Ako ste prvi put šef, izbegavajte ove greške!

Foto: PixaBay

Ignorisanje problema

Ros Kejgan bio je prvi put zadužen za tim kada je imao oko 30 godina i bio je asistent na Medicinskom Fakultetu Univerziteta Vašington u Sent Luisu, Misuri, SAD. Deo njegovog posla bio je nadzor laboratorije u kojoj je radilo nekoliko studenata stipendista na postdoktorskim studijama i tehničara.

Seća se jedne stipendistkinje koja je bila problematična i često je imala konflikte sa ostalim kolegama. Kejgan je imao poteškoća da reaguje. ,,Bilo mi je stresno’’, kaže on, iako je znao da je mora sankcionisati. ,,Plašio sam se onoga što bi mislili drugi članovi laboratorije’’. Na kraju, kada je preduzeo potrebne mere, ostali su mu zahvaljivali. ,,Pitali su se zašto mi je tako dugo trebalo da reagujem’’.

questions1.jpg

Foto: We Heart It

Rukovodioci početnici mogu misliti da nema pravog trenutka da se objavi nešto ili reši problem. Ako se deluje previše brzo, ljudi mogu pomisliti da samo pokušavate da nametnete autoritet. Ako se čeka predugo, možete im delovati slabo i pokorno, ili čak nespremno da preuzmete odgovornost. ,,Ako provedete tri noći bez sna, nekoga morate otpustiti’’, kaže Kejgan o lekciji koju je naučio.

Izbegavajte mikro upravljanje

S druge strane, ima početnika koji preuveličavaju svoju ulogu šefa.

Kao odgovorne osobe, početnici se mogu voditi predrasudama o tome šta šef radi i pokušati da upravljaju osobama govoreći im šta da rade, donositi odluke samostalno ili služiti kao čuvar informacija i komunikacija, napisao je u mejlu Džim Konselman, potpredsednik razvoja liderstva globalne firme za savetovanje o ljudskim pravima ,,Development Dimensions International“.

,,Većina nadzornika na početku je promovisana zbog svojih sposobnosti u određenoj oblasti. Imaju iskustvo i znanje da obavljaju svoj posao“, rekao je Konselman, ,,stoga, se dešava da greše oslanjajući se na sposobnosti zbog kojih su dostigli individualne doprinose i gube priliku da razvijaju liderske sposobnosti’’, naveo je. Oni kojima bolje ide prilagođavanje, prolaze kroz neku vrstu ,,Kopernikusove revolucije’’, prema Konselmanu. „Na kraju priznaju da se svemir ne vrti oko njih, već oko tima i da uspeh zavisi od uspeha svakog člana tima i tek onda se fokusiraju se na tim“.

Nemojte sve raditi sami

Pažnja za šefove početnike: ako mislite da sve možete sami da uradite - grešite.

Nažalost, mišljenje da sve mogu da urade samostalno je česta greška koju početnici prave, prema Džoelu Garfinklu, izvršnom savetniku koji radi u oblasti San Franciska. Vremenom, ovaj pristup je osuđen na propast. Da biste izbegli ovu zamku, Garfinkl ukazuje na identifikovanje mentora koji imaju iskustva u upravljanju: ,,Tražite im podršku, informacije i smernice’’.

_rangiranje_fakulteta_1.gif

Ponekad najbolji mentor može biti osoba van organizacije koja vam služi kao rezonator i vodič, objašnjava dr Lorejn Tilburi, osnivač kompanije za lični i profesionalni razvoj „Horse Power International“ sa sedištem u Valje del Lora, u Francuskoj. Ipak, pronalaženje nekoga u vašoj firmi bi moglo da vam pomogne da razumete nepisana pravila i kulturu upravljanja koja postoji u organizaciji, napisala je Tilburi, koja je i potpredsednica podučavanja „Global PWN (Professional Women’s Network) Federation“. ,,Razjasnite unapred sa mentorom koja su vaša očekivanja, učestalost i trajanje sastanaka, teme o kojima želite da pričate’’.

Ne budite paralizovani

Dag Taker, generalni direktor „Sales Commando“, međunarodne organizacije za obuku prodaje sa sedištem u Londonu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, video je da mnogi menadžeri početnici budu paralizovani kad je u pitanju donošenje odluka. ,,Plaše se da ne pogreše ili da ih drugi vide kao antipatične, ili i jedno i drugo’’, rekao je.

Ovo ponašanje samo pogoršava situaciju. ,,Ako se vi ne pobrinete za neku situaciju, ona se može rešiti sama od sebe, a rezultat možda neće onakav kakav ste želeli’’, Taker je napisao. On smatra da je uvek neka odluka bolja nego nikakva odluka uopšte. ,,Ako pogrešite, onda razmišljajte logično, priznajte grešku i učite iz nje kako je ne biste ponovili’’.

Nemojte se fokusirati na adminstraciju

Free_Image_on_Pixabay_Entrepreneur_Startup_S.jpg

Foto: PixaBay

Za kraj, ne zaboravite da vaš posao obuhvata mnogo više od same administracije. Mnogi menadžeri početnici su entuzijasti i žele da budu sigurni da rade sve što je u njihovoj moći da budu uspešni’’, napisao je Ben Karpenter, koji živi u Konektikatu, autor knjige „Velikani“i potpredsednik društva „CRT Capital Group“.

,,Zapostavljaju produktivnu stranu svog posla i u potpunosti se posvećuju administraciji’’. Ali, to je loša stvar, rekao je. ,,Umesto toga, ostanite prisutni i budite šef, koji je i kolega najveći deo vremena’’.

,,Veliki deo kredibiliteta u okviru kompanije dobija se iz onoga što se radi, a ne onoga čime se upravlja’’, dodao je on. ,,Osim toga, vrednost će vam se povećati i imaćete više mogućnosti da pronađete posao, kada odlučite da promenite kompaniju. Mnogo je lakše izmeriti koliko lični napori doprinose celini’’.

Izvor: BBC Mundo