Kako biti za 1% bolji?

FOTO: Pixabay

Većina ljudi traga za određenim trikom ili tajnom koja će im istog trenutka popraviti sve u životu. Nažalost, život ne funkcioniše tako. Ne postoji uspeh preko noći. Do njega se dolazi jedino nizom malih, upornih i redovnih radnji.

Vaši veliki, ali nerealni snovi neće vas adekvatno inspirisati

Svi pokušaji da postanete bolji završiće se neuspehom ako su vam ciljevi isuviše nerealni. Ovakvi ciljevi onemogućuju bilo kakav napredak. Vaš učinak i radna sposobnost neraskidivo su povezani sa radom mozga. Veliki, a nerealni ciljevi vašem mozgu izgledaju zastrašujuće. Kad se vaš mozak suoči sa strahom on ulazi u fazu zamrzavanja, a to je definitivno nešto što ne želite da se dogodi. Jer, ako konstantno zadajete sebi preteške zadatke izgubićete energiju potrebnu za preduzimanje pravih koraka, koji će vas voditi napred.

Postavljanje ciljeva je najlakši deo. Svi imaju ciljeve. Međutim, pravi izazov nije to da li vi želite da postignete rezultat, već da li ste i koliko spremni da se žrtvujete za to što želite. Ako zaista želite da ostvarite svoje ciljeve vama treba sistem koji radi. Tako da, umesto da razmišljate samo o svom cilju, osmislite sistem ili proces koji će vas ka njemu i odvesti. A filozofija koja vam u tome može pomoći jeste kajzen.

business.jpg

FOTO: Pixabay

Kajzen pristup: šta je i kako funkcioniše

Kajzen se može prevesti kao promena (kai) na bolje (zen). Pojam, u sferi biznisa i produktivnosti označava kontinuirani razvoj, a podrazumeva filozofiju da svi zaposleni u jednoj firmi imaju pravo da identifikuju nedostatke i neefikasnosti u poslovanju, na svim nivoima organizacije, i da svi, u skladu sa tim, imaju i mogućnost da predlože odgovarajuću promenu. Ova filozofija se prvobitno pojavila u Japanu, kada je nekoliko preduzeća, ubrzo nakon Drugog svetskog rata, shvatilo da nije pametno poslovati na isti način kao i do tada, naročito ako postoje nove, bolje metode za postizanje konkurentnosti na tržištu.

Kontinuirani razvoj treba da sadrži sledećih 6 koraka:

1. Standardizacija - Osmisliti proces za određenu delatnost koji će biti organizovan i može se ponavljati,
2. Merenje - Pratiti da li je proces dovoljno efikasan,
3. Upoređivanje - Uporediti rezultate merenja sa onim što ste zamislili da ostvarite. Da li vam taj proces štedi vreme? Da li se postigao željeni rezultat?
4. Inventivnost - Stalno iznova tragati za novim, boljim načinima da se uradi isti posao ili ostvari isti rezultat. Za bolju produktivnost potražite pametnije, efikasnije procese,
5. Standardizacija (nova) - Osmisliti strategiju ponavljanja za novi definisani proces, sa aktivnostima koje će davati bolje rezultate,
6. Ponavljanje - Vratiti se na korak broj 1 i ponoviti sve ispočetka.

Iako osmišljen za sferu biznisa, kajzen može biti podjednako primenljiv i na naše lične živote. Ideja je da se treba svakodnevno fokusirati na poboljšanje sopstvenog života, bez obzira koliki korak učinili. A poenta je da danas postanete bolji nego što ste bili juče.

Tako da, umesto što pokušavate da napravite radikalne promene u kratkom vremenskom periodu, bolje bi bilo da radite na manjim poboljšanjima ali svakodnevno, i to je ono što će vas postepeno dovesti do promene koju želite. Svaki dan se potrudite da za 1 % budete bolji u onome čemu težite. To je to! Samo 1 % dnevno!

Možda ne deluje kao preterano velika stvar, ali taj 1 % poboljšanja će vremenom krenuti da se umnožava. Na samom početku, vaš napredak će biti toliko mali da ga nećete ni primetiti. Ali vremenom ćete početi da uočavate poboljšanje u svom životu. Možda će vam trebati meseci, možda čak i godine, ali boljitak će se pojaviti, ukoliko samo istrajete u igri jedan po jedan.

winning.jpg

FOTO: Pixabay

Razlozi zašto kajzen funkcioniše

Kajzen nam daje mogućnost da razmišljamo izvan okvira. Ovaj pristup nam služi kao podsetnik da svako poboljšanje treba biti održivo, ukoliko želimo da osiguramo konstantnu dobit. Razmislite dobro koji bi to najmanji korak mogao biti, korak koji možete napraviti svaki dan, a koji će vas približiti vašem cilju.

Biti za 1 % bolji svaki dan je jednostavan a praktičan način za ostvarenje velikih ciljeva. Taj 1% je zanemarljiv deo, mrvica nečega. Ali ovo zaista može biti lako i ostvarljivo! A primenljivo je na većinu stvari koje želite da ostvarite. Ovaj pristup vam možda ne deluje sada toliko uzbudljiv koliko bi to bilo trenutno stremljenje ka većim ciljevima, ali rezultati ovog procesa imaju daleko snažnije dejstvo i traju znatno duže.