Kako pregovarati o zaradi na razgovoru za posao?

FOTO: Pixabay

Kako navodi meksički list CNNExpansión, pitanja na razgovoru za posao nikada nisu laka, ali postoji jedno koji uliva više straha od ostalih, a to je pitanje „Koliko biste želeli da zarađujete“?

Kao i na sva teška pitanja i na ovo se može dati više tačnih odgovora.

„Onda kada stekne utisak da bi određeni kandidat mogao da reši probleme ili da ostvari postavljene ciljeve, poslodavac će u većoj ili manjoj meri biti raspoložen da pregovara o visini plate“, objašnjava generalni direktor kompanije „Capital Ejecutivo“ iz Meksika, Viktor Argueljes.

Plata se sastoji iz ekonomskih i neekonomskih aspekata, koji su podjednako važni u svakom poslu, kaže savetnik firme „Lee Hect Harrison“, Isidro Uerta.

U ekonomske aspekte spadaju bruto dohodak, obveznice, provizije, penzioni fond, različite vrste osiguranja, različite vrste čekova i uopšte, bilo koja vrsta naknade koja se može izraziti novčano.

Sa druge strane, neekonomski aspekti su, između ostalih, fleksibilnost, udaljenost od posla do kuće, sloboda za unošenje novina, radno okruženje, mogućnost za razvoj na profesionalnom planu, za sticanje iskustva i usvajanje pozitivnih aspekata koje firma nudi.

Neekonomski aspekti sve više dobijaju na važnosti, naročito kod mlađih generacija, kaže Uerta. „Kandidat koga interesuju samo ekonomski aspekti posla odražava nezrelost“.

Kako pregovarati?

Nikad ne recite ne na prvu loptu, preporučuje Uerta. Ako je ponuda ispod vaših očekivanja, treba da razmislite o njenim neekonomskim aspektima i o mogućnosti da se dođe do dogovora koji će zadovoljiti obe strane. „Kandidat mora da izloži razumne argumente za svoju željenu platu. Treba biti hladan i predlog ne prihvatati lično“, kaže Argueljes iz kompanije „Capital Ejecutivo“.

Dobar pregovarač je, pre svega, dobar slušalac i osoba koja je dobro informisana o firmi i sektoru za čiju ponudu konkuriše. Da bi pregovarao, mora da se stavi na mesto poslodavca, kako bi znao šta poslodavac želi i upravo to mu ponudio.

-poslovna_komunikacija.gif

Uerta predlaže fraze koje su ključne za uspešno pregovaranje o plati:

1. Vrednost sličnog radnog mesta na tržištu je između X i Y:

Saznajte koja je prosečna vrednost plate u drugim firmama za radno mesto slično onom za koje konkurišete. Da biste mogli da saznate, potrebni su vam dobra baza kontakata i sajtovi za zapošljavanje. Neki lovci na talente su razvili čitave studije na ovu temu.

2. Hipotetički slučajevi

Može da se desi da vas poslodavac stavi na probu tako što će vam predstaviti neku hipotetičku poslovnu situaciju ili vas može pitati o vašim planovima za neki konkretan slučaj. U svakom slučaju, vaš odgovor treba da bude osnova za ideje i nove predloge koje ćete dati i koji će doprineti sklapanju dogovora sa poslodavcem.

3. „Jako sam uzbuđen/a zbog prilike da radim sa Vama, međutim...“

Ova fraza pokazuje vašu želju i spremnost za rad, ali u isto vreme ostavlja otvoreno pitanje koje bi poslodavac morao da reši da bi mogao da vas angažuje.

4. „Ako moja očekivanja ne mogu sada da budu ispunjena, šta bi trebalo da učinim da o njima razmislite još jednom za šest meseci, pod uslovom da prihvatim posao“?

Ako kandidat veruje da može i spreman je da ispuni, pa i premaši, očekivanja koje zahteva njegovo radno mesto, to može da posluži kao dobar mamac za poslodavca. Na primer, ako neka kompanija očekuje od zaposlenog na poziciji menadžera prodaje da ispuni kvotu od 100%, a on je poveća za 20%, time obe strane dobijaju neophodno opravdanje da je potrebno izvršiti izmene u opisu zaduženja zaposlenog, što se obično radi na šest ili dvanaest meseci.

U slučajevima kao što je ovaj, ključno je staviti pregovore na papir.

document_428338_640.jpg

FOTO: Pixabay

Pažljivo sa bonusima

Neke firme kao mamac mogu da koriste bonuse za produktivnost, do kojih se u nekim slučajevima ne može doći. Pre nego što „zagrize mamac“, kandidat bi trebalo da postavi sledeća pitanja:

1. Koja su merila za dobijanje bonusa?

2. Kojim parametrima se određuje iznos bonusa?

3. Koliko često je osoba koja je radila na ovom mestu pre mene dobijala ovu vrstu bonusa?

Bilo da pregovaramo o plati ili o bonusima za produktivnost, dogovoreni uslovi bi trebalo da budu zabeleženi pisanim putem, u ugovoru ili nekom drugom dokumentu, jer se u suprotnom, u čak 80% slučajeva, situacija ne završi u korist zaposlenog, savetuje Argueljes.

IZVOR: CNNExpansion


Tijana Pavlović