5 prednosti rada u timu

FOTO: Freerange

Dobar timski rad postiže se dobrom komunikacijom, koordinacijom, komplementarnošću (ravnoteža između zadataka svakog od članova), konfidencijalnošću i kompromisom, što je poznato kao 5 „K“.

U današnje vreme, na razgovoru za posao, sposobnost rada u timu poslodavci visoko vrednuju tokom selekcije kandidata jer donosi mnoge koristi preduzeću. U nastavku ćemo predstaviti neke od prednosti timskog rada:

1. Podstiče kreativnost i učenje
Kreativnost se povećava kada osobe zajedno rade u timu. Kiša ideja uskraćuje mesto egocentričnim mišljenjima i omogućava širenje kreativnosti zahvaljujući mišljenjima ostalih članova. Kombinovanje različitih tački gledišta članova tima doprinosi pronalaženju efikasnijih rešenja problema. Uostalom, rad u timu omogućava razmenu znanja i stimuliše individualno učenje u okviru grupe.

2. Mešavina komplementarnih talenata
Timski rad omogućava dopunjavanje talenta svakog od članova da bi se na kraju postigao učinak koji je nemoguće postići individualnim radom. Isto kao i u muzičkoj grupi, gde se jedan može istaći lepim glasom, drugi dobrim sviranjem gitare, a treći zato što dobro svira bubnjeve. U poslovnom timu neko se može istaći jer je dobar programer, neko drugi je dobar u grafičkom dizajnu, a neko dobro poznaje rad sa tekstilom. Sve troje zajedno mogu da ostvare nove poslovne mogućnosti koje možda ne bi bili u stanju sami da pokrenu.

3. Smanjuje stres
Indivudalni rad povećava obim posla i zaduženja i to može dovesti do povećanog stresa. Nasuprot tome, rad u grupama omogućava da se, kako zadaci tako i odgovornosti, podele, a stres smanji.

4. Poboljašava učinak
Kako timski rad omogućava da se osobe koncentrišu na ono što najbolje umeju da rade, ne moraju da se brinu za poslove i zadatke koji im ne idu od ruke. Ovo doprinosi boljem kvalitetu posla, kao i povećanju produktivnosti.

Ideas_and_creativity_02_20017.jpg

FOTO: Freerange

5. Povećava efikasnost i produktivnost
Svaka osoba se usredsređuje na svoju specijalnost i saradnja omogućava da svako da maksimum od sebe u oblasti za koju je stručan. Pre postizanja rezultata, timski rad zahteva period u kome se uspostavljaju međuljudski odnosi. Grupe koje nastavljaju dalje povećavaju efikasnost i produktivnost.

Saveti za dobar timski rad

Ako jedan zajednički projekat zahteva da se timskim radom stigne do gorenavedenih koristi, neophodno je da svi učesnici u njemu funkcionišu kao jedna celina. Za dobar timski rad neophodno je:

• Izgraditi poverenje
• Utvrditi zajedničke ciljeve
• Stvoriti osećaj pripadnosti
• Uključiti sve ljude u donošenje odluka
• Potražiti međusobno razumevanje
• Razvijati komunikaciju
• Iskoristiti različitost
• Slaviti uspehe grupe
• Favorizovati zajedničko angažovanje i podelu odgovornosti

Ako su naši saradnici talentovani za različite oblasti i svako radi za sebe, nećemo postići stvaranje neophodne sinergije. Stoga, dajmo prednost udruženim snagama tima pre nego individualnom radu i zapazićemo kako se dinamičnost poboljšava.


IZVOR: Cultura Colectiva