Jutarnja rutina uspešnih preduzetnika

FOTO: Pixabay

Preduzetnici su jedinstvena vrsta ljudi. Volimo da radimo stvari na nama poznat način, koji je rezultat naših gotovo opsesivnih navika. Ipak, postoji dobar razlog za to. Navike nam pomažu da ostvarimo svoje ciljeve, održavaju nas motivisanima, sprečavaju gubljenje vremena i u celosti čine naše živote boljima.

Jutarnja rutina verovatno je najbitnija navika svakog preduzetnika. Na kraju krajeva, ako dan započnete ustavši na levu nogu, koliko produktivni, motivisani i skoncentrisani ćete biti ostatak dana?

Da biste bili sigurni da ste dan započeli kako treba, pročitajte spisak sačinjen od sedam stvari koje bi trebalo da uradite pre 7h ujutru.

Oni su sasvim budni

Uspešni preduzetnici, kao što je Ričard Branson, poznati su po ranom i čilom ustajanju. „Uvek sam bio ranoranilac. Poput održavanja svog izgleda ili vitkosti tela, rano ustajanje takođe je jedna od navika do koje treba da se drži. Za ovih preko 50 godina u preduzetništvu naučio sam da mi rano ustajanje pomaže da ispunim više dnevnih, a samim tim i životnih obaveza“, objašnjava osnivač Virdžin grupe (Virgin Group).

Kada ste budni pre 7h imate vremena da proverite vesti, razbistrite svoje misli ili vežbate. To vas sprečava da svakog jutra iznureno i dekoncentrisano projurite kroz vrata. Rano ustajanje vam pomaže da prestanete da stiskate dugme za dremež, jer ste se dovoljno naspavali tokom noći.

Pored toga što ste ranoranilac, dovoljna količina sna pozitivno utiče na zdravlje, pamćenje, učenje, produktivnost i raspoloženje. To vam čak može pomoći da donosite manje finansijski riskantnih odluka, regulišete stres, kao i da vežbanjem sagorite višak masti i povećate mišićnu masu.

Izbegavajte telefon

Možda zvuči ludo, ali postoji nekoliko savršeno dobrih razloga da telefom ne bude prva stvar koju dohvatite ujutru. Za početnike, ako ga tokom noći smestite pored sebe vaše spavanje može biti prekinuto svetlošću koju emituje ekran prilikom priliva novih obaveštenja.

Uz sve to, proveravanje vašeg inboksa ili naloga na društvenim mrežama može biti stresno, a može vam i odvući pažnju od vaših ličnih prioriteta. Umesto da planirate dan koji je pred vama, vi izbezumljeno odgovarate na ljutiti imejl koji ste dobili od nezadovoljnog klijenta. To nije najbolji način da započnete svoj dan.

Vežbanje ili meditacija

Da. Bilo da se radi o trčanju, dizanju tegova, ronjenju ili jogi regularno vežbanje ili meditacija regulišu stres, čine vas srećnijim, povećavaju vašu energiju, poboljšavaju kvalitet sna, jačaju imuni sistem i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Kakogod, jutarnje vežbanje i meditacija vam pomažu da se skoncentrišete na svoje dnevne obaveze, kao i pri razvijanju novih ideja, što je važno za jednog preduzetnika.

meditation-2214532_960_720.jpg

FOTO: Pixabay

Doručkujte zdravo

Prestanite da se zavaravate. Doručak je najvažniji obrok dana, s obzirom na to da vaš mozak i telo snabdeva hranljivim materijama, koje su vam potrebne tokom dana. Ipak, nije svaki doručak jednak. Preskočite krofne ili ostatke pice i umesto toga jedite:

• Ovsenu kašu ili prepečeni tost, koji su prepuni zdravih ugljenih hidrata
• Niskokalorične proteine, kao što su jaja, orasi, zelje i pasulj
• Voće i povrće
• Razne vrste mleka, kao što su sojino, bademovo ili mleko od pirinča

Dok pijete jutarnju šolju čaja ili kafe, ne bi bilo loše da pre doručka popijete i malo vode sa limunom.

„Voda sa limunom odmah pri buđenju očvršćuje vašu fizičku i psihičku energiju. Time što poboljšava nutricivne apsorbcije u vašem stomaku daje vam stabilnu, prirodnu energiju koju ćete imati tokom čitavog dana. Da biste bili sigurni da su apsorbcije potpune potrebno je da je pijete na prazan stomak“, objašnjava Trevis Bredberi .

„Nakon konzumiranja vode sa limunom, potrebno je da sačekate 15 do 30 minuta pre nego što doručkujete (savršeno vreme koje biste mogli iskoristiti za vežbu). Limun je prepun hranjivih materija, koje se sastoje od: kalijuma, vitamina C i antioksidanasa. Ukoliko imate manje od 150 kg iscedite pola limuna (ceo limun ako imate više od 150kg). Ne pijte limunov sok bez vode jer je to štetno za zube.
Doručak je takođe dobra prilika da provedete malo vremena sa svojom porodicom.

Uzdignite svoj duh

Postoje jutra kada jednostavno ne želite da ustanete iz kreveta. Vreme je očajno, što vam predstavlja ogromnu prepreku. To nije kraj sveta, ali je ipak dovoljno da ubije vašu motivaciju sledećih nekoliko dana. To je razlog zbog kojeg uspešni preduzetnici svako jutro uzdižu svoj duh.

Bilo da čitate neku inspirativnu knjigu, prisećate se motivacionih citata, radite na nekom strastvenom projektu, ili pak zapisujete svoje misli i iskustva u dnevnik ili na blog, uzmite nekoliko minuta svakog jutra da razbistrite svoja razmišljanja pre nego što se pripremite za dan koji je pred vama. Ukoliko ova taktika ne bude efektivna, zapišite stvari za koje ste zahvalni.

„Pet minuta pisanja dnevnika svakog jutra, za mene je poput terapije, jer sam ja takva osoba“, kaže Tim Feris, preduzetnik i autor „Četvorosatna radna nedelja“ (The 4-Hour Workweek); „To mi ne dopušta samo da odradim sve svoje dnevne obaveze, nego i da se tokom tog dana osećam bolje, da budem srećnija osoba, zadovoljnija – što inače i nije prirodno za mene“.

Postavite svoje ciljeve i prioritete

Svakog ponedeljka ujutru postavite sebi svoje nedeljne ciljeve. Svakog dana zapišite ciljeve i prioritete koji bi toga dana trebali biti obavljeni. Razmišljajte o ostvarenju svojih ciljeva tokom tuširanja, džogiranja ili bilo čega za šta imate vremena.

Najefektivniji način da precrtate obaveze sa svoje liste istih je da počnete sa najtežim stvarima, ili sa stvarima koje vas najviše plaše. Odugovlačenje ih samo ostavlja za sutra. Bolje ih što pre obavite, kako biste mogli da nastavite dalje.

Bacite se na posao

Konačno je došlo vreme da se počne sa poslom. Sada možete zgrabiti telefon i početi sa čitanjem i slanjem mejlova, baciti oko na društvene mreže, proveriti vesti vezane za vašu delatnost, kao i proveriti razmere prodaje tokom prethodnog dana. Ovi podaci bi mogli da izmene vašu listu, ali pošto ste obavili glavni početak, bićete spremni da počnete sa preuređivanjem kada uđete u kancelariju.

Obrađivanjem svoje jutarnje rutine razvićete navike koje će vas održati zdravim, produktivnim i pripremljenimda se nosite sa bilo kojom situacijom, koja vas zadesi. Može biti uspona i padova dok ne dostignete idealnu jutarnju rutinu, ali to će vas učiniti uspešnijim, kako profesionalno, tako i privatno.


IZVOR: Entrepreneuer