Ovako je prve nedelje na poslu

FOTO: Designed by Freepik

Bilo da je u pitanju prvi ili sto prvi posao, nikome nije svejedno kada dolazi u novi kolektiv koji uopšte ne poznaje. Na praksama i seminarima učićete o timskom radu, svojoj struci, veštinama komuniacije, ali ništa ne može da zameni pet dana od 9 do 5, posebno kada deluje kao da ste zalutali i čini vam se da će to osećanje trajati zauvek.

Ponedeljak – dan kada pokušavate da zapamtite imena svih kolega sa kojima ste se upoznali, ali sećate se samo svog imena.
Utorak – dan za koji ste brižljivo birali garderobu jer ste juče primetili da su svi odeveni u neku savšenu kombinaciju ležernosti i formalnosti.
Sreda – dan kada pokušavate da shvatite kada ko ide na pauzu, iako pauzu uopšte ne planirate jer ste Supermen.
Četvrtak – dan kada poginete pokušavajući da dostignete brzinu, tačnost i umešnost koju mislite da svi od vas očekuju.
Petak – dan kada dozvolite sebi da odahnete: preživeli ste.

-poslovna_komunikacija.gif

Taj prvi vikend se oporavljate. Shvatate kakvo čudo može da napravi 8+ sati sna. Pomislite da ste možda malo preterali, da je ta kancelarija tek jedna u nizu i da su ti ljudi slični vama. Opustite se, sigurno ćete nešto u jednom trenutku zabrljati, kao i bilo ko drugi. Međutim, samo ćete na samom početku imati sitnu olakšavajuću okolnost da svi znaju da ste "nova riba u akvarijumu" i da vam je potrebno malo vremena za prilagođavanje.

Ne ustručavajte se da zatražite pomoć. Bolje je da postavite pitanje za koje mislite da je glupo, nego da neko kasnije mora da ispravi ono što ste pretpostavljali. Kolege će ceniti vašu temeljnost jer će ona i njima kasnije uštedeti vreme i nerve. Takođe, predložite svoje ideje. Možda će vam pasti na pamet očigledno rešenje ili genijalnost koga se niko još nije setio. Možda vaš predlog bude potpuno neodrživ, ali u tom slučaju ćete naučiti vrednu lekciju.

Posle nekog vremena, mnogo brže nego što očekujete, navići ćete se. Saznaćete gde stoji rezervna tegla kafe i gde je toalet. Otkrićete najbliže pekare i banke. Uklopićete se u dinamiku kancelarije. Steći ćete samopouzdanje da brže završite obaveze i da se posle šalite na pauzi o onom lapsusu koji ste rekli na prezentaciji.

Posle još malo vremena i srećnih okolnosti, pronaći ćete prijatelje i mentore. Nećete više biti sasvim iznureni radnim danima i umećete se da izvučete najviše iz svog slobodnog vremena. Izgradićete novu rutinu.

Pre ili kasnije, verovatno ćete napustiti tu kancelariju i nastaviti svoj profesionalni put na nekoj drugoj adresi. Ne brinite, snaći ćete se i tad. Sledeća prva nedelja će biti lakša, obećavam.


Dragana je oštra na rečima... dok je ne raznežite.


Pročitajte i:

Koji je vaš sledeći potez u karijeri
Negujte društvene odnose u kompaniji
Kako smanjiti stres na poslu