Ovo su najbolji sajtovi za frilensere!

FOTO: Talent Garden

Preveo: Nemanja Jovančić

Dok raste popularnost trendova kao što je stil života „digitalnih nomada“, povećava se i broj dostupnih izvora za rad frilensera (od engleskog „freelancer“ – slobodnjak, honorarac).

Postoji mnoštvo vodiča o tome kako da započnete sopstveni posao, ali ako radite kao frilenser, nije dovoljno samo da se registrujete na popularnim platformama kako biste počeli da dobijate dobro plaćene poslove. Morate da širite svoj uticaj, stvorite odličan portfolio kojim ćete predstaviti svoj dosadašnji rad, a možda čak i da se dokažete kroz testove koji će prikazati vaše veštine. Evo liste 15 najboljih sajtova na kojima možete da radite kao frilenser.

1. Upwork

Sa više od 1,5 miliona klijenata, Upwork (nekadašnji oDesk) nudi ponešto za svakog frilensera. Mogući su kako kratkoročni, tako i dugoročni projekti, rad na sat ili po projektu, i angažman na ekspertskom ili početničkom nivou. Bez obzira na to dokle ste dogurali u svojoj karijeri, Upwork verovatno može nešto da vam ponudi.

2. Toptal

Uz izrazito drugačiji pristup u odnosu na druge servise na ovoj listi, Toptal je namenjen iskusnim, nadarenim frilenserima. Ukoliko uspete da prođete process provere na sajtu Toptal, to će vam doneti neprevaziđen pristup značajnim projektima sa velikim klijentima (JPMorgan, Zendesk, Airbnb, itd.) i adekvatnu zaradu (nema konkursa sa niskim ponudama). Takođe ćete imati mogućnost da se pridružite Toptal zajednici, u kojoj se organizuju česta okupljanja i događaji na kojima se predstavljaju nove tehnologije.

3. Elance

Elance otklanja veliki deo zbrke koju sa sobom nosi frilensing. Možete odmah da napravite profil, bez prolaska kroz testiranja, i uživate u sigurnoj isplati koja garantuje da ćete uvek biti plaćeni za sate koje odradite, i još dosta toga.

EU%20OM.gif

4. Freelancer

Za razliku od većine drugih platformi, pored toga što nudi na milione projekata, Freelancer vam omogućava da se nadmećete sa drugim frilenserima na konkursima, kako biste dokazali svoju veštinu. Ako volite da se takmičite i uvereni ste u svoju stručnost, ovo je odličan način da pokažete svoje sposobnosti i privučete više klijenata.

5. Craigslist

Iako većina ljudi vidi Craigslist samo kao platformu za kupoprodaju raznih stvari, to je zapravo i odličan izvor poslova za frilensere. Možete lako da pregledate lokalne ponude, ako više volite rad u kancelariji, ili možete da pretražujete prema većim gradovima, ako volite rad na daljinu.

6. Guru

Ovaj sajt vam omogućava da lako predstavite svoje prethodno radno iskustvo i svakog dana nudi funkciju pronalaženja poslova koji bi mogli da vam odgovaraju, kako biste bili sigurni da ne propuštate nijednu dobru priliku. Guru „radni prostor“ vam omogućava da lako upravljate svim svojim poslovima.

7. 99designs

Kao platforma za frilens dizajnere, 99designs vam omogućava da se takmičite na konkursima i pri tome dobijete povratnu informaciju kada klijenti odaberu najbolje. To je odličan način za talentovane dizajnere da dokažu svoj talenat.

8. Peopleperhour

Ovo je velika platforma, sa fokusom na frilensing za veb projekte. Ako ste dizajner, veb developer, stručnjak za optimizaciju sajta (SEO), itd., definitivno treba da isprobate Peopleperhour.

9. Freelance Writing Gigs

Bilo da ste pisac, urednik, bloger, izdavač, ili bilo koja kombinacija svega toga, Freelance Writing Gigs je odlična opcija za frilensere koji umeju sa rečima.

freelance_writer.jpg

FOTO: Writers Career

10. Demand Media

Demand Media je platforma za sve kreativne osobe, uključujući pisce, filmske stvaraoce, producente, fotografe i mnoge druge. Pomoću ovog sajta možete da radite na stvaranju jedinstvenog sadržaja, angažovanju publike i promociji svojih talenata.

11. College Recruiter

Kao što mu i samo ime govori, College Recruiter je namenjen studentima ili onima koji su nedavno diplomirali, a koji traže frilenserske poslove bilo koje vrste. Pored toga što predstavlja izvor za honorarni posao, može biti i odličan način da pokrenete svoju karijeru.

12. GetACoder

Ovaj sajt je namenjen frilenserima piscima, veb dizajnerima i programerima – upravo ono što je potrebno malim preduzećima da pokrenu svoju ideju o veb sajtu. GetACoder nudi na milione projekata manjeg obima koje možete izabrati.

13. iFreelance

Ova platforma pruža usluge nekim od „dežurnih krivaca“ frilenserskog sveta (piscima, urednicima, programerima, itd.) ali ovde se takođe mogu naći i trgovci frilenseri. Za razliku od drugih sajtova, iFreelance vam omogućava da zadržite 100 odsto svojih primanja.

PP%20GIF.gif

14. Project4hire

Uz stotine kategorija projekata, Project4hire vam omogućava da lako prepoznate poslove koji odgovaraju vašem skupu veština, bez skeniranja velikog broja objava. Ovaj sajt je odličan za programere, konsultante, dizajnere i mnoge druge.

15. SimplyHired

Pošto nudi širi opseg usluga nego druge platforme, SimplyHired će savršeno odgovarati svakome, od prodavaca do građevinskih radnika. Sadrži i blog sa savetima za zapošljavanje, imenik kompanija i pretragu zasnovanu na lokaciji.

Bilo da ste programer ili dizajner, stručnjak ili student, ili nešto između, sigurni smo da postoji platforma za frilensere koja će vam odgovarati.

Pogledajte sajtove iznad i počnite sa radom već danas!


IZVOR: Entrepreneur

Nemanja je filolog, filmofil i frilenser.