Napiši seminarski kao PRO – tajne Word-a koje će ti olakšati
Pixabay
Pixabay
Pixabay

Space, tab i tabele

Šta radite u situaciji kada želite tekst da "uvučete" - želite da pomerite početak pasusa par cantimetara udesno na primer? Ukoliko pritiskate taster "space" (taster za razmak) više desetina puta da biste to postigli, moramo vam reći da je toj praksi došao kraj! 


Umesto upotrebe "space" tastera, od sada ćete koristiti taster "tab" koji se nalazi sa leve strane vaše tastature, odmah iznad tastera za CAPS LOCK, tj. za velika slova. Na taj način ćete mnogo brže postići željeni rezultat. Osim toga, tekst pomeren udesno će vam uvek biti ujednačen.

 

Bonus savet - tajna za nasovnu stranu


Znate ona pravila koja kažu da u donjem levom uglu naslovne strane rada stoje podaci o studentu, a u desnom donjem stoje podaci o profesoru, datum, itd - sve zavisi od fakulteta do fakulteta i predmeta? Ovde vam neće pomoći ni space ni tab! Ovde vam treba jedna obična tabela u koju ćete uneti potrebne podatke, a potom joj izbrisati ivice! Nema na čemu :) 


Numerisanje stranica

Nadamo se da stranice ne numerišete ručno! Ukoliko to radite, odmah prestanite. U Wordu postoji samo jedna opcija koja rešava sve vaše probleme u vezi sa ovim i zove se Page Number! Kliknite na Insert, pa na Page Number i potom samo odaberite položaj numeracije svog rada.

Naravno, i ovo je opcija koja ima mnogo dodatnih mogućnosti koje možete istražiti ukoliko vam budu potrebne.



Prelom strana - zaboravite na Enter!

Ukoliko kada završite sa jednim poglavljem svog rada klikćete enter na tastauri sve dok vam kursor ne pređe na sledeću stranu, onda znate za muke da to morate da uradite svaki put ponovo kada obrišete deo rada. Nije ni malo zabavno, zar ne? Na sve to, kada rad štampate, bez obzira na ceo trud, sve se poremeti.

I za ovaj problem postoji jedna jednostavna opcija na putanji - Insert - Pages -Page Break! Možete menjati rad koliko hoćete, prelom strane uvek će biti tamo gde ste upotrebili ovu opciju.



Sadržaj rada - u tri klika!

Verujemo da znate da postoji opcija automatske izrade sadržaja u Word-u, ali da li znate da je koristite? Vrlo je jednostavna i korisna. Svaki naslov i podnaslov označite i dodelite mu stil - jednostavnim odabirom opcije u Styles Panelu - odaberi Headline 1, 2, 3… koji god da vam je potreban. To radite kroz ceo rad, nemojte svaki naslov boldovati i podešavati veličinu slova pojedinačno, već mu dodelite stil. Na kraju rada, postavite kursor gde želite da imate sadržaj, kliknite na karticu References, zatim na Table of Content opciju, odaberite izgled koji vam odgovara i kliknite na njega - sadržaj će se sam pojaviti! I ne samo to, kako budete prepravljali rad, on će se sam podešavati, a to je zve zbog Styles opcije koju ste koristili!

Još jednom, nema na čemu :)


Nauči sve sam - kad tebi odgovara!

Kao našem čitaocu, omogućavamo ti jedinstveni popust za kurs Microsoft Office Word - potrebno je samo da se javiš na naš mejl marketing@iserbia.rs i poslaćemo ti kod kojim cenu spuštaš na neverovatnih 999 rsd! Na kursu te čeka mnogo više korisnih saveta, a možeš da učiš kad god ti hoćeš!