Kakvim tehnikama se služe manipulatori?
Pixabay

Može biti teško uočiti je, pogotovo u odnosu sa ljudima koje poznajemo dugo i za koje nam nikada ne bi palo na pamet da se služe prepredenim taktikama.


Predstavljamo vam načine na koje emotivni manipulatori pokušavaju da utiču na vas.

Manipulacija strahom

Osobe niskog samopoštovanja su najčešća meta manipulatora. Zbog osećaja niže vrednosti njima je lako upravljati, jer imaju snažnu potrebu da se uklope, a manipulatori će iskoristi njihovu povodljivost. Sposobni su da „namirišu“ vašu nesigurnost i poteškoće da se uklopite u radni kolektiv ili društvo. 


Ako odlučite da im se suprostavite, može se desiti da iniciraju konflikte, kako bi druge okrenuli protiv vas. Ako se zauzmete za sebe neće vas prihvatiti - a potrudiće se da to ne učine ni drugi.

Izigravanje žrtve

Pored toga što stvaraju osećaj krivice kod svojih žrtava, večitog krivca pronalaze i u „nekom trećem“. Ponašaju se kao da se sva nepravda sveta obrušila na njihova leđa i da oni nemaju nikakvog uticaja na ono što im se dešava. Nikada ne preispituju svoja dela i propuste niti preuzimaju odgovornost za njih. 


Ukoliko se suočavate sa poteškoćama i potrebna vam je podrška, njihova muka je uvek veća i vi nemate pravo da se žalite ni na šta.


Čak i kada se potrudite da zajednički pronađete rešenje za njihove probleme, neće ga prihvatiti, jer zapravo i ne žele da problem bude rešen – žele da budu u centru pažnje i uživaju u kukanju nad sudbinom, igrajući na kartu sažaljenja, kako bi dobili ono što žele.

Pixabay
Pixabay

Izvrtanje vaših reči

Neretko ćete se naći u situaciji da pravdate svoje postupke i objašnjavate šta ste želeli da kažete, a imaćete utisak da vas druga strana uopšte ne čuje, a kamoli da uzima u razmatranje ono što govorite. Manipulatori donose pretpostavke koje njima odgovaraju i teško ćete uspeti da ih razuverite. 


Ubeđivaće vas da ste mislili ili uradili nešto što niste i navesti vas da sumnjate u sosptveni razum i moć rasuđivanja, jer ste isti događaj protumačili potpuno drugačije. Ako ih suočite sa činjenicama, mogu vas optužiti da namerno radite protiv njih, pokušavajući na taj način da „operu“ sebe i krivicu svale na vas.

Preterana ljubaznost i laskanje

Lepa reč otvara i gvozdena vrata, ali manipulatori se služe neiskrenošću i podmuklošću, kako bi dobili ono što žele. Kada im je potrebno da nešto učinite umesto njih, obasipaće vas komplimentima i hvaliti vaše sposobnosti u toj meri, da ćete se osetiti uvaženo i potrebno, te nećete imati srca da ih odbijete. 


Svoje potrebe stavljaju ispred vaših, a prvi put kada ne budete mogli da im izađete u susret, zameriće vam kao da im nikada niste pomogli.

Pixabay
Pixabay

Izazivanje osećaja krivice

Ako ste počeli da primećujete njihova manipulativna ponašanja i više puta im skrenuli pažnju, ali kritike nisu urodile plodom, ne očekujte izvinjenje ili promenu ponašanja. Kada ih suočite sa problemom u vašem odnosu, neće uvažiti vaša osećanja i potruditi se da izgladite stvari, već će vas optužiti kako ste nazahvalni i kako ste zaboravili koliko su vam se puta našli u nevolji. 


Ukoliko se zbog njih osećate nervozno ili nesrećno, prebacivaće vam da je to vaša krivica, jer oni imaju samo najbolje namere koje vi ne umete da prepoznate, a njih ne cenite dovoljno. 

Iskorišćavanje vaših slabih tačaka

Jednog trenutka će vas navesti da im poverite svoje strahove i slabosti, a sledećeg će ih iskoristiti protiv vas kada ste najranjiviji. Stvari koje ste im rekli u poverenju podeliće sa drugima i to često u vidu podsmevanja, a ukoliko se pobunite prigovoriće vam da ste previše osetljivi i da ne znate da prihvatite šalu na sopstveni račun. 


Cilj im je da osobi poruše samopouzdanje kako bi uspostavili što veću kontrolu nad njom i onesposobili je da se zauzme za sebe. Predmet ruganja može biti bilo šta, počev od vašeg fizičkog izgleda, emotivnog života, do poslovnih (ne)uspeha i planova za budućnost.


Uzrok ovakvog ponašanja je često i osećaj ugroženosti, odnosno da vas ovakve osobe zapravo doživljavaju kao konkurenciju na nekom polju koju ne mogu da pobede, pa će se zato potruditi da je sabotiraju.


Ne znaš kako da se izboriš sa manipulativnim ljudima? Naš kurs Asertivna komunikacija ti nudi rešenja i pruža asertivne tehnike, koje ti mogu pomoći da se izboriš za svoja prava.


Upiši kurs, budi asertivan!