Pribor za jelo od koštica avokada
Pixabay

BIOFASE, kompanija iz Meksika, napravila je biorazgradiv pribor za jelo upravo od koštica avokada. Oni zapravo koriste onaj deo avokada koji ostane iza pravljenja gvakamolea i ulja u kozmetičkoj industriji. Od ovoga prave viljuške, kašike i noževe, kao i cevčice poput plastičnih - sve za jednokratnu upotrebu. Ono što ovaj pribor razlikuje od plastičnog je činjenica da se razgrađuje za svega 240 dana, te ne predstavlja pretnju za prirodu.


Pribor se, kao i plastični, može koristiti i sa hladnom i sa toplom hranom. Čvrst je i izdržljiv. Ako se čuva na hladnom i suvom mestu, može čekati na svoju upotrebu i do godinu dana. Od trenutka kada se koristi ili zakopa u zemlju, u narednih osam meseci će se razgraditi. Plastici je potrebno više od 100 godina.


Razvojni proces

Pribor od koštica avokada je ideja Skota Munguije . On je na ideju došao 2012. godine, u vreme kada je studirao hemijski inženjering. Eksperimentisao je sa sirovim materijalima, pa je tako pokušao da koristi mango i mamey sapote (drvo koje raste tipično u zemljama Centralne Amerike, Kube i Meksika). Na kraju je pokušao sa košticama avokada.


Godinu i po dana je radio na ekstrakciji molekularnog jedinjenja, kao i zadržavanju biopolimera, sve u cilju dolaženja do mase koja se mogla oblikovati. Krajnji rezultat njegovog rada bila je bioplastika od avokada ili avoplastika.


Pribor za jelo napravljen od ove bioplastike patentiran je 2013. godine, a onda je osnovana i kompanija. Tek 2016. godine počelo se sa proizvodnjom pribora, a februara ove godine krenula je i proizvodnja slamčica za piće.


Pixabay
Pixabay

Održivost

Bioplastika nije novina, ali je do sada pravljena od proizvoda koje tradicionalno koristimo u ishrani (poput kukuruza i krompira). Munguija je korišćenjem koštica avokada uveo potpuno nov resurs. Umesto da se odričemo hrane, sada možemo koristiti otpad.


Meksiko trenutno obezbeđuje oko 50% ukupnih zaliha avokada. Koštice, oko 30 000 tona njih, su se do sad spaljivale. Za masovnu proizvodnju pribora i slamčica, Biofasi je potrebno da se dnevno konzumira dovoljno avokada za oko 15 tona koštica. Svoj resurs, koštice avokada koje trenutno koristi, Biofasa pribavlja od kompanije Simplot sa sedištem u SAD-u. Ova kompanija se bavi proizvodnjom hrane i ima svoje postrojenje i u Meksiku.


Pribor za jelo i slamčice od avokadovih koštica još uvek nisu potpuno osvojile svet, a njihov izumitelj smatra da je to zbog kombinacije nešto više cene u odnosu na plastiku s jedne i načina razmišljanja ljudi, s druge strane. Za sada, njegova kompanija izvozi dobar deo svojih proizvoda, a oko 80% od izvoza ide u SAD, Kostariku, Kolumbiju i Peru.


Pixabay
Pixabay

Munguiji je trebalo dve godine da potpuno razradi svoju ideju, a danas ima kompaniju sa 14 zaposlenih, proizvodi 130 tona avoplastike mesečno (od čega je oko 40% slamčica) i planira proširenje kapaciteta i proizvodnje do novembra ove godine. izvori: boredpanda.com, mymodernmet.com, truththeory.com, nowscience.co.uk, forbes.com