Nemate ideje? Zamenite strah pozitivnom tremom

FOTO: Mecpoint

Ovim tekstom ne želim da vam predočim popularnu psihologiju i da vam govorim da ćete suvom verom u sebe ostvariti sve svoje karijerne težnje. Pored vere u sebe, morate suzbiti nesigurnost, pesimizam, tremu i strah. Ovom tekstom želim da vam kažem da je trema uobičajena stvar kod svih nas. Važno je samo da znate kako da se suočite sa njom i kako da je eliminišete u što je većem procentu moguće.

Zanimljiv podatak vezan za tremu je da je to jedna od retkih nervnih reakcija koja ima toliki uticaj na telo u celini (svi delovi tela na određen način osete efekte treme). Adrenalin koji dospeva u telo tokom nastupa treme je jedan od jačih stimulanasa ( Infostud: Kako pobediti tremu ).

-preduzetnistvo.gif

Odakle dolazi trema?

Koren treme se nalazi u nesigurnosti i strahu od toga da ne pogrešite, da ne delujete glupo ili nekompetentno i da na taj način ostavite loš utisak. U takvim momentima trema je sasvim očekivana i normalna. Ukoliko treba da ubedite poslodavca na poslovnom intervjuu da ste baš vi prava osoba za posao koji traži, javljaju se strah i nesigurnost. Vi, kao govornik, plašite se sramote i dodatnih pitanja na koja nećete imati odgovor, plašite se da ne ispadne da ste nekompetentni.

Prvo priznajte sebi da imate problem. Pokušajte i da stvari posmatrate iz drugog ugla, ali, ipak, budite potpuno spremni i ono što treba da predstavite držite, kao što kažu, kao malo vode na dlanu! Pored pripreme, vežbajte, pa čak i snimite sebe dok govorite kako biste na adekvatan način uspeli da eleminišete greške. Ukoliko i dođe do greške... Paaaa, možda je improvizacija spas u poslednjem trenutku.

Ovo nije slučajno rečeno, jer postoji čitav niz tehnika kojima se trema može obuzdati. Neke od njih su, na primer, vežbe disanja, vežbe imaginacije i relaksacije koje utiču na telesne simptome, dok su druge usmerene na promenu disfunkcionalnih ponašanja i misli koje dodaju pritisak i, takozvani, stres na stres.

analiza_neverbalne_komunikacije1.jpg
FOTO: Portal mladi

Zapamtite da nikada nećete moći da zadovoljite sve. Možda čak i vašem potencijalnom poslodavcu nije dan! Budite spremni na to i pronađite ono na šta vaša publika reaguje pozitivno. Usresredite se na lica koja su zainteresovana i koja vas slušaju, pronađite ono što žele da čuju, ne dužite i budite osoba koja “napada” tremu.

Pesimizam – zlo koje koči ideje

Zaista, pesimizam koji nastaje nesigurnošću u sebe, ubija i ideje i kreativnost! Način na koji razmišljamo je svojevrsna moć kojom možemo da smanjimo ili povećamo tremu u nama, ali ne možemo, zato, sve da gledamo negativno. Nešto u nama, pa i u svemu ostalom, mora da valja.

profesionalna_Selekcija.gif
FOTO: Burzada

Moderna nauka više ne posmatra optimizam i pesimizam kao osobine sa kojima se rađamo, već kao mentalni sklop koji usvajamo u zavisnosti od situacije. Savetnici različitih korporacija izjavljuju kako optimistični zaposleni bolje i više rade. Istraživači pozitivne psihologije objavljuju da osobe koje imaju optimističan pogled na život imaju više prijatelja, srećnije su i zadovoljnije od svojih pesimističnih kolega ( MCB Blog, Psihologija u menadžmentu: Optimizam i pesimizam ).

Razmislite o tome. Uvek postoji pozitivna trema kojom možete da ojačate svoje sposobnosti, pa i svoju prezentaciju i govor.

Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita i ne zaboravlja da se smeje.

Pročitajte i:

Kako mladi privrednici u Srbiji vide budućnost?
Kako da napišete CV i propratno pismo?
Saveti za traženje posla i umrežavanje