Ovako je lakše do posla!

Pre nego što krenemo sa traženjem posla, moramo prvo da odlučimo šta zaista želimo i kako da to sprovedemo na najbolji način. Iako deluje teško, zapravo potrebno je samo malo angažovanja i rada na samom sebi. Potrebno je da se dobro ‘’opremimo’’ i krenemo u akciju.

1. Odlučite da želite da radite

Ono što je ključ svega je da odlučite da želite da radite. Jednom kada odlučite i krenete da radite nešto po tom pitanju na pravom ste putu. Zapravo, veći deo ste već odradili. Razmislite gde ste trenutno, koliko vam je potrebno da radite i da se usavršavate profesionalno. Razmsilite o prethodnom iskustvu, koliko vam je pomoglo, šta biste eventualno mogli da promenite kako biste našli odgovarajući posao.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif

2. Istražite aktulena zanimanja

Najbolji način da istražite i da se informišete o aktuelnim poslovima je da pretaražite malo internet, zatim, raspitate se kod prijatelja. Popričajte sa prijateljima i drugim ljudima šta se traži, šta je trenutno najunosniji posao i kako možete da zaradite. Kada već targetirate moguću poziciju ili posao (ukoliko želite privatno da radite), informišite se dobro. Potražite sve relevantne informacije, posavetujte se sa stručnim ljudima, i krenite u ostarivanje svojih ciljeva.

jobopp.jpg
FOTO: Edwardsburgh Cardinal

3. Radite na ličnom usavršavanju i svojim ciljevima

Kako biste dobili posao koji želite poradite na svojim kvalifikacijama. Krenite na kurs jezika ili informatike, učlanite se u neko društvo. Posećujte sajmove zapošljavanja, ostavite CV na što više mesta. Pretražujte internet, komunicirajte sa što više ljudi, povežite se sa poslodavcima i ljudima preko profesionalnih mreža.

Kada povećate svoje kvalifikacije, postavite jasno ciljeve. Ne odstupajte previše od onoga što ste isplanirali. Ako previše menjate ideje, može se desiti da svaku ideju razradite polovično i na kraju nemate ništa konkretno. Dobro promislite kako ćete da se ’’plasirate’’ poslodavcima i klijentima, da to bude efektno.

4. Razmišljajte pozitivno

Ukoliko se na početku susretnete sa neuspehom, ostanite pozitivni i pokušavajate dalje. Desiće se da je neko već primljen na poziciju za koju ste aplicirali, ili da ste loše prošli na intervjuu, itd. Nemojte da vas to obeshrabri već poradite na tome šta mislite da ste pogrešno uradili. Proverite da li vam je CV lepo napisan, simulirajte intervju kako bi vežbali prezentacione veštine. Trudite se da poboljšate sebe i svoje sposobnosti. Iz svakog neuspeha izvucite ono što ste detektovali kao manu i radite na tome da to ispravite. Ne odustajte dok ne nađete posao!

5. Volonitirajte

Jedna opciija koja vam, zapravo, može doneti mnogo benefita je volontiranje. Možda nećete dobiti novčanu nadoknadu, ali ćete dobiti praktično znanje koje će vam kasnije sigurno koristiti. Sem toga, na taj način obogaćujete radno iskustvo a i sebe. U zavisnosti gde volontirate, možete poboljšati svoje veštine, društvene i profesionlne, zatimpovećati mrežu kontakata i poznanstava. Kroz razne aktivnosti možete upoznati mnogo ljudi, koji vam mogu pomoći ili omogućiti da se zaposlite.

istock_000016733340xsmall.jpg
FOTO: social-fundraising

Milica Milenković je entuzijasta i svojim entuzijazmom pokušava da pokrene ljude oko sebe, ali da i oni pokreću druge.