Kako izaći na kraj sa neprijatnim kolegama na poslu?
www.pexels.com

Kako da budete produktivni i da date sve od sebe, ako su kolege prema vama neprijatne? Profesor Saton vam daje nekoliko mogućnosti kako da sačuvate živce tokom saradnje sa takvim ljudima.


Posmatrajte sve sa vedrije strane


Primer mlade pravnice koja je radila u neprijatnoj atmosferi veoma je poučan. Ona je znala da otkaz nije rešenje jer neeće moći da plati studentske dugove, a i naškodiće svojoj karijeri. Izdržala je tako što je gledala pozitivnu stranu svega toga na sledeći način. Govorila je sebi da treba da izdrži samo još malo i da će posle toga sve biti bolje. U tom slučaju stresne situacije manje utiču na vas. Ovo je i profesor Saton upotrebljavao kada se na poslu susretao sa napornim kolegama.


Izbegavajte kolege koje vam zagorčavaju život


Najbolje je da kontakte sa takvim kolegama svedete na minimum. Nemojte sedeti pored takvih kolega na sastanku, udaljite svoj radni sto...


Prikupite dokaze


Važno je i da dokumentujete probleme koje imate sa kolegama ili šefom. Postoji slučaj gde je radnica snimila svoj neprijatan razgovor sa šefom tokom kog je on nju uznemiravao. Kao posledica toga usledilo je njegovo izbacivanje sa televizijske mreže.

Pixabay
Pixabay

Pričajte o tome


Međutim pored strateški bezobraznih saradnika koji se ružno ponašaju samo da bi napredovali, postoje i neupućeni bezobraznici. Oni nisu svesni da vas psihički ugrožavaju svojim ponašanjem. Sa ovakvim kolegama treba otvoreno da razgovarate i da im ukažete na to kako se vi osećate zbog njihovog ponašanja. Direktor koji je na sastanku isključivo prekidao žene/koleginice, a da toga nije bio svestan dok mu nisu ukazali na to, odličan je primer, jer je nakon opomene promenio svoje ponašanje.


Udružite se


Profesor Saton navodi primer u kolektivu gde je jedna koleginica verbalno maltretirala zaposlene i imala rasističke ispade. Šef ništa nije učinio povodom toga i zato su zaposleni rešili da preuzmu stvar u svoje ruke. Osnovali su savez u kome su dokumentovali sve problematične događaje i situacije i tako su uspeli da pobede koleginicu zbog koje su stalno bili pod stresom.


Zauzmite se za sebe


Postoje i ljudi koji znaju samo za svađu. Ako je vaš kolega jedan od njih moraćete da mu uzvratite istom merom, tj. moraćete da se svađate sa njim. Ali ako mislite da ga u svađi ne možete pobediti, bolje vam je da u istu i ne ulazite.

Pixabay
Pixabay

Ako imate sreće da radite u pozitivnoj atmosferi okruženi dobrim i savesnim kolegama, to je odlično za vas, u suprotnom morate znati kako da se izborite sa neprijatnim komentarima, situacijama i da ih rešite na što bezbolniji način po sve. Srećno!


Izvor: BizLife