Kako se oporaviti posle stečaja?

Foto: CBC

Prevela: Milica Dragićević

Kad se sve zaveri protiv vas i preduzeća i kad vidite da ćete ući pod korporativni stečaj, veoma je važno da ne odustanete. Pravim načinom razmišljanja dobićete samo pola bitke – u ovoj fazi poslovanja, bitnije je da ne upadate u veće dugove. Od vitalnog je značaja da se suočite sa problemom.

Neki od znakova upozorenja da vam preti korporativni stečaj su:

Limit zaduženja: ako u banci ili kod dobavljača iskoristite maksimalni iznos za pozajmicu samo da biste sastavili kraj s krajem, dostigli ste limit zaduženja. To je siguran znak da ste na ivici da uđete pod stečaj. Vratite se korak unazad i napravite strategiju kako da u sledećih nekoliko meseci smanjite troškove, i kako da poslujete na minimalcu tako da se ne biste stalno maksimalno zaduživali.

Nema plate za direktore: ako nemate dovoljno sredstava da isplatite ljude na vodećim pozicijama, biznis vam ne funkcioniše kako treba, pogotovo ako niste u početnoj fazi poslovanja.

Poverioci vas stalno pritiskaju: ako vam u poslednje vreme više nego obično dosađuju hipotekarni dužnici, poverioci, banke, kompanije za kreditne kartice i ostali, onda ste verovatno u nevolji. Ako vas zovu na telefon i šalju mejl tražeći od vas da hitno isplatite dugovanje, a vi to niste uradili, crveni alarm je na snazi i trebalo bi odmah da preduzmete nešto. Ukoliko to ne učinite, dobićete opomenu. Sigurno će doći do opomene ako vas je banka zvala i slala mejlove tražeći hitnu isplatu duga. To znači da biste uskoro mogli dobiti zahtev za otplatu, ako se u skorije vreme povodom toga ništa ne preduzme.

Ako ovo čitate i pokušavate da odredite neke znake koji vam govore da vam preduzeće ulazi u stečaj, onda je to prilično dobro za vas, iako vam možda to tako sada ne izgleda. Time što ćete odrediti znakove koji vam govore da ćete upasti pod stečaj pre nego što se to stvarno desi, spasićete preduzeće, uštedećete puno vremena i mirno ćete spavati u budućnosti.

Dakle, šta je prva stvar koju bi trebalo da uradite kad dođe do najgorih finansijskih problema?

600px_bankrot_osebni_stecaj2_ss_1389344264_jpg_c.jpg
Foto: Novice.najdi.si

Presudno je da ste svesni da imate problem i da priznate sebi da on postoji. Možete proceniti svoju situaciju ako imate osnovnog znanja o korporativnom stečaju. Iako ovo jednostavno zvuči, termin korporativni stečaj često se koristi, iako ljudi isto tako često nisu sigurni šta on tačno znači.

Korporativni stečaj znači da postoji problem sa finansijama u preduzeću. Može se desiti da su direktori pod rizikom da budu lično odgovorni za odluke koje donose, a da pre toga nisu dobro razumeli obaveze prema poveriocima i pravne posledice svog delovanja tj. nedelovanja.

Efikasno upravljanje tokovima novca je od vitalnog značaja od sada pa nadalje ako želite da vam posao bude spasen, a da biste to shvatili, ne treba vam profesionalac ili računovođa. Likvidacija je takođe u opciji, ali to je poslednji voz i nešto što bi dobar biznismen trebalo da izbegne po svaku cenu.

Da biste se uhvatili u koštac s problemom i na kraju ga rešili, najpre vam može pomoći profesionalac u ovoj oblasti. Ako se pretvarate da problem ne postoji, samo ćete pogoršati situaciju. Kad tražite savet od nekoga, važno je da se uverite da razgovarate s kvalifikovanom osobom zaduženom za stečaj, a ne s posrednikom ili s brokerom koji će imati skrivene troškove. Očigledno je da vam ti dodatni troškovi neće dobro doći.

Možda ćete u ovom periodu imati utisak da ste ostavljeni sami sa sobom, ali ako imate jasan plan šta radite i ako nekoga pitate za savet, nećete biti toliko usamljeni. Biće vam neprijatno kad budete morali reći zaposlenima kakva je situacija, ali veoma je važno da vaš tim zna šta se dešava. Bolje za njih da saznaju to od vas, a ne preko novina, inače će ih to moralno dotući više nego bilo šta drugo. Glavni cilj vam je da se vratite u solventnost, a ne da sačuvate obraz.

Naravno, poslovni ugled je vrlo važan, ali ono što će vas održati u poslu je način kako se borite sa ovom situacijom, a ne kratkotrajno pojavljivanje u javnosti.

-preduzetnistvo.gif

Kako stručnjak Džejmi Plejford kaže: „Direktori koji su svesni da im posao propada, uradiće sve što je moguće da ga spasu bez obzira na to koliko to može biti riskantno. Ako direktor proda preduzeće koje je u stečaju, a od toga se poveriocima pogorša situacija, direktor onda rizikuje da prekrši zakon. U još gorem slučaju, direktori mogu na sebe navući dugove koje nikad ne mogu isplatiti“.

Kao profesionalac u oblasti stečaja, Džejmi Plejford savetuje da direktori odu kod nekog profesionalca ako primete bilo kakve znake problema kako ne bi zapali u veće, i kako bi proverili da li donose prave odluke.

Izvor: Talk Business Magazine

Milica je zaljubljenik u engleski jezik i književnost koja smatra da je svaki novi prevod dokaz da jezik ne sme biti prepreka ka širenju novih vidika.