Kako da ne podlegnemo pritisku?
Pixabay

Odvraćanje pažnje: Često podležemo pritisku kada razmišljamo, a ne bi trebalo. Brojanje unazad od 100 se pokazalo kao dobar način okupiranja svesti i dozvoljava drugim stvarima da deluju neometano.

Prilagođavanje samosvesti: Konstantnim snimanjem svojih nastupa, navikavamo se na to nas posmatraju i više nećemo osećati pritisak. Redovna praksa ispred publike (ili bilo koji tip pritiska s kojim se suočavate) može smanjiti anksioznost.

Budite brzi: Produžavanje izazova dozvoljava anksioznosti da se izgradi. Brzinom presecite preterano razmišljanje koje može naškoditi vašim naporima.

PP%20GIF.gif

Usredsredite se na cilj ili metu: Ako radite nešto fizički, kao što je igranje golfa, nemojte da razmišljate veoma detaljno o vašem zamahu. To će biti vaša propast. Koncentrišite se na ono što želite da postignete.

Razmišljajte o široj slici: Eni Marfi Pol: „Podsećanje sebe na visoke uloge čini intuiciju motivacionom strategijom - ali će to zapravo ometati vaš učinak. Umesto da vas digne u nove visine, verovatno će vam samo povećati anksioznost i smanjiti vaše samopouzdanje. Istraživanja pokazuju da je bolja taktika da podsećate sebe na to da je događaj nebitan na široj slici“...

Pronađite nešto na šta ćete se fokusirati usredsrediti: Dopustiti da vam um luta nije dobra ideja. Usredsredite se na na nešto specifično posebno i to može da vam ukroti zabrinuti um.

EU%20GIF.gif

Probajte kratku mantru: Jedna, dve ili tri fraze koju ponavljate sebi vam može pomoći da se usredsredite. Primenom mantre u svim oblastima može povećati vaš učinak.

Dozvolite dozu nervoze kada vežbate: Ironično, treniranje sa malo brige može sprečiti tremu onda kad je bitno: „Zaključeno je da vežbanje perceptivno-motornih zadataka u blagim nivoima anksioznosti takođe mogu sprečiti podlaganju pod pritiskom kada se nastupa sa višim nivoima anksioznosti“.

Zabavite se: Razlika između zabavnog izazova i stresnog posla je često samo osećaj kontrole. Tražite. Težite ka majstorstvu i ne mislite toliko o ovome trenutku. Usredsredite se na rast, ne na dokazivanje sopstvene vrednosti.


IZVOR: Time.com