Ovo je novo značenje odmora

FOTO: Entipreneur

Tokom većeg dela leta ja sam na „radnom odmoru“. To je novi pojam koji sam izmislila iz potrebe da opišem ono što sam radila još od malena, nešto za šta je potreban naziv. Radni odmor predstavlja mešavinu rada i odmora. To je budućnost mnogih profesionalaca, nasuprot onome što većina veruje: radni odmor je veoma prijatan.

Evo šta sam radila dok sam bila na radnom odmoru pre Kornvola, Velika Britanija.
Dan je počinjao ovako: ustajala bih, čitala i odgovarala na pisma elektronskom poštom i potom išla u šetnju kraj obale mora. Kasnije bih pisala članak sedeći kraj prozora sa pogledom na potok. Potom bih izlazila da palim ugalj za pečenje kobasica.

Napunite baterije

posao_odmor_posa.jpg
FOTO: Ona portal

Većina ljudi će reći da radni odmor ne utiče pogodno na psihičko zdravlje. Grozno je biti okovan Blackberry-jem i stalno biti u kontaktu sa svojom kancelarijom umesto da se odmora na suncu (ili kiši). Ako želimo da budemo na vezi sa svojom porodicom i dušom, ako želimo da „napunimo baterije“, treba potpuno da prestanemo sa radom, kažu eksperti.

Iz mog iskustva, to ne funkcioniše tako. Ljudske baterije su vrlo specifične i ne odgovaraju im iznenadne promene, kao što su iznenadni prestanak sa radom ili odlazak na odmor sa porodicom na neko čudno mesto. Intelektualna stimulacija više puni moje baterije od sedenja na kiši sa tinejdžerima koji se dosađuju.

U eri pre interneta, kada je odmor podrazumevao prinudnu pauzu od posla, nastajala je divlja trka sa vremenom kako bismo sve spremili pre polaska na put. Onda bismo stizali na odredište umorni i sa mislima punim poslovnih briga. Izdvajali smo celu jednu nedelju za opuštanje i kako bismo odagnali misli o poslu. Taman kada bi anksioznost prošla, došao bi trenutak za vraćanje na posao koji bi ovog puta zahtevao još više vremena za prilagođavanje.

Bez odmora

Prva dobra stvar kod radnog odmora je da ne postoji iznenadni prelaz između dva stanja. Još bolje, radni odmor podrazumeva postepenu promenu. Ipak, masovno prihvatanje radnog odmora ne znači da svi treba da imaju više slobodnih dana, već da odmor kao takav treba da bude potpuno izbačen.

EU%20OM.gif

Takav vid odmora koji je danas aktuelan ima smisla samo za one sa nepromenljivim radnim vremenom i za one kojima je zaista potreban fiksni odmor. Ali za one profesionalce koji poslednjih decenija nemaju fiksno radno vreme, ovakvi odmori su apsurdni.

,,Netfliks” (firma za iznajmljivanje filmova na teritoriji SAD-a), čija je kultura firme otvorena, nedavno je usvojila ovakav tip odmora. Njihovim zaposlenjima je dozvoljeno da uzimaju odmore kada žele, jer niko ne vodi zapisnik o tome. Uostalom, ja upravo spremam svoje kofere da veselo otputujem sa svojom porodicom u Jorkšir na nekoliko dana. U svom koferu nosim naočare za sunce, čizme za kišu, svoj Blackberry i kompjuter.

IZVOR: BBC