Prvi put dokumentovano rođenje bebe planete
Pixabay

Fotografije prikazuju vrtložni gusti disk od prašine i gasova, a unutar njega može se videti spiralna struktura, za koju naučnici tvrde da je pokazatelj nastajanja nove planete. Žuti omotač u sredini, udaljen je od zvezde koliko je udaljena i planeta Neptun od Sunca. 


,,Hiljade egzoplaneta je identifikovano do sada, ali je veoma malo poznato o njihovom nastajanju“, kaže vođa studije u pariskoj opservatoriji Naučnog univerziteta u francuskoj prestonici, Entoni Bočateli. Naučnicima je poznato kako planete nastaju, ali nova posmatranja daju nove informacije o procesu. „Moramo da posmatramo veoma mlade sisteme kako bi uhvatili trenutak kada planete nastaju“, kaže Bočateli.

Taj lagani zaokret ukazuje na mesto gde kosmičko novorođenče stvara poremećaje u gasu, udarajući ga u obliku talasa, baš kao što ljudska beba udara iz unutrašnjosti majčine materice. Dok se planeta vrti oko zvezde „mame“ domaćina, ti talasi su oblikovani u obliku spiralne ruke.

„Povezuju se dve spirale - jedna vijuga prema orbiti planete, a druga se širi prema spolja. One se spajaju na lokaciji planete. Omogućavaju prašini iz diska da se nakuplja na planetu koja se formira i čine da ona raste", objašnjava koautorka, istraživač iz Astrofizičke laboratorije iz Bordoa u Francuskoj, An Dutri.


Nove fotografije pokazuju spiralu prašine i gasova koja se formirala oko mlade zvezde u sazvežđu Kočijaš, udaljenom oko 520 svetlosnih godina. Te spirale su indikator nastajanja mladih planeta, jer one menjaju putanju gasa i to se može videti sa Zemlje. Gravitacione sile privlače i spajaju gas i prašinu, što dovodi do formiranja planetarnog tela, nakon 1 do 10 miliona godina kasnije.  

Naučnici su pre nekoliko godina primetili nagoveštaje o ovom planetarnom rođenju. Otkrili su dve spiralne ruke u blizini mlade zvezde, unutar unutrašnjeg dela njenog okolnog diska. Međutim, naučnicima je bila potrebna jasnija slika sistema zvezda da bi detaljno uhvatili disk i tačno znali šta posmatraju.

Krajem 2019. i početkom 2020. godine, tim astronoma je pružio najdublje slike zvezdinog sistema do danas. Nova zapažanja su opisana u studiji u časopisu ,,Astronomija i astrofizika”, objavljenoj u sredu, 20. maja. 

Izvori: 
RTS
Inverse