Kako rukovoditi problematičnim radnikom
Pexels

Radnici kojima je teško rukovoditi mogu vam zagorčati život. Oni mogu ometi napredak vašeg preduzeća podjednako kao i radnik kome nedostaje veština ili inicijativa da dobro uradi posao. Za razliku od dobrog vina, problematičan radnik s godinama ne postaje bolji.


Prva stvar koju bi trebalo da uradite za problematičnog radnika je da budete suzdržani i pokušate da pridobijete njegovu ili njenu pažnju. Idite na ručak i pokušajte da razvijete pozitivan odnos. Često postoji neki problem koji izaziva negativno ponašanje. Često radnici veoma nerado razgovaraju o ovim problemima, bez obzira da li su profesionalne ili lične prirode. Neformalno, opušteno okruženje može doprineti da se osećaju prijatnije.


 Oni mogu postati otvoreniji i spremniji da vam kažu šta ih muči.

Često su glavni uzroci negativnih ponašanja radnika prilično jednostavni. Oni mogu imati osećaj da nisu cenjeni. Možda osećaju da nisu dovoljno pohvaljeni za dobro obavljen posao. Možda osećaju da zaslužuju više pažnje. Upamtite, ne štedite na komplimentima. 

Ključnim radnicima naročito je potrebna pažnja. Ali ovo je savet koji je lakše dati nego primiti.

Pixabay
Pixabay

Ali, ponekad je ponašanje problematičnog radnika rezultat ličnih problema - bolestan roditelj, problem oko deteta, razvod ili finansijske poteškoće. U ovom slučaju želite pokazati da razumete situaciju. Ako je uopšte moguće, ponudite radniku odmor ili prilagođavanje radnog vremena kako bi se on ili ona mogli usredsrediti na rešavanje ličnih problema.


Međutim, ukoliko je problem veći i traje dugo i ima ozbiljan negativan uticaj na vaše radno mesto, morate staviti toj osobi do znanja da je potrebno pronaći hitno rešenje.


Ukoliko je problem i dalje prisutan, održite formalan, zatvoren sastanak sa radnikom i na iskren način ukažite na najočiglednije primere njegovog ili njenog neadekvatnog ponašanja.

Ako je radnik i dalje problematičan uprkos svim pokušajima izgradnje odnosa ili pružanja pomoći, morate izvršiti pažljivu procenu.

Pixabay
Pixabay

Budite iskreni prema sebi. Da li vam se taj radnik jednostavno ne dopada? Možda poteškoće s kojima se suočavate nisu tako ozbiljne? Ako je to slučaj, odustanite.


Ali ako radnik zaista ispoljava problematično ponašanje koje ozbiljno narušava radnu atmosferu, morate preduzeti dalje korake. Razmislite o davanju pismenog upozorenja koje jasno opisuje specifične probleme.


Ako se i nakon takvog upućenog upozorenja loše ponašanje nastavi, možda ćete shvatiti da je jedino rešenje prekid radnog odnosa. Konsultujte se sa advokatom pre nego što otpustite radnika.


Morate znati da li imate dovoljno jak slučaj da se suprotstavite potencijalnoj tužbi za pogrešno otpuštanje. Mnogo je verovatnije da će vas tužiti radnik koji je otpušten zbog problematičnog ponašanja nego radnik koji je otpušten zbog značajnih poslovnih kriterijuma, kao što je neispunjavanje minimalne radne norme ili prodajnih kvota.

Smernice kojih treba da se pridržavate:


• Pokušajte da utvrdite da li postoji glavni problem.

• Pokušajte da budete fleksibilni ako su uključeni lični problemi.

• Međutim, ako je radnik ozbiljno problematičan – to ne bi trebalo tolerisati.  

Izvor: Businesstown