Mnogo podataka - bolje poslovanje?
Pixabay

Međutim, nije baš tako lako zasnovati poslovanje na podacima. Pošto bi to podrazumevalo da se susrećete sa brojnim skladištima podataka sa brojnih izvora koji verovatno nisu usaglašeni, možete imati velikih poteškoća da sve to obradite i iskoristite na pravi način. Štaviše, mnogi alati za poslovno izveštavanje zahtevaju preskupe i duge procese priključivanja, a mogu ih koristiti samo timovi programera što i nije baš pogodno za mala preduzeća. Evo najboljih saveta kako da najefikasnije iskoristite podatke.

Koristite centralnu lokaciju za podatke

Centralna lokacija podataka znači da ćete uštedeti vreme prikupljajući ih. Nema potrebe da se iznova i iznova ulogujete na bojne naloge kako bi prikupili podatke i skupili ih na jedno mesto, sve dok vaša holistička nadzorna tabla poslovnih podataka može prikupiti sve podatke sa različitih izvora na istu centralu podataka zasnovanu na cloud tehnologiji.

Prema skorašnjem istraživanju, sprovedenom od strane kompanije Aberdeen, prosečni korisnik koristi podatke sa, u proseku, 30 izvora podataka. Kada podesite da se svi podaci automatski skupljaju na jedan centralni deo mreže, znaćete gde da tražite najosnovnije podatke o ključnim indikatorima performansi (KPI), tako da vam podaci mogu biti od veće koristi prilikom donošenja odluka vezanih za bolje poslovanje.

Osigurajte široku pristupačnost

Kako bi vaša platforma bila što efikasnija, potrebno je da osigurate njenu pristupačnost – i to sa većeg broja uređaja. Ovde su prednosti korišćenja cloud platformi najuočljivije. Ovakvoj platformi može pristupiti svako sa internet konekcijom, preko sajta ili aplikacije na mobilnom. Mogućnost da se do potrebnih informacija dođe bilo kada i bilo gde je garancija da ćete ih iskoristiti maksimalno.

Pixabay
Pixabay

Neka bude jednostavno

Platforma koju koristite treba biti što jednostavnija. Lako je upasti u vrtlog padajućih menija i parametara za raščlanjivanje podataka, ali ako pustite da stvari izmaknu kontroli, neće vam samo trebati više vremena za korišćenje – biće teže prikupiti informacije od koristi za dalju akciju. Više izvora podataka podrazumeva i komplikovaniju matricu podataka. Potrebna vam je platforma koja će vam pomoći da centralizujete, raščlanite i vizualizujete sve podatke, i da ih obradite u skladu sa svojim potrebama. Ovo će vam pomoći u upoznavanju sa izazovima obimnih podataka, pojednostavljivanju svega kako biste se skoncentrisali na bitne stvari, umesto da samo gubite dragoceno vreme.

Fokusirajte se na lakoću korišćenja

Danas postoji mnogo platformi za poslovno izveštavanje, ali mnoge od svojih korisnika zahtevaju umeće kodiranja, kako bi se podaci prikupili radi dobijanja praktičnih podataka. Ovo i nije neka prepreka ako ste član programerskog tima. Ali za prosečan biznis, služenje tehničkim izvorima i nije baš tako lak zadatak. Morate se potruditi da nađete sistem koji se lako koristi i ne zahteva kodiranu pretragu, nalaženjem veštih programera koji će pomoći u programiranju.

Ako alatke sadrže nezgrapne krive učenja i stvaraju trenutne poteškoće korišćenja, neće vam biti lako da naučite zaposlene da ih koriste, a kada uvežbaju, neće ih koristiti svojevoljno. Nećete imati nikakvih koristi od podataka ako budete okupirani time da ih prikupite i obradite, a njihovu upotrebu zanemarite.

Imajte na umu blagodeti brzog delovanja

Današnji potrošači delaju brzo, pa kako bi zadobili njihovo poverenje i posao, veoma je važno da i vi budete brzi – izlazeći u susret njihovim potrebama kad god neka iskrsne. Dok se neki problemi i mogu predvideti, neki baš i ne mogu tako lako. Savremene tehnologije podataka vam mogu pomoci u tome – kakav god zahtev vaše mušterije bio. Podaci pokazuju da mnogi spoljašnji faktori mogu uticati na potragu – praznične rasprodaje, sportski događaji pa čak i vreme. Koristite savremeni uvid kako bi vaš pristup bio baš kakav treba da bude.

Koristite odgovarajuće poslovne obaveštajne podatke

Istraživanja pokazuju da poslovi koji najveću korist dobijaju od poslovnih obaveštajnih podataka i analitike, svoju pažnju usmeravaju ka saradnji i podizanju timskog duha i samopouzdanja, a ne samo na tehnologiju. Pomoću prave platforme i vaš posao može prikupiti uvid u podatke sa ciljem bolje proizvodnje i kvalitetnijih usluga, poboljšanog potrošačkog iskustva i mnogih drugih pogodnosti.

Izvor: Smallbiztrends