Dve vrste strasti prema poslu

FOTO: La mente es maravillosa

Ovo nam se dešava u različitim situacijama i okruženjima, kao na primer na poslu. Kada neko govori o svom poslu sa puno žara primećuje se da on u tome uživa i da se uživljava u svoj posao. Sa druge strane, osoba koja ne voli svoj posao kaže da joj je teško da ide na posao i da se dani čine večni. Ovo već znamo iz iskustva, ali, šta je to pronašla psihologija u vezi sa ljubavlju prema poslu?

Harmonijska strast i opsesivna strast prema poslu

Koja je definicija strasti? Šta je to strast? Strast je snažna naklonost prema aktivnosti koja nam se dopada, a obuzima nas osećaj blagostanja kada je vršimo. Zbog toga se mnogo vremena i snage ulaže u nju. Na ovaj način može postati nešto što visoko vrednujemo, a strast čak može postati i deo ličnog identiteta.

Ništa što vredi na ovom svetu nije nastalo bez strasti. – Georg Vilhelm Fridrih Hegel

Da li nam strast čini dobro ili nam škodi? Kako bi razumeo pozitivne i negativne efekte strasti, psiholog Robert Valjerand i njegov tim predlažu razlikovanje dve vrste strasti: one koja donosi harmoniju i opsesivne strasti. Strast koja donosi harmoniju je ona koja dozvoljava osobi da bira da upražnjava aktivnost od velike važnosti, ali bez opterećenja; to jest, ostavlja prostora za druga interesovanja od važnosti.

Sa druge strane, opsesivna strast vodi frustraciji. Razlika između ove dve vrste strasti leži u tome što opsesivna strast ne ostavlja prostora za bavljenje drugim aktivnostima, odnosno ometa ono stanje u koje nas te aktivnosti dovode. Stoga, osoba koja istraje u strogom izvršavanju aktivnosti, bez mogućnosti kompromisa, seje seme negativnih osećanja koja će se uskoro razviti. Osoba plaća ceh i na ličnom nivou, zanemarivši ostale obaveze ili uloge.

Dobrobiti harmonične strasti prema poslu

Ova vrsta strasti nas snabdeva emocionalnom energijom i zadovoljstvom prema poslu. Zašto? Zato što nam omogućava da fleksibilno izvršavamo obaveze. Na taj način, harmonična strast se može razviti u posvećenost. Šta posvećenost predstavlja? To je želja da se uloži napor u posao koji se obavlja uprkos poteškoćama, na taj način omogućujući osobi da se bavi određenom aktivnošću sa visokim nivoom energije i mentalne izdržljivosti.

2017-01-15-1-768x517.png

FOTO: La mente es maravillosa

Posvećenost u čoveku izaziva osećanja poput važnosti, entuzijazma, inspiracije, ponosa i izazova prema poslu. Drugim rečima, sa sobom nosi povišen stepen zadovoljstva i koncentracije što proizvodi predstavu da nam vreme leti kada radimo.

Pored svega ovoga, harmonijska strast prema poslu ima blagotvorna dejstva na zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno. Ne samo da nam proizvodi pozitivna osećanja već nas štiti od iscrpljenosti i od „sindroma izgaranja“ (eng. burnout). Štaviše, radnici koji osećaju ovu vrstu strasti prema poslu su otporniji na emotivnu iscrpljenost. Takve osobe kažu da češće imaju osećaj blagostanja i sreće na različitim poljima. Stoga se čini da umerena strast prema poslu ima blagotvorno dejstvo na zaposlene.

Opasnosti opsesivne strasti prema poslu

Opsesivna strast prema poslu ima veoma jasnu posledicu: sprečava nas da se odvojimo od njega, čak i kada se bavimo nekom drugom aktivnošću. Štaviše, često se dovodi u vezu sa zavisnošću od posla (radoholizmom). Ova nesposobnost da se mentalno distanciramo od radnih obaveza šteti našem trudu na duge staze.

06_avoid_while_tired_work_project1.jpg

FOTO: Reader's digest

Čak i kada osoba posvećuje više vremena svom poslu, nivo njene pažnje opada, nivo stresa se povećava i pojavljuju se teškoće u balansiranju između poslovnog i privatnog života. Stoga nije teško zaključiti da su osobe koje osećaju opsesivnu strast prema poslu sklonije emotivnoj iscrpljenosti, depresiji, a nivo sreće im je niži.

Međutim, posledice ovakve strasti ostaju čak i posle završetka radnog veka i u penziji. Tada, ovakvi pojedinci pokazuju lošije psihološko stanje jer im nisu zadovoljene sve potrebe te su manje zadovoljni životom.

Da zaključimo, važno je naglasiti da je strast prema poslu dobra sve dok je harmonijska jer samo tada ima pozitivne efekte na naš život. Doduše, treba biti obazriv i sprečiti da ova strast dostigne nivo opsesije.


IZVOR: La mente es maravillosa