Kako pronaći jeftin i udoban let?
Pixabay

Portal Skytrax objavio je rezultate ankete iz 2015. godine o najboljim avio-kompanijama na svetu. U anketi je učestvovalo preko 20 miliona turista iz 100 različitih zemalja sveta, a što se tiče evropskih kompanija, rezultati su sledeći:

 1.  Lufthansa
 2.  Swiss International Air Lines  
 3.  Austrian Airlines
 4.  Turkish Airlines
 5.  KLM Royal Dutch Airlines
 6.  Aeroflot
 7.  Air France
 8.  Finnair
 9.  Virgin Atlantic
 10.  British Airways

Na globalnom nivou, na prvom mestu našao se Qatar Airways u čijoj floti od 158 aviona, nijedan nije stariji od četiri godine.


Međutim, što se isplativosti leta tiče, to ne zavisi toliko od ranga kompanije, ali postoje trikovi kojima se svako može poslužiti da prođe što jeftinije.


Ukoliko pretražujete informacije o kartama preko interneta, obavezno to radite preko ‚‚Incognito“ ili ‚‚Private“ moda. Na ovaj način će se prikazati najniže cene, jer što se više pretražuje preko klasičnog pretraživača, ‚‚kolačići“ će pamtiti tu informaciju i cene će sve više rasti.

PIxabay
PIxabay

Pošto svi sajtovi na kojima se prodaju karte dobijaju procenat od avio-kompanija, trebalo bi da obratite pažnju na sajtove koji uzimaju najmanji procenat. To su sledeći: WizzAir, RyanAir, Skyscanner i Momondo


Ima i onih koji možda ne nude tako niske cene, ali nude neke druge pogodnosti. AirFare i Watchdog nisu tako povoljni, ali s vremena na vreme imaju u ponudi ‚‚error fares“, što su nestandardno niske cene nastale kao rezultat tehničke ili ljudske greške i kompanije su dužne da svakako prodaju te karte. Pretraživač JetRadar-a može uključiti i low-cost cene.


Ukoliko se odlučite za low-cost letove, proći ćete dosta povoljnije, ali s druge strane, izgubićete na udobnosti. U ovim avionima ima manje prostora za noge i nema besplatne hrane i pića. Kada je komfor u pitanju, izbegavajte poslednji red, jer se nalazi blizu toaleta. Osim neprijatnih mirisa koje se mogu osetiti, ni sedišta ne mogu da se spuste. Takođe, treba izbegavati i red pored izlaza, kao i pregradni red, zbog stočića koji će vam verovatno biti potreban, ali se nalazi na naslonu sedišta pored vašeg.

Pixabay
Pixabay

Svetska lista najboljih avio-kompanija za 2019. godinu

Krajem juna ove godine, na osnovu istraživanja pomenutog Skytrax-a, nagrade za najbolje avio-kompanije za 2019. godinu, uručene su sledećim kompanijama:

 1. Qatar Airways
 2. Singapore Airlines
 3. ANA All Nippon Airways
 4. Cathay Pacific Airways
 5. Emirates
 6. EVA Air
 7. Hainan Airlines
 8. Qantas Airways
 9. Lufthansa
 10. Thai Airways

Što se ostalih aspekata putovanja tiče, za svetske putnike biće od koristi i sledeći podaci dobijeni u gorepomenutoj anketi:

 • Najbolja low-cost avio-kompanija: AirAsia, Malezija
 • Najbolja usluga aerodroma: ANA All Nippon Airways, Japan
 • Najbolja zabava tokom leta: Emirates, Ujedinjeni Arapski Emirati
 • Najčistije kabine: EVA Air, Tajvan
 • Najbolja avio alijansa: Star Alliance
 • Najbolje osoblje: Singapore Airlines, Singapur
 • Najnaprednija avio-kompanija: Philippine Airlines, Filipini
 • Najbolja ekonomska klasa: Japan Airlines, Japan
 • Najbolja premijum ekonomska klasa: Virgin Atlantic, UK
 • Najbolja biznis klasa: Qatar Airways, Katar
 • Najbolja avio-kompanijae prve klase: Singapore Airlines, Singapur
 • Najbolji regionalni avioprevoznik: Bangkok Airways, Tajland
 • Najbolji spa centar u avio-salonu: Thai Airways, Tajland

Naravno, i pored svih korisnih informacija i saveta koje možete da prikupite o letenju, uvek mogu da iskrsnu nepredviđena kašnjenja, neprijatne situacije sa neugodnim osobljem ili nestalim prtljagom. Zato pred svaki put pored kofera i dokumenata treba proveriti i da li ste se dobro naoružali strpljenjem.


Izvori: Sve vesti, Telegraf, NoizzLuxlife, Skytrax