Online trgovina: O čemu niko ne priča

Foto: Pixabay

Prevela: Dragana Đilas

Početnike, međutim, više zanima da u startu odigraju takozvanu odbranu. Više se fokusiraju na to da zarade što vise para na tržištu, nego da zadrže novac koji već imaju!

Upravo je ova poslednja stavka ključna za uspeh. U trgovanju se podrazumeva da onaj ko ne riskira ne profitira, no bitno je tačno ograničiti taj rizik, tako da vi u svakom trenutku možete da držite situaciju pod kontrolom. Drugim rečima, pričamo o nečemu što se u investicionom bankarstvu stručno naziva upravljanje rizikom i podjednako je važno za privatnog trgovca koji radi od kuće, koliko i za velike investicione banke.

Investicioni brokeri kao što je CMC Markets smatraju da je upravljanje rizikom presudno, jer bi bez njega vrlo naglo došlo do bankrota. Upravljanje rizikom je ključ njihovog uspeha i opstanka. Stoga, ako je to dovoljno dobro za njih, trebalo bi da bude i za vas.

-preduzetnistvo.gif

Početnici u trgovini često ne znaju kako da upravljaju rizikom, čak ni u teoriji. Prvo kreću u promet na osnovu loše postavljenih kriterijuma, a kad im tržište nije naklonjeno, ne znaju koji je trenutak najbolji da se povuku, i čekaju dok ne bude suviše kasno i bolno da se ostane.

Pametan trgovac upravljanje rizikom postavlja na centralno mesto plana trgovanja još na samom početku. Ako na vreme shvatite da je u ovom poslu cilj ne samo zaraditi pare, već i sačuvati novac koji imate, onda ste ostvarili napredak i pre nego što ste započeli trgovanje.

Hajde da ovo dočaramo primerom. Ako kažemo, hipotetički, da vam preti gubitak polovine trgovačkog kapitala, to znači da je pred vama težak zadatak. Moraćete da ostvarite 100% povraćaj, samo da biste izjednačili sumu. Što znači da za bilo kakav profit morate da ostvarite i preko tih 100%. Imajući u vidu da vrlo mali broj i najvećih hedž fondova ostvari 100% povraćaj kapitala na godišnjem nivou, ne računajući prosečne igrače, jasno je koliko je zapravo ovakav zadatak velik i značajan.

business_1031754_960_720.jpg

Foto: Pixabay

Da pitate nove trgovce većina bi vam rekla da je vrlo lako brzo izgubiti pola tržišnog kapitala, pa i više od toga. Do toga dolazi kada se odmah počinje sa velikim ulozima, ili kod prihvatanja sumnjivih prilika, gde su vam šanse za dobitak male i gde dugo ostajete na istoj poziciji dok ne postane jasno da je prilika izgubljena.

Suprotno od toga, uspešan trgovac je naročito oprezan i prilikom biranja profitabilnih trgovanja će se upustiti u iscrpno istraživanje. Ovakav trgovac i pre nego što započne trgovanje ima razrađen rizik i tačno izračunatu sumu koja služi kao stop naredba za tu poziciju. Dakle, sve je tačno pripremljeno unapred, a izlazna naredba se postavlja u isto vreme kad i sam ulog.

Ova procedura sadrži još jedan ključan aspekt, a to je ograničavanje kapitala koji je izložen za neku drugu trgovinu. Ne bi imalo smisla držati se svih ovih pravila ako je ulog disproporcionalno veći od vašeg trgovinskog naloga. Ako pravite uloge koji predstavljaju potencijalni gubitak trećine do polovine svog kapitala, propašćete nakon samo par pokušaja!

newspaper_1081412_960_720.jpg

Foto: Pixabay

Uspešni trgovci znaju da je njihov gubitak ne samo predvidljiv, već i predstavlja znatno manji deo od sveukupnog trgovinskog naloga. Na ovaj način oni su sebi osigurali poziciju u igri. Kad iskrsne dobra prilika, neće vam mnogo značiti ako ste maltene pred bankrotom zbog lošeg ulaganja. To je razlog zbog kojeg MORATE da odigrate odbranu i da se pobrinete da ste preduzeli sve mere da ne izgubite svoj novac.

Budite uvek u igri. Zapamtite, sledeća velika prilika će naići, ali samo ako ste još uvek u igri…


Izvor: startyourbusinessmag.com