Kako blogeri krše autorska prava?
Pixabay

Tako lako je preuzeti fotografije i postaviti ih ponovo, a da se autorska prava izgube iz vidokruga. Ako imate ovakav stav, možete lako da se nađete u velikoj nevolji.

Ovaj tekst će, nadamo se, razjasniti: 1) zbog čega bi blogeri trebalo da koriste fotografije u skladu sa zakonom i 2) kako da budete pravno ispravni, a da ne morate da angažujete fotografa sa punim radnim vremenom. Na početku, ovo su razlozi zbog kojih bi trebalo da poštujete autorska prava fotografija.
Zbog čega bi blogeri trebalo da poštuju autorska prava fotografija?

Pre svega, zato što je to ispravna stvar! U današnje vreme, kada postoji mogućnost da se nešto uradi za mnoge ljude, to znači: „I ja ću to uraditi“. Kada ukradete fotografiju, to je i dalje krađa. Da, to je veoma lako uraditi. Da, možete da prođete nekažnjeno. U većini slučajeva. A to nas dovodi do drugog razloga...

Možete biti uhvaćeni i može vam biti suđeno i to na veliko! Ovo se posebno odnosi na to, ako počnete da koristite fotografije velikih fotografskih i novinskih agencija, kao što su AP (AP), Rojters (Reuters) ili Geti Imidžis (Getty Images). Oni poseduju i zarađuju mnogo novca od objavljivanja svojih sadržaja i fotografija na internet sajtovima i prodajom drugim novinskim organizacijama. Ove fotografije koje oni prodaju mogu biti veoma skupe.

Ako uhvate nekog sitnog blogera da ih koristi, šta mislite kakve su njegove šanse protiv njihovog advokatskog tima? Ako ste koristili dosta različitih fotografija sa ovih servisa, mogli biste da budete u velikoj nevolji._veb_novinarstvo.gif

U osnovi, da biste ostali bezbedni i etički ispravni, uzdržite se od neselektivne „upotrebe“ tuđih fotografija koje su zaštićene autorskim pravima.

Kako da pronađete fotografije koje možete da koristite na internetu?

Napomena: Autorska prava mogu da budu zbunjujuća. Pre nego što se oslonite na bilo koji od ovih saveta, trebalo bi da znate da ovaj tekst nije sastavio pravnik i ovde vam se ne nude pravni saveti. Sve što radite je na vašu odgovornost.

Ovo su neki od najboljih izvora za fotografije koje možete koristiti. Neke od ovih fotografija zahtevaju da se autoru pripišu zasluge. Neke se mogu koristiti slobodno, zato što se nalaze na javnom domenu. Preporuka je da pročitate uslove za korišćenje fotografija sa svakog izvora.

Vlada

Za blogere koji pišu o politici, jedan od najboljih izvora fotografija u javnom vlasništvu je „dobar stari internet sajt“ Vlade vaše države. Fotografije koje napravi Vlada su automatski na javnom domenu i oslobođene su autorskih prava. Postoje dva načina da dođete do ovih fotografija.

Prvo, idite na Google Images (Google Slike). Ukucajte „site.gov“ bez navodnika, a zatim termin koji želite da pretražite.

Na primer, ako tražite Obamine fotografije koje mogu da se koriste bez autorskih prava, u traku za pretragu ukucajte „site.gov Obama“. Kliknite na linkove da biste videli rezultate ovakve pretrage. Kada ukucate: .gov pre termina to je koristan alat za pretragu koji će vam dati rezultate samo za sajtove sa „.gov“ domena. Ovo je sjajan način da pronađete političke fotografije.
Drugi način je da idete na sajtove medijskih kolekcija raznih agencija.
Fotografije koje su dostupne u kreativne svrhe i bez autorskih prava

Mnoge fotografije se sada nalaze pod licencom Creative Commons. Uopšteno, fotografije pod licencom Creative Commons mogu se koristiti pod određenim ograničenjima. Neka od njih zahtevaju da upotreba bude nekomercijalna. Većina njih zahteva da se pripišu zasluge originalnom autoru.

Pored fotografija sa Creative Commons licencom, mnoge od njih imaju licence raznih internet sajtova koji sakupljaju i prosleđuju baze besplatnih fotografija. Neka ograničenja postoje, što znači da ćete morati da pročitate na svakom internet sajtu na koji način da pripišete zasluge autoru, kako da koristite fotografije i drugo.

14052247490ph13.jpg

FOTO: MorgueFile

Ovo je spisak interent sajtova koji vam mogu pomoći da pronađete upotrebljive fotografije. Iako nećete pronaći toliko mnogo fotografija kao na vladinim internet sajtovima, možete pronaći dovoljnu zalihu fotografija koje možete koristiti na svom blogu.

- Wikimedia

- Everystockphoto - Koristite alat za pretragu da biste pronašli Creative Commons fotografije.
- MorgueFile - Višestruko korišćenje fotografija bez pripisivanja zasluga. Fotografije možete koristiti i u komercijalne svrhe.

- Image After - Slično kao i MorgueFile. Fotografije se mogu koristiti bez pripisivanja zasluga.

- Totally Free Images

- Public Domain Pictures

- Freerange Stock - Potrebno je da budete član.

- 4 Free Photos - Može se koristiti bez pripisivanja zasluga, osim ako se fotografije koriste na predmetima (npr. šoljicama za kafu, garderobi i slično. Za blogere je dozvoljena upotreba.)

- Photos8

- OpenImageBank

- Public Domain Image

Za potpunu listu svih internet sajtova sa bazama fotografija posetite Wikipedia i Knol.

Poštena upotreba

Kod „poštene upotrebe“ (Fair Use) stvari mogu da postanu zaista nezgodne. Dobra definicija za Fair Use može se naći na Vikipediji:

„Poštena upotreba“ je pravni termin koji označava ograničenje i izuzetak od isključivih prava garantovanih autorskim pravom koje poseduje autor kreativnog rada. Kod autorskih prava u zakonodavstvu SAD-a, poštena upotreba je doktrina koja dozvoljava ograničenu upotrebu materjala zaštićenih autorskim pravima bez traženja dozvole od nosioca prava.

Primeri poštene upotrebe uključuju i komentare, kritike, izveštavanje vesti, istraživanja, predavanja, bibliotekarstvo i školstvo. Ona predviđa pravnu radnju, bez dozvole navođenja ili ugrađivanja materjala zaštićenog autorskim pravima u rad drugog autora pod uslovom četiri faktora testa pravednosti.

U suštini, to znači da možete, u nekim određenim okolnostima, da koristite fotografiju koja je zaštićena autroskim pravima bez povrede zakona. Ove „određene okolnosti“ su zapravo deo ove izjave koja dovodi mnoge blogere u nevolju i razlog česte zloupotrebe „poštene upotrebe“.

Poštena upotreba je osmišljena tako da balansira između javnog interesa i nosioca autorskih prava. Najčešće se koristi kod postavljanja blogova ili za komentare na knjigama ili novinskim člancima uključujući kratke citate i komentare. U slučaju fotografija, ako je predmetna fotografija u potpunosti integrisana u vaš komentar, krirtiku, vest (na primer ona je u središtu vašeg članka) onda biste možda mogli da se pozovete na „poštenu upotrebu“.

Poštena upotreba, međutim, veoma je subjektivan deo autorskih prava i savetuje se da pokušate da izbegnete korišćenje bilo kojih fotografija koje su zaštićene autorskim pravima. Najbolja stvar koju možete da uradite je da prvo pitate fotografa da li imate njegovu dozvolu da koristite fotografiju.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da pronađete dobre fotografije koje možete da koristite, a da ne završite u zatvoru (dobro, možda ne baš u zatvoru, već sa novčanom kaznom). U najmanju ruku, nadamo se da smo vam otvorili oči kada su u pitanju neki pravni problemi sa kojima blogeri moraju da se suoče.


IZVOR: Western Journalism