Bil Gejts: 6 inovacija za menjanje sveta
Kuhlmann / MSC (Wikimedia Commons)

1. Skladištenje vakcina u MetaFridge frižiderima

Prva na listi inovacija koje bi mogle da promene svet, po mišljenju Gejtsa, tiče se zdravlja ljudi. Kako su vakcine spasile, i još spašavaju živote miliona ljudi, potrebno je obezbediti njihovo pravilno čuvanje. Vakcine se brzo kvare te stoga njihov transport do udaljenih mesta predstavlja problem.


Naučnici iz kompanije Global Good, iz Sijetla u Americi, kreirali su u te svrhe frižider MetaFridge. Ono što ovaj frižider čini odličnim i inovativnim je činjenica da može da održi niske temperature čak i ako ostane bez struje, kao i da postoji mogućnost da radi na prenosive ventilatore.

2. Korekcija „bolesnih” gena

„Zamislite budućnost u kojoj bismo mogli da uzmemo DNK bolesne osobe, uklonimo gene koji izazivaju bolest i na taj način je izlečimo ili, na primer, iz komaraca uklonimo gene koji izazivaju malariju", kaže Gejts.


Jasno je da se naučnici bave razvijanjem tehnologije u korist našeg zdravlja već decenijama unazad, ali uvek se postavlja i pitanje etičnosti, te ćemo na ove rezultate sačekati još koju godinu.

3. Pogon na solarnu energiju

„Ako želimo da se rešimo naše zavisnosti od fosilnih goriva i klimatskih problema koje izazivaju, treba nam više različitih pristupa. Nedavno sam posetio laboratoriju u Institutu Kaltek, gde naučnici pokušavaju da pronađu način da sunčevu energiju pretvore u gorivo", kaže Gejts.


Pretvaranje sunčeve energije u gorivo je stvar budućnosti, ali kao i Gejts, sa nestrpljenjem čekamo ovo energetsko čudo.

Pixabay
Pixabay

4. mRNA vakcine

U sastav vakcina ulaze oslabljene ili neaktivne forme virusa da bi podstakle naš organizam na borbu, odnosno proizvodnju antitela. Sastav vakcina se stalno modifikuje, pa tako danas naučnici pokušavaju da ubrzaju i pojeftine njihovo razvijanje. Cilj je podstaći organizam da kreira takav odbrambeni mehanizam koji će sprečiti pojavljivanje i pružiti borbu sa bolestima.

5. Bolji način unosa lekova

Kompanija Intarcia napravila je mali uređaj koji se ugrađuje u kožu čoveka i koji polako oslobađa lekove u krvotok tokom određenog vremenskog perioda. Gejts podseća koliko često zaboravimo da popijemo lek, te ističe da bi ova tehnologija bila posebno korisna za obolele od HIV virusa. Jedan ovakav uređaj bi mogao godinu dana da štiti osobu obolelu od HIV-a.

6. Veštačka inteligencija

I za kraj liste, stavka koju bismo možda najviše i povezali sa Gejtsom.

„Smatram da će veštačka inteligencija naš život učiniti produktivnijim, delotvornijim i lakšim."

Implemetiranje veštačke inteligencije u naše živote će zasigurno pokrenuti niz transformacija, ali staviti i nove izazove pred čovečanstvo.  Možda su neke od ovih inovacija van našeg poimanja vremena i prostora u kojem živimo i potpuno deo naučne fantastike, ali što pre prihvatimo da je budućnost stigla, lakše ćemo se i prilagoditi.


Izvor: B92.net