Zašto su bližnji mete zlobe?

FOTO: jesadaphorn, Free Digital Photos

Nikad ne biste rekli da ste jedna od tih groznih, zlobnih osoba, zar ne? Ne bih ni ja. Ne bi ni Šarlot Grin, ali ona je odlučila da testira svoje ponašanje . Svaku zlobnu stvar koju uradi svom dečku je beležila, bilo da je u pitanju prevrtanje očima ili snishodljiv komentar. Posle nekoliko nedelja, rezultati su nedvosmisleno pokazivali da je ona izvor više otrovnih strelica nego što je želela da veruje.

Njeno istraživanje me je zabrinulo i nateralo da se zapitam – da li bi i moji rezultati bili poražavajući?

Iznenađujuće je da u većini situacija Šarlot nije bila posebno ljuta, već nervozna zbog situacija koje nisu imale veze sa njenim voljenim. Bilo da je u pitanju posao ili dosada, imala je potrebu da započne svađu. Prigušene frustracije moraju na nekoga da isplivaju. Uglavnom mete brecanja, sarkazma i ciničnosti budu oni koji su to najmanje zaslužili.

Odmah sam se setila svakog dana kada sam čestitala sebi kako sam bila hladne glave na poslu, a zatim otišla kući sa rečima koje peku u grlu i stomaku i koje su na kraju izašle na moje ukućane. Setila sam se svakog dana kada nisam dovoljno spavala ili jela, pa je svako ko je imao nesreću da taj dan naleti na mene bio kriv za to.

U stvari, ne baš svako.

PP%20GIF.gif

Nisam se izdrala na staru, dragu prijateljicu koju sam srela na ulici. Nisam odjednom poludela na društvo sa kojim sam izašla uveče. Neke ljude ne smatramo dovoljno bliskim da osećamo da smemo to da uradimo. To je razlog što stradaju oni najdraži, oni koji znaju zašto smo zapravo besni.

Kažu da treba govoriti voljenim osobama da ih volimo, bez posebnog povoda. Ipak, verujem da je mnogo važnije pokazati da zaista čuvamo drage ljude, ponekad čak i od sebe. To je posebna vrsta ljubaznosti – da razumete potrebe i osećanja drugih i izađete im u susret. Umor, nervoza i glad nisu opravdanja, jer i druga strana je nekad umorna, nervozna i gladna, verovatno isto toliko često kao i vi.

Ako prepoznate da ste postali nečiji izduvni ventil, važno je da iskreno i hrabro pokrenete razgovor o tome. Ako ste izvor napada, probajte Šarlotin eksperiment. Prepoznajte u kojim trenucima postajete neprijatni bez očevidnog razloga i pronađite drugi način da se sa tim izborite. Osećaj da je ceo svet protiv vas ne može da se popravi tako što će učiniti da se još neko oseća loše.

Ljubaznost ne sme da bude povlastica koju oni koje volite dobijaju samo kada ste namireni. Sitne čarke jesu sitne, ali imaju običaj da se gomilaju. Sve će proći i svi ćemo opet da se volimo na kraju, ali ljubav nije i ne sme da bude trpljenje svakodnevnih žaoka.


Dragana je oštra na rečima... dok je ne raznežite.