Ekonomska načela – šta određuje vaš uspeh? (II deo)
Pixabay

U prethodnom tekstu izložili smo prvih pet načela ekonomije. Ovde ćemo izložiti preostalih pet, koja su podjednako bitna.

1. Transakcioni troškovi

Sama trgovina uvek košta – to su transakcioni troškovi. Da bi se razmena obavila, potrebno je prvo pronaći partnera (posredništvo ili reklama), stupiti u pregovore, zaključiti ugovor i na kraju ispuniti ugovorene obaveze (isporučiti robu). 


Sve navedeno košta. Na to treba dodati i troškove proizvodnje.

2. Nevidljiva ruka tržišta

Tržišna cena je pokazatelj  podataka i za prodavce i za kupce, i ona je ključni pojam kod razumevanja nevidljive ruke tržišta. Naime, svako radi u interesu drugih, i zadovoljava tuđe potrebe. Ukoliko ne bi bilo tako, možemo pretpostaviti dva scenarija. 


Prvi: ako bi prodavac postavio nerealno visoku cenu, ili proizvod koji niko neće, niko ne bi kupio to dobro, a sam prodavac ne bi imao sredstva za namirenje troškova. 


Drugi scenario je pretpostavka da svako radi isključivo u svom interesu. U tom slučaju, svako bi morao da radi sve poslove kojima se zadovoljavaju njegove potrebe, što je nemoguće.

Pixabay
Pixabay

3. Životni standard zavisi od produktivnosti

Što je veća produktivnost, veći je i BDP, a samim tim i životni standard jedne zemlje. Ujedno, produktivnost je i jedini održivi način porasta životnog standarda, pošto su krediti privremeno rešenje, a preraspodela dohotka (uzimanje od bogatih i davanje siromašnima) ne stvara odgovarajući podsticaj.

4. Napredak kao posledica

Investicije su ulaganja, što samo po sebi dovodi do progresa. Pored kapitalnih, od velikog značaja su investicije u ljudstvo. Najveći napredak je posledica produktivnosti, što je posledica inovacija.

5. Dugoročne i indirektne posledice

U prethodnom tekstu smo objasnili značaj podsticaja. Međutim, iako se uglavnom može predvideti smer promene, intenzitet uglavnom ne može. 


Glavni razlog je ograničenost informacija.  Kada je u SAD propisano vezivanje pojaseva kao obaveza, cilj je bio povećanje bezbednosti na putevima. Međutim, stopa smrtnosti se nije smanjila – niko nije mogao predvideti da će osećaj sigurnosti dati podsticaj vozačima da voze brže i manje oprezno.

Pixabay
Pixabay

Iako verujemo da ste većinu ovih načela već znali, korisno je sabrati ih i imati ih na umu kod donošenja odluka, bilo vezanih za posao, bilo za druge aktivnosti. To su principi kojima se vodimo na dnevnom nivou, a često ih nismo svesni.