Ove poslove možete otpočeti za hiljadu evra!

Foto: Novosti

Iz Udruženja menadžera Srbije za portal iSerbia dobili smo odgovor koje poslove možete otpočeti sa ovim iznosom, kao i koliko iznose troškovi registracije.

Mogući poslovi su:

1.Rad u IT sektoru (pružanje usluga izrade sajtova, dizajn, organizovanje Facebook-a i drugih kampanja na društvenim mrežama)

Ovde nisu potrebna ulaganja u radni prostor. Ukoliko je potrebno, preduzetnik može investirati u sopstvenu obuku pohađanjem određenih kurseva za programe koji su potrebni za ovu vrstu usluga. Iznos od hiljadu evra je i više nego potreban za otpočinjanje delatnosti, dok je jedini uslov lična kreativnost. Uz promociju i upornost moguće je obezbediti mesečne prihode od 500 i više evra.

2.Pčelarstvo

Divan posao! Osim rada u prirodi, kao još jednu pogodnost treba napomenuti i solidnu uređenost otkupa pčelinjih proizvoda. Za ponuđeni iznos od hiljadu evra moguće je investirati u četiri pčelinja društva i u opremu koja je neophodna za početak posla. Neophodna je i edukacija iz ove oblasti poljoprivrede, dok je ovakva vrsta obuke u praksi uglavnom besplatna. Povraćaj uloženog novca je moguć već u prvih šest meseci, pod pretpostavkom da smo obezbedili kvalitetna pčelinja društva u mesecu martu. Četiri društva ukupno donesu od 80 kg do 160 kg meda na godišnjem nivou. Ako se uzme da je otkupna cena meda oko 600 dinara i mogućnost da od ovih društava možete dobiti i nova društva, razlozi za otpočinjanje ove vrste posla su očigledni.

3. Zasad oraha

Dugoročna investicija, koja se može otpočeti sa hiljadu evra i biti profitabilna. Okalemljeni orah rađa u drugoj ili trećoj godini. Prinos oraha se kreće od 40 do 50 kg i od 60 do 70 kg po stablu, odnosno četiri hiljade do sedam hiljada kg po hektaru. Otkupna cena očišćenog oraha je oko 800 dinara. U pogledu klimatskih uslova, orah ne postavlja posebne zahteve, a najurednije rađa na toplim vinogradarskim rejonima.

4. Zakup tezge na pijaci

Prodaja poljoprivrednih proizvoda u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima.

5. Uzgoj pečuraka bukovača

Higijena je najvažniji uslov proizvodnje bukovače. Tokom zasejavanja, patogene gljivice i bakterije mogu zaraziti supstrat preko prljavih ruku, alata, odeće i obuće. Prostorija za uzgoj mora da bude očišćena, okrečena ili dezinfikovana. U prostoru gde se uzgaja bukovača mora biti optimalna temperatura, moguća dobra ventilacija i stalna visoka vlažnost vazduha. Prinos bukovače se računa na bazi težine vlažnog supstrata. Prinos se kreće od 15 do 30 odsto od toga. Pakovanje bukovače u prodavnici košta oko 150 dinara. Iskorišten supstrat je odlično organsko đubrivo. Uzgoj bukovače je vrlo ekonomski isplativa proizvodnja.

-preduzetnistvo.gif

Da bi se izbegli troškovi otvaranja preduzetničkih firmi, iz Udruženja menadžera Srbije predlažu da se za ovaj iznos novca realizuju poslovne aktivnosti osnivanjem poljoprivrednih gazdinstava. Inače, troškovi otvaranja preduzetničkih firmi kreću se od 150 evra pa do 250 evra.

Čarobna formula za uspeh ne postoji, ali se u poslovanju svakako moraju zadovoljiti osnovne preduzetničke doktrine:

- Potrebno je najpre imati poslovnu ideju koju ste razradili u formi internog biznis plana, a koji je pokazao mogućnost pozitivnih efekata. Uz to neophodno je obezbediti i adekvatan poslovni prostor, kao i alate potrebne za obavljanje određenih zanatskih delatnosti. Za kraj, ali ne manje bitno, potrebno je imati dovoljno hrabrosti da svoju poslovnu zamisao pretočite u realan posao - kažu iz Udruženja menadžera Srbije za portal iSerbia.

Troškovi prilikom registracije preduzetnika:

- Naknada za registraciju preduzetnika iznosi 1.200 dinara;
- Naknada za registraciju promene podataka o preduzetniku iznosi 700 dinara;
- Ako se registracionom prijavom zahteva više promena, naknada od 700 dinara uvećava se za 300 dinara po promeni.

Naknada za registraciju drugih podataka o preduzetniku koji se u u skladu sa zakonom registruju u Registar privrednih subjekata, iznosi:

• za registraciju prostora van poslovnog sedišta 700 dinara po prostoru;
• za registraciju zabeležbe podataka od značaja za pravni promet i drugih: podataka koji se u skladu sa zakonom registruju 700 dinara
• za brisanje preduzetnika hiljada dinara.

Jovana Mirković

Pročitajte i:

Kako da živite od svog hobija?
Frilenseri – ovo je ponuda koja dobija posao!
4 važne činjenice o poslovanju malih preduzeća