Koje 4 vrste učenika bi trebalo da uče online?
Pixabay

U našoj zemlji, online model učenja postojao je i pre same pandemije virusa. Imamo specijalizovane škole preko kojih je moguće u potpunosti online pohađati nastavu, kao što je ITAcademy, a i neke od srednjih škola, čiji programi podržavaju učenje preko distance learning platforme.


Ne priča se dovoljno u javnosti o prednostima online obrazovanja, pa je za većinu roditelja prihvatljivija nastava u učionicama. Neki smatraju da ovaj vid obrazovanja nije za svakoga.

Pixabay
Pixabay

Ovo su četiri profila učenika kojima online nastava može doneti neke dodatne prednosti:

1. Učenici koji imaju dobre ocene, a u školi im nije interesantno

Ako učenici uz malo napora imaju sve petice, za osobu tih sposobnosti školski program nije adekvatan izazov. Dodatni kursevi mogu poboljšati njihove veštine i unaprediti obrazovanje. To bi bila dodatna motivacija za talentovanije učenike.


Takođe, online kursevi bi im uštedeli vreme i omogućili da samostalno rade, što bi roditeljima predstavljalo olakšavajuću okolnost.

2. Oni koji planiraju da upišu fakultet

Postoji nekoliko prednosti online kurseva za srednjoškolce koji planiraju da upišu fakultete. Osim što im ovaj vid nastave pomaže pri upisu na studije, nekima od njih pomaže da se naviknu na  studentski način života.


Studiranje na fakultetu mnogo je sličnije online učenju nego pohađanje srednjih škola. Možete pronaći online kurseve koji predstavljaju dodatnu literaturu, a takođe završiti i neke od predispitnih obaveza putem interneta.

Pixabay
Pixabay

3. Oni koji su radoznali

Školski i studentski programi često sadrže sve ono što mladima nije interesantno. Zato se na intenetu može pronaći veliki broj online kurseva, posebno u IT sferi.


Znanje koje steknu na online kursevima, napraviće korak napred ka budućoj karijeri, jer će kroz hobi primeniti sve ono što mogu da nauče u školama.

Jedan od primera kod nas je OKschool. Pored toga što ima prilagođen online kurs za mlade, organizuje pripreme za polaganje male i velike mature.


4. Oni koji imaju problema sa koncentracijom

Učenik koji pohađa online nastavu, sam bira tempo i dinamiku rada. Tokom rešavanja određenih zadataka, lakše je usredsrediti se na ekran nego pažnju u učionici. Đaci sami postavljalu svoje uslove za rad i biraju vreme kada će učiti. Vremensko ograničenje za rad testova ili pismenih zadataka ne postoji, pa je pritisak na same učenike smanjen. 

Ovi tipovi učenika posebno mogu profitirati od online učenja. Ukoliko roditelji ne budu skeptični, naredne generacije će više koristiti ovaj model učenja i unaprediti obrazovanje.

Izvor: Edukacija.rs