 aproksimacija ovog broja na dve decimale. Setićete se možda kako smo pre dve godine objavili tekst gde je, između ostalog, objašnjeno šta je to Božanska formula, kao i da li PI u sebi sadrži PI (osvežite znanje klikom ovde). Ukoliko vas zanima kako da najbolje proslavite PI-dan ili dokučite pravo značenje ovog, pomalo čudnog naslova, slobodno pročitajte i prošlogodišnji PI - dan tekst.

Međutim, i ove godine smo vam spremili pravu mentalnu poslasticu u duhu PI-dana. Odabrali smo 10 zanimljivih, intrigantnih, neverovatnih naučnopopularnih youtube videa o broju PI. Uživajte!


1. Računanje broja π

Met Parker sa kanala StandUpMaths, već treću godinu, ručno, bez ikakvih uređaja za računanje, eksperimentalno dobija broj pribliažan broju PI koristeći se raznim formulama. Evo jučerašnjeg videa:


2. π - kado

I Dajana Kovern i Derek Miler (PhysicsGirl i Veritasium respektivno) su uz pomoć pikada i inovativnih načina bacanja strelica takođe pokušali da pomoću eksperimenta dobiju broj PI.


3. π i šibice

Na kanalu Numberphile se može maći ogroman broj videa o broju PI. Jedan od njih je i ovaj gde se vidi kako je PI svuda, kada je dr Toni Padila demonstirao nalaženje broja PI uz pomoć šibica.


4. π od π - te

Met Parker, ovoga puta na kanalu Numberphile, pravi još jedan u nizu videa gde se pokazuje na koliko mnogo načina je moguće ekperimentalno izračunati PI, sada uz pomoć pite.


5. Umetnost i π

Dr Džejms Grim je na kanalu Numberphile pokazao jednu vizuelizaciju broja PI i kako kako odgovara načelima estetike.


6. π na sudu

U još jednoj epizodi Numberphyle-a, Dr Džejms Grim priča anegdotu o sudbini mnogim matematičarima omiljenog broja broja i tome kako je PI umalo postao- racionalan.


7. Šetnja kraj π - a

Brejdi Haran, tvorac već pominjanog Numberphyle kanala, je na hartiji dugoj preko jedne milje (1mi≈1.6km) odštampao prvih 1,000,000 cifara broja PI, pa su Met Parker i on, šetajući kraj ove staze, usput zastajali na zanimljivim ili važnim mestima cifara broja PI.


8. π Meandriranje

Broj PI ima veze sa mnogim prirodnim pojavama, a u kakvoj su korelaciji broj PI i dužina reke na domišljat način objašnjava dr Džejms Grim.


9. 39. cifra broja π

Bez obzira što je izračunato na trilione cifara broja PI, dr Džejms Grim na Numberphyle kanalu tvrdi kako je računanje prvih 39 verovatno dovoljno da bi se dobio obim postojećeg univerzuma. On upozorava kako ovaj obim ne bi mogao da se dobije uz istu relativnu grešku (koja je manja od širine atoma vodonika) sa 38 cifara, iako je 39. cifra broja PI -nula.


10. Koliko zaista volite broj π?

Ukoliko i nakon ovog videa, gde se suprotstavljaju brojevi PI i TAU (Ʈ=2π) ostanete na strani broja PI, čestitamo, vi ste iskonski ljubitelj ovog fascinantnog broja!