5 neobičnih profesija u svetu
Pixabay

Etički haker

Ovim poslom bave se IT stručnjaci i programeri koji imaju dobro poznavanje računarksih mreža i različitih operativnih sistema. Zovu se baš etički, jer se od onih „zlonamernih“ hakera razlikuju po tome što upadaju u sisteme sa ciljem da vlasnicima ukažu na propuste i provere sigurnost sistema. Ranije se smatralo da je za ovaj posao najbolje angažovati osobe koji su već bili hakeri, međutim, takve osobe ne ulivaju dovoljno poverenja.


 Jedan klasičan hakerski napad, odvija se u sledećim stadijumima: izviđanje, popisivanje, dobijanje pristupa, proširivanje ovlašćenja, potkradanje, prikrivanje tragova, pravljenje zadnjih vrata, uskraćivanje usluga.

Lovac na bisere

U Australiji postoji tzv. zanimanje „lovac na bisere“ koje podrazumeva ronjenje na dah. Iako možda zvuči zabavno, ovaj posao može biti izuzetno opasan, jer se roni bez opreme, a vode Australije su poznate po velikom broju opasnih ajkula. U Australiji, kao i u Japanu, postoje podvodne farme za uzgajanje bisera. Japanac Kokiči Mokimoto je, početkom 20. veka, došao na ideju da ih napravi i od tada je vrednost bisera opala.

Veterinarski akupunkturista

Akupunktura se, kao deo tradicionalne kineske medicine, ne primenjuje samo na ljude, već i na životinje. Pokazala se veoma efikasnom kod lečenja displazije kuka i problema sa zglobovima koji se mogu javljati kod pasa, kako počinju da stare. 


Takođe, koristi se i da bi se psi koji se šalju na izložbe održali u što boljoj formi i zdravstvenom stanju. Osim tretiranja iglicama, ovi veterinari propisuju i specijalni režim ishrane za pse, u zavisnosti od stanja u kome se pas nalazi. Pored pasa, primenjuje se i na mačke, krave, konje, ptice i zečeve. Postoji podatak da najiskusniji veterinari zarade i do 80 000 dolara godišnje.

Pixabay
Pixabay

Živa lutka

Živa lutka baš kao i obična lutka ima ulogu da reklamira i privlači kupce, ali za razliku od obične lutke ona može i da bude u interakciji sa ljudima. Uglavnom stoji mirno i nepokretno, samo s vremena na vreme promeni pozu sa ciljem da privuče pažnju. Iako za ovo zanimanje nije potrebno visoko obrazovanje, na pozicije se uglavnom prijavljuju ljudi sa veštinama scenskih umetnosti. Ove lutke često unajmljuju i krojači, a plata im se kreće od 50 do 375 dolara po satu.

Baštenski terapeut

Baštenska terapija podrazumeva upotrebu biljaka i samog procesa sađenja biljaka kao vid lečenja. Pokazalo se da baštenska terapija dosta poboljšava memoriju i kognitivne sposobnosti, kao i jezičke veštine. Na fizičkom nivou dobra je za jačanje mišića, koordinaciju pokreta, ravnotežu i izdržljivost. 


Ova terapija izvodi se u pretežno biljnoj sredini da bi se iskoristila isceljujuća moć prirode. Smatra se da ovakve bašte obezbeđuju osećaj sigurnosti i udobnosti što pozitivno utiče na ljudsku psihu. Da bi neko mogao da postane baštenski terapeut potrebno je da poseduje veliko znanje o biljkama i ljudima.

Pixabay
Pixabay

Izvori: Wannabe, Search security, Trade schools, The Balance careers, Balance careers, Ahta