Pet neverovatnih priča o sticanju bogatstva

Foto: Wisdom times

Prevela: Mirjana Dragović

Ovakve priče vam takođe mogu pomoći da saznate kako su ljudi u vašoj ili nekoj drugoj industriji postali uspešni, ali i kako ne morate biti finansijski potkovani kako bi uspeli, kao što je i sa njima bio slučaj.

Dakle, predstavljamo vam neke od najboljih priča o siromašnima koji su se obogatili.

1. Džordž Soros je pobegao od nacista i postao jedan od najvećih svetskih investitora

Džordž Soros je jedan od onih koji su uložili u licencu i to pretočili u uspeh. Sa skromnim radom je počeo u Mađarskoj, gde je i preživeo okupaciju nacista. Njegov otac mu je, zapravo, spasio život tako što je podmitio službenika Vlade. Soros je 1947. godine, nakon što se rat završio, pobegao iz svoje „Gvozdene zavese” i života u Hladnom ratu i stigao u London.

Nakon toga je diplomirao u Londonskoj školi ekonomije (London School of Economics).

Međutim, to nije sve. Čak i nakon što je diplomirao, Soros je i dalje živeo skromno, tačnije radio je u suvenirnici. Tek kasnije se obogatio i počeo da radi u trgovačkoj banci u kojoj je izgradio karijeru jednog od najpoznatijih svetskih investitora.

05firstdraft_soros_tmag_Article.jpg

Foto: New York Times

2. Leri Elison je od sirotinjskog kraja došao do pozicije koosnivača „Orakla”

Leri Elison je rođen u Louer Ist Sajdu u Njujorku za vreme Drugog svetskog rata, kada je taj kraj bio siromašan i pun imigranata koji su jedva preživljavali. Elison je kao veoma mlad dobio upalu pluća, te su ga poslali da živi kod rođaka u južnom delu Čikaga. Uprkos ovim preprekama uspeo je da se obrazuje i pridruži se kompaniji za razvoj softvera (Software Development Laboratories) 1977. godine.

Ovaj potez bio je od ključne važnosti jer je 1982. godine ta kompanija postala „Orakl” (Oracle). Ova kompanija zarađuje 38 milijardi dolara godišnje. Elison se 2014. godine povukao sa položaja direktora, ali do tada je uspeo da zaradi 46.2 milijardi dolara.

-preduzetnistvo.gif

3. Džon Pol DeDžoria je biznis pokrenuo iz automobila

DeDžoria je rođen u Los Anđelesu. Počeo je da radi sa nepunih 10 godina tako što je prodavao Božićne čestitke i novine. Takođe je bio član bande i put kojim je išao činio se kobnim po DeDžoriu.

Međutim, kasnije je osnovao „Džon Pol Mičel Sistem” (John Paul Mitchell Systems) sa pozajmljenih 700 dolara. Živeo je od svog automobila i šampona koji je prodavao od vrata do vrata. Kasnije je počeo da prodaje dijamante, mobilne telefone i alkohol, ali mu je pre svega bilo potrebno mnogo vremena da počne da zarađuje van automobila.

4. Du Von Čeng je radio tri posla kako bi preživeo

Du Von Čeng je poznato lice iza modne kompanije Forever 21. On je 1981. godine, mnogo pre toga, iz Južne Koreje emigrirao u Ameriku. Pre nego što je osnovao Forever 21, radio je tri posla istovremeno: na benzinskoj pumpi, u kafiću i kao domar. To je trajalo tri godine; zatim je osnovao kompaniju i 1984. godine je otvorio prvi butik.

Ovaj porodični biznis je brzo procvetao jer su iskoristili prednosti „brze mode”. Forever 21 je sada zastupljen širom sveta i to na 480 lokacija. Takođe im je doneo zaradu od 3 milijarde dolara godišnje. Čeng je i svoje dve ćerke uključio u biznis, tako da se porodični posao preneo i na narednu generaciju.

Do_Won_Chang.jpg

Foto: Vulcan Post

5. Zdenek Bakala je pobegao iz komunističke Čehoslovačke sa 50 dolara

Zdenek Bakala je jedan od vodećih preduzetnika u svetu poslovanja ugljem u Americi. Poreklom je iz Čehoslovačke, odakle je pobegao sa 19 godina. Došao je u Lejk Taho sa samo 50 dolara u džepu. Kada je stigao tamo počeo je da radi u kazinu „Haras”, gde je prao sudove.

Da ubrzamo priču: Bakala je studirao na Berkliju, prestižnom Univerzitetu Kalifornije, gde je završio osnovne studije. Zahvaljujući toj diplomi ušao je u svet bankarstva. Vratio se u rodnu zemlju 1994. godine i otvorio kancelariju „Kredit Suis” (Credit Suisse) u Pragu.

Zahvaljujući ogromnom bogatstvu, Bakala je postao vlasnik značajnih deonica ruda uglja i gvožđa, čiji je i danas vlasnik.

I vi to možete.

Ove priče su ekstremni primeri preduzetnika koji su počeli od nule i stigli do samog vrha. Ovo je nešto što i vi možete da učinite samo ako to zaista želite. Morate imati žeđ za uspehom i ne smete se plašiti rizika.

Kako ćete se vi obogatiti?


Izvor: Entrepreneur


Mirjana je veliki filmofil, večiti optimista i veruje da je smeh najbolji lek.