Najbolje biznis knjige koje se čitaju za jedan dan
Pixabay

Iako se čini da je za čitanje knjige potrebno izdvojiti mnogo vremena, u nekim kratkim knjigama o poslovanju možete pronaći korisne i interesantne informacije o prodaji, menadžmentu i investiranju. U današnje vreme pronaći ćete korisne knjige koje se mogu pročitati za jedno prepodne, a ono šta iz njih saznate koristiće vam za ceo život.

„Ko je maznuo moj sir?“ - Spenser Džonson

Kako je internet postajao dostupniji, tako su kompanije širom sveta počele da se prilagođavaju novonastaloj situaciji i da uče nove načine poslovanja. Baš u to vreme, 1998. godine Džonson je napisao ovu knjigu, čiji su akteri dva miša i dva čoveka. Junaci se nalaze u lavirintu u kojem se lokacija sira menja svakog dana. 


Čitavu deceniju od pojavljivanja, ova knjiga spada među najprodavanije, a našla se čak i na listi knjiga koje su promenile život investitoru Shark Tanka Dejmondu Džonu (Daymond John). Bez obzira na to kad je knjiga izašla, lekcije o savladavanju straha od promena su vanvremenske.

„Misliš, stvaraš“ - Džejms Alen

Knjiga objavljena 1902. godine sadrži mudrosti koje su, bez obzira na promene pod pritiskom vremena, još uvek ostale aktuelne. Zbog toga bi trebalo da ovaj klasik pročita svaki preduzetnik i svako ko bi to želeo da postane. 


Autor ističe da je naš život u našim rukama, a ne pod kontrolom spoljašnjih uticaja. „Misliš, stvaraš“ je delo koje nam govori da, pre svega, moramo biti uspešni u svojoj glavi, ako hoćemo da budemo uspešni u životu.

„Kako lagati statistikom“ - Darel Haf

Knjiga koja sadrži veliki broj slika na malom broju stranica ne deluje uvek korisno. Ipak, pisac nas kroz mnoštvo ilustracija i duhovitih komentara upoznaje sa načinima manipulacije statističkim podacima


Ovu knjigu je Bil Gejts uvrstio među omiljene knjige i preporučuje je drugima. Iako je napisana sredinom prošlog veka, jedan od najbogatijih i najuspešnijih ljudi savremenog doba Bil Gejts ističe da uopšte nije zastarela, već je izuzetno korisna. 

Flickr
Flickr

„Najveći trgovac na svetu“ - Og Mandino

Poslovni uspeh se temelji na prodaji, ne samo proizvoda, nego i usluga ili ideja. Ova knjiga nas vodi u stari Jerusalim i upoznaje nas sa dečakom koji prodaje kamile i želi da otkrije tajnu uspeha svog gazde bogatog trgovca. Trgovac dečaka nagrađuje tako što mu daje deset svitaka ispunjenih mudrostima.

„Menadžer za jedan minut“ - Kenet Blenčard i Spenser Džonson

Samo jedan minut je menadžeru dovoljan da podređenom objasni zadatak, da ga pohvali ili da mu uputi kritiku. Kako poboljšati komunikaciju i prevazići barijeru između podređenih i nadređenih, možete da naučite čitajući ovu knjigu.

„Najbogatiji čovek“ - Vavilona Džordž S. Klason

Serija kratkih alegorijskih priča kroz radnju u istorijskom gradu Vavilonu, naučiće vas kako da profitirate. Isplatite prvo sebe. Investirajte u sebe. Autor skreće pažnju na te i druge inspirativne i univerzalne finansijske lekcije. Ovaj bestseler pomoći će vam da shvatite važne principe kada je reč o finansijama i biznisu.

Ne moramo sve da osetimo na sopstvenoj koži da bismo naučili neku lekciju. Nekome se to već desilo. Trebalo bi da učimo iz tuđih iskustava. To je veoma važno primenjivati u svakoj oblasti života, ali u biznisu pogotovo. Tu se greške skupo plaćaju. Saveti u ovih šest knjiga bili su od pomoći brojnim poslovnim ljudima širom sveta.

Izvor: proeduca.net