Da li je u biografiji neophodna izjava o nameri?

FOTO: Freerangestock

Prevela: Ljupka Mirković Dubajić

Šta je izjava o nameri?

Izjava o nameri je kratka izjava koja definiše vaš cilj, a koju šaljete zajedno sa vašom biografijom. Trebalo bi da bude sažeta i jasna. U većini slučajeva se poistovećuje sa navođenjem pozicije za koju ste zainteresovani. Ako želite da budete odgajivač, može da kažete da želite da razvijate svoje iskustvo na tom polju i da ga unapređujete.

Super! Onda ću da stavim izjavu o nameri na početak svoje biografije.
Ne žurite. Izjave o nameri više nisu u tako širokoj upotrebi. Neke forme koje se još koriste i dalje sadrže rubriku „Izjava o nameri” i možda je zbog toga ljudi i dalje popunjavaju. Izjava o nameri izlazi iz upotrebe zato što, u osnovi, potencijalnom poslodavcu govori ono što on već zna – da vi želite posao koji se nudi. Izjava o nameri samo oduzima prostor i odvlači pažnju od važnije informacije kao što su vaše veštine.

-poslovna_komunikacija.gif

Razumem. Bez izjave o nameri. Šta onda treba da stavim u biografiju?
Umesto izjave o nameri većina biografija će obuhvatiti sažeti prikaz karijere.

Šta je sažeti prikaz karijere?

Sažeti prikazi karijere su naslov koji se nalazi na vrhu vaše biografije baš kao i izjava o nameri. Razlika je u tome što umesto da navodite šta želite od posla ističete šta je to što vi možete da ponudite kompaniji ili poslodavcu. To su kvaliteti od kojih očekujete da izdvoje vašu prijavu iz gomile drugih prijava. U stvari, to je kao da pomerate rubriku sa navedenim veštinama iz vaše biografije na njen početak i kombinujete ih sa kratkim osvrtom na to koliko ćete vi i vaše iskustvo doprineti kompaniji.

Pa dobro, kako to treba da izgleda?

Vaš sažeti prikaz karijere bi trebalo da izgleda otprilike ovako: Motivisan vođa tima sa izuzetnim veštinama u međuljudskim odnosima i zavidnom radnom etikom. Četiri godine iskustva rada u ugostiteljstvu. Tečno govorim engleski i španski. Posebno orijentisan ka uspostavljanju korisničkih usluga i posvećen podizanju svesti o brendu. Stručnjak za društvene medije.

Što kraće, to bolje. Sada kad ste uklonili izjavu o nameri i kad znate kako da sročite pristojan sažeti prikaz karijere, na pravom ste putu da jurišate novu poziciju.

IZVOR: Life Gooroo


Ljupka vas informiše o svetu oko vas da bi ga bolje sagledali i snašli se u njemu.