Oslušnite zvukove dalekih galaksija
Pixabay

Svemir je beskrajan prostor u kojem se nalazi puno neistraženih nebeskih tela, nerešenih misterija, na nekim mestima je „bušan“ zbog crnih rupa, ali za njega ne možemo reći da je bučan. NASA je iskoristila sliku koja je snimljena svemirskim teleskopom „Habl“ u avgustu 2018. godine i prevela je u zvuk. Mladi koji rade na „Hablu“ su nazvali sliku „kovčeg sa galaktičkim blagom" zbog broja galaksija prolivenih preko nje.


Iako je slika sama po sebi neverovatna, zvuk čini da doživljaj svemira postane potpuniji. Tim koji je stvorio sonifikovanu sliku objašnjava da različite lokacije i elementi slike proizvode različite zvukove. Zvezde i kompaktne galaksije predstavljene su kratkim i jasnim zvucima, dok spiralne galaksije emituju složenije i duže note.


„Habl“ je jedinstveni svemirski teleskop koji je promenio ljudsko razmišljanje u velikoj meri i uneo revoluciju u modernu astronomiju. Pored toga što je vrlo dobar instrument, on je postao i stalan podsticaj novim istraživanjima. 

Kako bi obeležili tri decenije od kako je teleskop „Habl“ poslat u svemir, 30. aprila 2020. godine, tim istraživača je objavio zadivljujuće snimke dve magline u velikom Magelanovom oblaku, koji su astronomi nazvali „Kosmički greben“, jer podseća na podvodni svet.


Nakon 30 godina, ovaj čudesni teleskop, za koji mnogi misle da je najvažniji naučni alat ikad proizveden, daleko je od penzije. Pod kontrolom je Američke svemirske agencije Nasa i Evropske svemirske agencije (Esa). Tokom prošle godine podaci koje je pružio „Habl“, korišćeni su u hiljadu naučnih radova.  

Izvori: National Geographic / RTS