Pet prednosti honorarnih poslova
Frenchie burgers - Clem Onojeghuo // Unsplash

1. Više slobodnog vremena

Najočiglednija karakteristika honorarnih zaposlenja jeste to da nemaju puno radno vreme. Iako se ovo može doživeti i kao velika mana, mogućnosti koje pruža višak slobodnog vremena su neograničene.


Ne samo da se na ovaj način možete posvetiti lični projektima i aktivnostima, već ih možete pretvoriti i u nove honorarne poslove. Bilo da je reč o frilensu, volontiranju ili hobijima, fleksibilnost radnog vremena honoraraca pruža im priliku da pridaju mnogo više pažnje stvarima koje nisu vezane za njihov trenutni posao.


2. Mogućnost da zaradite više novca

Možda na prvi pogled paradoksalno, računajući da su isplate honorarnih radnika po satu često mnogo manje u odnosu na zaposlene sa punim radnim vremenom, ali ovakva zanimanja barem teoretski nude mogućnost da se zaradi više novca.


Pod uslovom da ste predani, možete raditi nekoliko honorarnih poslova istovremeno, što bi znatno uvećalo satnicu. Ne postoji ograničenje vremena koje možete da uložite u svoj rad, za razliku od klasičnog „devet do pet“ režima. Jedino što se mora uzeti u obzir jeste da je neophodno obazirati se na lične granice i da preopterećivanje obavezama u krajnjoj liniji neće da vam pomogne na svim poljima.


Dollar bill roll -  Vitaly Taranov // Unsplash
Dollar bill roll - Vitaly Taranov // Unsplash

3. Ispunjen CV

Radno iskustvo je jedna od stavki koja najviše utiče na buduće poslodavce kada vas uzimaju u obzir za neku poziciju. Što ga više imate – veće su vam šanse za dalji uspeh u karijeri. Honorarni poslovi stoga mogu biti velika pomoć u ovim situacijama, jer za kratko vreme mogu dovesti do ispunjenog CV-a.


Ako ste dovoljno uporni i tražite na odgovarajućim mestima, možete pronaći honorarne poslove u struci koji će vam, osim obimnije životne biografije, pružiti i dodatno praktično iskustvo koje do sad možda niste imali mogućnost da steknete. Možda nećete svaki honorarni posao kojim se bavite moći da iskoristite u ove svrhe, ali ćete iz svakog naučiti nešto novo.


4. Istraživanje različitih karijernih oblasti

Honorarni posao kojim se bavite može, a i ne mora, imati veze sa strukom za koju ste se karijerno opredelili. Šta ćete od privremenih zanimanja odabrati svakako je stvar ličnog izbora, ali ako se opredelite za širenje vidika, lako se možete naći u nekoj od grana privrede kojima se do sada niste bavili.


Istina je da ne možete da znate šta vam se zaista sviđa dok to ne probate i sami, ali poslovi kojima ne ostvarujete stalni radni odnos pružaju vam mogućnost da u praksi utvrdite šta jeste, a šta nije za vas. Uvek možete odustati od nečega što vam ne odgovara, a isto tako možete i otkriti nove strasti ili veštine koje niste znali da posedujete.


Brainstoarming -  J. Kelly Brito // Unsplash
Brainstoarming - J. Kelly Brito // Unsplash

5. Vreme za dodatno obrazovanje

Kao što smo već naglasili, honorarni rad oduzima znatno manje vremena nego zanimanja sa fiksiranim rasporedima. Osim što se to vreme može utrošiti u vidu dodatnog rada ili posvećivanja hobijima, otvaraju vam se i vrata za širenje obrazovanja i razne vrste doškolovavanja.


Internet nudi veliki broj onlajn kurseva za sticanje novih znanja i veština, možete nastaviti sa redovnim školovanjem ili se prosto možete opredeliti da samostalno učite nešto novo. Obrazovanje je resurs koji ne može da propadne, a koji zato može da vam donese ogromne prednosti, bilo da se radi o karijernim skokovima, radu na sebi ili prostom širenju interesovanja.


Honorarni poslovi možda na prvi pogled deluju kao „nužno zlo“ do sledeće mogućnosti za puno radno vreme, ali prednosti koje pružaju nisu zanemarljive. Osim što vam mogu ustupiti vreme za hobije, obrazovanje i dodatni rad, mogu vam dati neprocenjiva iskustva i usmeriti vas ka novim karijernim tokovima koje do tada niste uzimali u obzir. Sve zavisi od vašeg pogleda na situaciju.


Izvor: Investopedia