Kako da postanete uspešan preduzetnik?
Pixabay

Američki istraživački centar „Galup“ nedavno je objavio poražavajuću vest -  čak 87 posto zaposlenih smatra da nije do maksimuma uključeno u svoj posao. Smatraju da njihove sposobnosti nisu u potpunosti iskorišćene. Ako ste na putu ka pokretanju sopstvenog biznisa, onda se oslobodite kancelarijskog načina razmišljanja i počnite da razmišljate kao veliki svetski lideri.

Razmišljajte van zadatih okvira

Kada ste „sam svoj gazda“ oslobođeni ste šablonskih razmišljanja u okviru korporacije i imate potpunu slobodu u načinu razmišljanja. Da biste bili uspešni u svom poslu morate biti inovativni i kreativni. Zato istražite svoja interesovanja i budite drugačiji.

Razvijte viziju na kraće i duže staze

Albert Ajnštajn je jednom rekao: „Novi oblik razmišljanja je od suštinskog značaja ako čovečanstvo želi da preživi i kreće se prema višim nivoima.“


Iskoristite ovu misao i svoj uspeh gradite na dobrim idejama. Trudite se da vaše zamisli budu efikasne, kako na kratkoročnom, tako i na dugoročnom nivou. Vi ste vođa, lider koji će članovima vašeg tima pokazati put do uspeha. Jako je bitno da svoje ideje i zamisli do detalja prenesete ljudima sa kojima sarađujete, i budete potpuno sigurni da su ih razumeli, kako bi mogli da im se posvete do maksimuma.

Pixabay
Pixabay

Sav teret će sada biti na vašim leđima

Niko nije rekao da će biti lako, ali svima je dobro poznato da je svaki početak težak. Utoliko je svaki uspeh dodatno slađi. Kada radite u tuđoj kompaniji, ušuškani ste, redovna plata vam pruža sigurnost i obavljate svoje zadatke bez puno razmišljanja o budućnosti.


Sada ste prepušteni sami sebi, a uz to ste odgovorni i za radnike. Ukoliko vaše preduzeće propadne, vaši zaposleni će ostati bez posla, neki možda i na ulici.


Zato je jako bitno da budete organizovani i i fokusirani na svoj cilj. Budite uporni i ne odustajte. Dani i noći prekovremenog rada su mala cena naspram uspeha koji vas očekuje ako sve uradite kako treba.

Budite vešti na svim poljima

Sada kada ste preduzetnik, odgovornost je na vama. Ukoliko nešto krene naopako, niko osim vas neće priznati grešku. Vi ste sada glavni i svaki posao je i vaš posao. Da biste bili sigurni da sve funkcioniše po rasporedu, moraćete da radite i stvari koje nikada do tada niste. Stručnjaci savetuju da, ukoliko želite da se posvetite preduzetništvu, pronađete školu koja će vas obučiti za sve struke potrebne za posao kojim se bavite. Postignuti rezultati će sasvim sigurno brzo nadoknaditi vreme posvećeno edukaciji.


Kao što je preduzetnik, autor i investitor Robert Kiosaki napisao na Tviteru: „Preduzetnici ne završavaju sa poslom kada su umorni – završavaju kad završe.”


Budite fleksibilni, fokusirani i pozitivni

U biznisu, stav je sve. Ne dozvolite da vas prepreke pokolebaju. Gledajte na stvari pozitivno i koračajte sigurno ka svom cilju. Ako želite uspeh, onda se fokusirajte na uspeh.


Stiv Džobs je u intervjuu za magazin muzeja Smitsonijan rekao:

„Ukoliko niste strastveni, nećete preživeti. Odustaćete. Dakle, morate imati strast prema nekoj ideji, morate da pronađete problem ili grešku koju strastveno želite da ispravite, u suprotnom nećete istrajati. U tome je pola dobijene bitke.”


Na kraju, naoštrite se dobrom idejom, strašću ka postignutom cilju, i sigurni smo da uspeh ne može izostati.Izvor:  Telegraf