Majkl Džordan kao motivator
Honza Nedoma (Wikimedia Commons)

Uvek najbolji, iako nije poobarao sve rekorde. Čak pet puta proglašen je za najkorisnijeg igrača lige, 14 puta je bio učesnik „Ol-star vikenda” (All-Star Weekend), 10 puta je bio najbolji strelac lige, a jednom čak i najbolji defanzivac. Tokom blistave NBA karijere beležio je 30,1 poen; 6,2 skoka i 5,3 asistencije. Postigao je ukupno 32,292 poena.


Tokom karijere, najveću pomoć imao je od svog brata Larija koji je ga je često pobeđivao u igri „jedan na jedan”. Time je kod Majkla razvijao takmičarski duh. Interesantna je i činjenica da je Lari u ovoj igri pobeđivao, iako je bio niži dvadesetak centimetara od Majkla. 


Sa druge strane, otac mu je bio podrška u bejzbolu. Postao je poznat u Severnoj Karolini kao odličan igrač. Tokom srednje škole u Vilmingtonu nije uspeo da uđe u košarkaški tim. Klifton Hering je svakako verovao da će svoju igru poboljšati u juniorskom timu. Nastavlja da se razvija tako što je leto proveo u individualnim treninzima, pohađajući razne košarkaške kampove.

„Propustio sam više od 9,000 pogodaka u svojoj karijeri. Izgubio sam skoro 300 utakmica. Čak 26 puta mi je bilo povereno da osvojim poene za pobedu, a ja sam ih promašio. Padao sam iznova, iznova i iznova u životu. I zato sam uspeo!”, govorio je Džordan.

Prihvatao je neuspeh, ali ne i odustajanje. Pratio je osećaj, govoreći da je sve dok ima potrebu da se dokazuje kao košarkaš, njemu tu i mesto. 


„Kada gledaš Džordana, to je skoro kao da gledaš Boga. Zbog toga nisam ni pomislio da bih mogao da budem kao Majkl” - rekao je Lebron Džejms.


Radio sam skoro iste stvari kao Džordan kada sam bio klinac. Šutirao sam iz 'fejdaveja' pre nego što je trebalo, nosio sam steznik na nozi koji sam savijao da bi se video crveni deo. Nosio sam crno-crvene patike sa belim čarapama, uz kratki šorc kako bi mi se, kao i njemu video steznik. Jedino nisam oćelavio, ali se bližim i tome” - objašnjava.


Džordan je smatrao da se titule osvajaju timskim radom i inteligencijom, ali da je talenat neophodan kako bi se utakmice dobijale. Njegova posebnost se oslikava i u tome što je uvek išao na pobedu, bez obzira da li je u pitanju trening ili utakmica. Dok je god imao želju za pobedom, nije dopuštao da mu bilo šta stane na put. Oslanjao se na sebe, smatrajući da mora prvo da očekuje stvari od sebe, pre nego što ih uradi.

„Moja žena je utakmica. To zahteva lojalnost i odgovornost, a vraća mi ispunjenje i mir.”

Rukovodstvo Bulsa je gradilo celu franšizu oko Džordana. Bili su primorani da trejduju igrače koji nisu bili „dovoljno jaki” da izdrže tempo koji je on postavljao na treninzima. Često bi gledao i snimke utakmica svojih rivala. Bio je veoma izdržljiv igrač, nije propustio više od četiri utakmice u sezoni. Manje se oslanjao na taktiku tokom napada, više na instinkt.


Odigrao je sve 82 utakmice u sezoni devet puta. Dejvid Tomson, Volter Dejvis i Džeri Vest su njegovi uzori. Njegov ugovor je imao čak i posebnu klauzulu pod nazivom Ljubav prema igri, koja mu je omogućavala da igra košarku protiv bilo koga, bilo kada, bilo gde.


Voditelj Al Majkls je jednom izjavio da je Džordan imao veoma izoštren vid. Mogao je da pročita rezultat bejzbol utakmice na televizoru dijagonale 27 inča (68cm) sa udaljenosti od preko 15 metara!

„Košarka je moj život. Ja sam koristio ovu igru i ona je koristila mene. Meni je košarka kao najbolji prijatelj, ali nekada odrastete i odaljite se od najboljih drugova.”

Džordan je, na kraju sezone 1992/93. šokirao javnost izjavom da se povlači iz košarke. Mnogi su smatrali da je ubistvo njegovog oca (1993. godine) bio glavni razlog za povlačenje. Bejzbol igrači su krenuli u štrajk 1995. godine, nakon čega je Džordan rešio da se vrati košarci.


Po ugovoru je (1997) zaradio 33,1 milion dolara, što je najveća jednogodišnja zarada u istoriji NBA lige. Postiže koš pet sekundi pre kraja utakmice, i Bulsi pobeđuju 87:86. 


Nije želeo da igra ni za koga, osim za Fila Džeksona. To je potvrdio penzionisanjem nakon odlaska Fila iz Bulsa.


Na poziciju direktora za košarkaška pitanja u Vašingtonu vraća se nakon prestanka igračke karijere. Dobija otkaz 7. maja 2003. godine zbog neslaganja sa vlasnikom. Nakon toga je nastavio sa promocijom svog brenda.


Kupovinom manjinskog paketa akcija NBA tima, Šarlot Bobkets, 15. juna 2006. godine postaje najveći akcionar ovog tima. Od Roberta Džonsona otkupljuje akcije za 175 miliona dolara, što ga svrstava na poziciju većinskog vlasnika ovog kluba.


Godine 2015. se po prvi put nalazi na listi milijardera časopisa Forbs, sa ukupnom neto vrednošću imovine od ravno milijardu američkih dolara. Legenda Čikago Bulsa se nalazi na 1741. mestu najbogatijih ljudi planete.

Uzoran lik, idol milionima ljudi. Kompanija Najki (Nike) je osnovala poseban brend Džordan, čime industriju sportske opreme diže na visok nivo.

„Da biste bili uspešni, morate biti sebični ili ništa nećete postići. Kada jednom dođete do vrha, tada morate postati nesebični. Ne smete biti nedodirljivi. Ne smete se izolovati.”

Poslednji ples

Dokumentarac o Majklu Džordanu „Poslednji ples” predviđen je za leto, ali zbog situacije sa korona virusom, ESPN na opšte oduševljenje najavljuje početak ranije. Ovaj dokumentarac će sadržati intervjue sa Džordanom, kao i ključnim figurama iz Čikago Bulsa.


Poslednji NBA prsten je osvojio 1997-1998, tako da će producenti imati preko 500 sati nikad objavljenog materijala iz ove sezone koji su nešto značili na putu legendarnog Džordana. Saigrači iz Čikago Bulsa, mrski rivali koji su zbog njega ostajali bez titula, prijatelji iz detinjstva, Barak Obama...

Svake nedelje do 17. maja, publika će moći da vidi po dve epizode.


Izvori: HotSportSrbija Danas, Sport.ba