Da li smo svedoci revolucije u maloprodaji?
Wikimedi//SounderBruce

Nastanak Amazona

Džef Bezos je radio na Volstritu do 1994. godine kada se preselio u Sijetl i osnovao Amazon. Ime mu je odgovaralo jer je sugerisalo egzotičnost i počinjalo je na slovo “a”. Odlučio je da će da se bavi internet trgovinom, koja je tih godina postajala sve popularnija. Napravio je spisak od 20 proizvoda koje bi mogao da prodaje preko interneta i opredelio se za prodaju knjiga. Bezos je pokrenuo Amazon u svojoj garaži ali sa početnim kapitalom svojih roditelja od čak 250.000$.

Knjige su prodavane bez ikakvih poreza i bile su jeftinije od knjiga konkurencije, što je bilo jedno od najjačih oružja u probijanju ka vrhu. Tokom narednih godina Amazon se širio, a u svoju ponudu je, osim knjiga, uvrstio i stvari poput odeće, obuće, tehnologije i slično. 


Osim proširenja ponude, kompanija je kupovala i druge kompanije u različitim domenima. Tako danas poseduju kanale za striming poput sajta Twitch, sajtove IMDb, Goodreads, softverske kompanije, maloprodajni lanac Whole Foods Market, firmu koja se bavi kućnim obezbeđenjem i mnogo drugih raznorodnih biznisa. Takođe, skorašnja akvizicija kojom Amazon ulazi u sferu produkcije jeste snimanje serije Lord of the rings koja se najavljuje kao budući megahit.

Wikimedia
Wikimedia

Jedno od poslednjih preuzimanja ove kompanije je trasiralo put za otvaranje prodavnica Amazon Go. Radi se, naime, o preuzimanju maloprodajnog lanca Whole Foods Market na čijoj infrastrukturi Amazon planira da razvije projekat prodavnica bez kasa, ljudstva i redova. Ideja je da u prodavnicama budu samo mušterije i roba.

Tajna ovog noviteta jeste tehnologija. Naime, prodavnica koristi kamere za prepoznavanje lica, kao i aplikaciju putem koje se kupci registriju i koja im omogućava kupovinu. Sve funkcioniše na principu QR skenera, koji na ulazu skeniraju kod u telefonu i kupovina može da počne. Slično drugim aplikacijama i ovde se uplaćuje novac ali nije potrebno uzimati telefon posle ulaska u prodavnicu. Za razliku od drugih maloprodaja sa sličnom tehnologijom, ovde se samo izađe iz radnje jer senzori prepoznaju šta je kupljeno, a računari naplate novac sa računa u aplikaciji. Ovo su neke osnovne informacije koje je saopštio Amazon, pošto se ostatak još uvek tretira kao poslovna tajna.

Wikimedia//Sikander Iqbal
Wikimedia//Sikander Iqbal

Prva prodavnica ovakvog tipa otvorena je u januaru ove godine, sa godinu dana zakašnjenja. Otvaranje je bilo najavljeno za početak 2017. godine ali se proces odužio zbog određenih problema i dodatnih istraživanja. Mušterije tokom probnog perioda bili su zaposleni u Amazonu, a što se tiče prodaje u prvom danu, iz Amazona su odbili da objave taj podatak. Trenutno postoji 6 prodavnica ovog tipa, 4 u Sijetlu i po 1 u Čikagu i San Francisku.

Da je ovaj iskorak Džefa Bezosa pokrenuo domino efekat među konkurencijom vidi se na osnovu rekacija Volmarta i konkurenata iz Kine. Volmart je uveo plaćanje proizvoda putem mobilnog telefona ali se na kraju ipak mora skenirati kod na telefonu kao potvrda o transakciji. Odgovor kineskih kompanija bio znatno obuhvatniji jer su one osim maloprodaja bez zaposlenih, otvorili restorane, teretane, barove... Trenutno sve kompanije koje pokušavaju da slede primer Amazona, kaskaju za Bezosovom kompanijom jer ona raspolaže preskupim softverima i hardverima.

Wikimedia//Sikander Iqbal
Wikimedia//Sikander Iqbal

Ekspanzija Amazona na raznorodne delatnosti je izuzetno agresivna. S tim u vezi možemo posmatrati i Amazonov skok na 2. mesto najvrednijih kompanija ali i mesto Džefa Bezosa kao najbogatijeg čoveka na svetu prema časopisu Forbes. Amazon Go je svakako najinovativniji poduhvat ovog konglomerata. Kako Bloomberg prenosi, Amazon planira da do 2021. godine otvori još 3000 prodavnica ovog tipa, pa možemo uvideti da su izuzetno ozbiljni u vezi sa ovim projektom i da je pred nama revolucija u oblasti maloprodaje.

Izvor: blic.rs ; pcpress.rs