Knjige koje vam pomažu da postanete profesionalci
Caption Hill Books / LWYang (Flickr)

Žanr popularne psihologije je preplavljen takozvanim self help i biznis knjigama, od kojih svaka ima svoj magični recept koji garantuje ostvarenje snova. Iako suštinski gledano literatura ovakvog tipa verovatno jeste korisna, u društvu je mišljenje jasno podeljeno na one koji se u nju zaklinju i na one koji je smatraju traćenjem vremena. 


Koja je strana u pravu, pitanje je za neku drugu priliku. Jedino što možemo reći sa sigurnošću jeste to da u moru naslova napravljenih po kalupu Sedam navika postoje i oni koji na svež i zanimljiv način gledaju na stare teme karijere, uspeha i slave iz potpuno novih uglova. 

Books / Emily Carlin (Flickr)
Books / Emily Carlin (Flickr)

Jedan od takvih naslova je Misliti brzo i sporo Danijela Kanemana. Kaneman se u ovoj knjizi dotiče dva principa koja stoje iza procesovanja koje vodi do donošenja odluka. Da li ste od onih koji se vode intuicijom i nešto odlučujete iz topa? Ili ste možda ipak racionalniji tip osobe kojoj je potrebno vreme kako bi bila sigurna da je doneseni zaključak pravi? 


Cilj ovog dela jeste pre svega da čitaocima pomogne u razumevanju ljudskog ponašanja i faktora koji na njega utiču, a to uključuje i analizu sleda koji um navodi da pravi greške. Samim tim, Misliti brzo i sporo obuhvata razne karijerne sfere, počev od ekonomije, pa sve do medicine, medija i politike.  

Stručnjaci procenjuju da skoro 50% populacije upada u kategoriju introvetnih ljudi. Introvertne osobe se po načinu rezonovanja, obrađivanja i ispoljavanja informacija znatno razlikuju od ekstroverta, a te razlike se posebno mogu primetiti na radnom mestu. Ovo je samo jedna od tema kojom se Suzan Kejn bavi u knjizi Tihi ljudi. Introverti su, kako Kejn kaže, inovatori, stvaraoci i mislioci koji ne žele da se reklamiraju, ali to nikako ne znači da se njihove sposobnosti smeju potcenjivati. Bilo da ste i sami zatvorena osoba ili da radite u okruženju s ljudima koji karakterno prosto više vole da razmišljaju u sebi, a ne na sav glas, ova knjiga je nešto što u svakom smislu može da vam pomogne u razumevanju i interakcijama.

Evening Read / Roxane Ready (Flickr)
Evening Read / Roxane Ready (Flickr)

Ako ste se ikada pitali kako vaše navike utiču na vaš život i šta možete da uradite kako biste ih promenili, možda bi trebalo da bacite pogled na Moć navike Čarlsa Djuhiga. Ne samo da Djuhig daje svojevrsnu studiju habitualnih radnji, već to radi na pristupačan i izuzetno čitljiv način. Knjiga se takođe može smatrati i istraživanjem ljudske prirode i njenog potencijala da se menja, što se prenosi na posao i karijeru. Kako pretvoriti preduzeće sa ivice propasti u preduzeće koje napreduje, razvija se i vlada tržištem? Glavne smernice možete naći upravo ovde.


Mistakes I Made at Work Džesike Bakal jedina je knjiga sa ovog spiska koja još uvek nije prevedena na našim prostorima. Međutim, verujem da je treba pročitati svako ko uspe da dođe do nje. Dvadeset pet žena, u isto toliko intervjua sa autorkom, daje svoja iskrena, nekad i komična viđenja najtežih događaja u toku karijere. 


Bilo da je u pitanju odabir specijalizacije, intervju za posao ili rizikovanje radi napredovanja, u svakom poglavlju ove knjige može se naići na situaciju s kojom se svi mi možemo poistovetiti. Pokrivajući oblasti poput muzičke, finansijske i tehnološke industrije, Mistakes I Made at Work na jedan humani način podseća svoje čitaoce da ne postaješ lider tako što nikada ne praviš greške, već tako što iz njih učiš. 

Reading / Yukiko Matsuoka (Flickr)
Reading / Yukiko Matsuoka (Flickr)

Poslednji naslov je kultni, ako ne i prvi, “priručnik” ovog tipa. Ono što Sun Cu govori u svom Umeću ratovanja jesu univerzalni i bezvremeni principi koji se mogu upotrebiti u svim sferama života, a koji mogu biti ključne za vođenje biznisa. Sun Cu je u ovom delu uspeo da prodre u dubinu međuljudskih odnosa i da na osnovu toga izvuče sve one odgovore čija nas pitanja mogu godinama mučiti. Umeće ratovanja je upravo ona knjiga koja će vam omogućiti prednost na bilo kom bojnom polju i svim sličnim mestima. 

Iako vam na prvi pogled knjige iz žanra popularne psihologije deluju smešno, nije slučajnost što se baš ovi naslovi već godinama nalaze na spisku omiljene literature ogromnog broja uspešnih ljudi. Bilo da ste bitkoin milioner u usponu, student ili samo mlada osoba koja želi da uspe u životu, barem iz radoznalosti bacite pogled na ove naslove, jer će vam možda upravo oni izuzetno koristiti u daljoj karijeri.