Kako da pronađete besplatne slike za vaš blog?
pexels.com

Postoje sajtovi sa kojih možete potpuno besplatno da uzmete fotografije, bez potrebe da navodite ime autora. Zatim, postoje i oni kod kojih možete uzeti slike ali uz obavezno navođenje izvora (autora), ali postoje i oni sajtovi sa kojih nikako ne smete da uzmete fotografije jer je potrebna finansijska kompenzacija. Tu smo da vam olakšamo ovaj deo posla i uputimo vas na pravi trag.

Unsplash

Screenshot
Screenshot

Unsplash je baza visokokvalitetnih fotografija, koje ćete često sresti samo ovde. Nije potrebno čak ni da se registrujete da biste besplatno skinuli slike. U polje search unesete odgovarajuću ključnu reč i voila.


Kao rezultat dobićete sve slike koje su tagovane sa tom ključnom reči. Postoje i horizontalne i vertikalne - vertikalne se češće koriste za pravljenje pinnable slika, slika pogodnih za Pinterest. Kada kliknete na strelicu za download iskočiće vam obaveštenje da kreditovanje slike nije neophodno, ali da svakako pomaže autoru da se eksponira i ponudiće vam odmah i link koji možete da iskoristite u tom slučaju. Opet naglašavam nije potrebno, a na vama je odluka.

Pexels

Screenshot
Screenshot

Pexels je jedan od popularnijih sajtova sa besplatnim slikama i u poslednjih nekoliko meseci nema ko ga nije otkrio, pri tom mislimo worldwide. Odlično je što ni ovde nije potrebno da se registrujete, ali kao i na Unsplash-u, prilikom obavljene registracije postoji mogućnost da vam na mejl šalju obaveštenja o dodavanju novih slika ili da imate ekskluzivno pravo na neke. Na Pexels-u ćete verovatno sresti i neke slike sa Unsplash-a. Prilikom klika na sliku, sa vaše desne strane vam se otvara polje za download, prislonite samo kursor na padajući meni i ponudiće vam se moguće dimenzije slike. Izaberete vama prikladnu i slika vam je već na drajvu.

Pixabay

Screenshot
Screenshot

Nijedan spisak sajtova sa besplatnim slikama ne može da prođe bez ovog sajta. U njihovoj bazi ćete pronaći kolekciju slika sa većine sajtova koji nude istu uslugu. Za razliku od prethodna dva spomenuta, gde vašu pretragu treba malo da proširite da biste dobili ono što tražite (na primer, ne možete da kucate yellow dress, jer ćete dobiti sve slike na kojima je prisutna žuta boja, bilo da je haljina u pitanju ili ne.


Umesto toga bolje ukucajte outfit ili fashion), na pixabay.com slobodno suzite vašu pretragu i dobićete baš ono što tražite. Slike manjih dimenzija skida momentalno, dok za malo veće slike traži potvrdu da niste robot.

Burst.Shopify

Screenshot
Screenshot

Vrlo je moguće da vam je Shopify poznat iz nekih drugih razloga, ali ovo je jedna od njihovih novijih platformi. Slike su visokog kvaliteta ali izbor nije toliko širok. Nije potrebna registracija. Nakon klika za download, nude vam opciju da unesete svoj mejl tako da vam nove slike dostavljaju na vašu adresu, što i nije tako loše. Mogli biste polako da pravite sopstvenu bazu, po kategorijama, i da još malo ubrzate objavu vaših tekstova.

Freepik

Screenshot
Screenshot

Freepik se izdvaja od drugih sajtova sa besplatnim fotografijama jer on nudi vektore plus potrebno je navođenje izvora. Svaki od ponuđenih vektora možete i sami da menjate, prilagođavate, pa eto i prilike da naučite da radite u Illustratoru. Slike će vas privući svojim dizajnom, razigranošću, bojama. Pretraga je laka, a nude vam u dnu početne strane i kategorije.

Za početak će vam ovih pet sajtova umnogome olakšati kvalitetan rad, ali da će vam oduzeti vreme - hoće. Implementiranje fotografija u blog postove je svakako nužno, privlači publiku, odaje profesionalniji utisak o vama, te mislite o tome kao kvalitetno potrošenom vremenu.

Bonus - onlajn editori slika

Screenshot
Screenshot

Najslađe smo ostavili za kraj. Još jedno od pitanja koja su vam sigurno prošla kroz glavu je i kako drugi uspevaju da naprave tako cool cover fotke za svoje blogove. A toliko je jednostavno i na dohvat ruke. Mi vam predstavljamo dve opcije - Canva i BeFunky.

Za rad u Canvi morate prvo da se registrujete, ali to će vam oduzeti svega par minuta. Nakon toga otvoriće vam se pregršt opcija. Startujete od stranice na kojoj se nalaze već predefinisane dimenzije popularnih slika - Facebook post, Twitter post, Pinterest graphic i mnoge druge. Naravno, možete da krenete i od blank verzije pa da unesete svoju magiju.


BeFunky se razlikuje od Canve po tome što ne morate da se registrujete da biste započeli rad, ali i činjenica da nakon kreiranja i čuvanja slike, tu isti sliku više ne možete da editujete. Kod Canve je to moguće, pa tako ako vam se svidi kreacija na koju ste potrošili dosta vašeg vremena, možete lako nadalje da je prilagođavate i uštedite vreme.

Screenshot
Screenshot

BeFunky je dobar za pravljenje kolaža, a Canva pre svega za originalne cover fotografije. U svakom slučaju, da naglasimo i ovde, ukoliko ste uzeli sliku sa sajta gde je potrebno navođenje izvora, čak i nakon editovanja slike uradite isto.


Iako besplatni izvori fotografija, vi svakako možete da naznačite izvor i pomognete nekom anonimnom autoru da postane tražen i popularan, gledajte na to kao na dobro delo. Važno je da znate da vam neće uslediti nikakvi pravni pohodi na ličnost, a takve situacije umeju da budu vrlo neprijatne i da vam olakšaju bankovni račun. Nadamo se da će vam predstavljeni saveti biti od koristi i da ćete uživati u otkrivanju vaše kreativne strane ličnosti.