Put ka slobodnom digitalnom društvu
Pixabay

Međutim, ovaj digitalni okean je pun opasnosti kojih većina nas nije ni svesna. Koje su licence softvera? Šta termin „autorska dela“ znači i koje dozvole mogu na njih da se primene? Koja je odgovarajuća ravnoteža između naše bezbednosti i privatnosti? Da li je potrebno promeniti razumevanje ljudskih prava sama po sebi zbog novih tehnologija?

Ovaj kurs se bavi ovim pitanjima. Nastao je u saradnji sa Ričardom Metjuom Stolmanom koji je osnivač fondacije Free Software. On je najpoznatiji stručnjak u oblasti digitalnih sloboda. Dr Stolman je ne samo teoretičar, već i praktičar. Živa legenda koja je posvetila svoj život oslobađanju izvornih kodova i omogućila da budu dostupni svima.

Dobrodošli na naš kurs! Spremni smo da podelimo znanje sa vama! Napravite korak na putu ka slobodi! Ključne reči: GNU, GPL, Creative Commons, Copyleft, FSF, Sloboda, licenciranje, deljenje

Nastavni plan

1. nedelja: Uvod u kurs. Ljudska prava u računarstvu, četiri osnovne slobode. Kako definišemo slobodu softvera? Šta je istorija GNU-a/ Linuksa? Zašto GNU? Uvod u računarske ideje patenata.

2. nedelja: Pretnje slobodnom digitalnom društvu. Obradićemo najopasnije pretnje besplatnom digitalnom društvu: SaaSS, Universal backdoor, cenzura, deljenje, nesigurnosti i više.

3. nedelja: Autorska prava i Copyleft: Kako napraviti besplatan softver? Diskusije o odabiru licence za vaš projekat.

4. nedelja: autorska dela u slobodnom digitalnom društvu. Istorija, filozofija, praksa. Diskusija o odabiru licenci za vaša autorska dela (uključujući i dokumentaciju).

5. nedelja: Digitalni način života kao podrška slobodi. Kako možemo doprineti slobodnom digitalnom društvu? Praktični koraci na putu ka slobodnom digitalnom društvu._event_management.gif

Ciljevi učenja i ishod

Cilj ovog kursa je da pomogne polazniku da razume pretnje današnjih informacionih tehnologija savremenom društvu. To uključuje pretnje od strane zlonamernih i vlasničkih softvera, patentiranih softvera, e-knjiga i računarstva u oblaku, ali nije ograničeno samo na njih. Do kraja kursa polaznik će biti upoznat sa ovim pretnjama i imaće razumevanja na praktičnom i filozofskom nivou o načinima pomoću kojih može da doprinese slobodnom digitalnom društvu.

Zahtevi kursa

Nije potrebno predznanje. Svi su dobrodošli!

Kriterijum za procenu

Kurs sadrži pet provera (jedna nedeljno). Da bi se dobila potvrda o savladanosti, student treba da dobije prelaznu ocenu 60% ili više.

Trajanje kursa

Pet nedelja.

O instruktoru

Ovaj kurs se zasniva na predavanjima Dr Ričarda Metjua Stolmana i sprovodi se u saradnji sa njim. Ričard Metju Stolman je programer i aktivista. Godine 1983. on je najavio projekat za razvoj GNU operativnog sistema, operativni sistem nalik na Linuks, koji je trebalo da bude potpuno slobodan softver, i od tada je vođa projekta. Sa tom izjavom Ričard je pokrenuo i pokret slobodnih softvera. U oktobru 1985. Osnovao je fondaciju Free Software.

Od sredine 1990-ih, Ričard je većinu svog vremena proveo u političkom zastupanju besplatnog softvera, i šireći etičke ideje pokreta, kao i kampanje protiv patentiranja softvera i opasnog proširenja zakona o autorskim pravima. Pre toga, Ričard je razvio niz često korišćenih softverskih komponenti GNU-a, uključujući originalne Emacsu, GNU Compiler Collection, GNU program za otklanjanje grešaka (gdb), GNU Emacs, i razne druge programe za operativni sistem GNU.
Ričard je započeo koncept copyleft, i on je glavni autor GNU General Public License, najrasprostranjenije licence za besplatni softver.

Ričard je diplomirao fiziku na Harvardu 1974. godine. Tokom studentskih dana, takođe je radio kao haker u MIT laboratoriji veštačke inteligencije, učeći o razvoju operativnog sistema. Tamo je napisao prvi Emacs tekst editor 1975. godine. On je takođe razvio AI tehniku backtracking-a koja je zavisnički usmerena, poznatu još i kao održavanje istine. U januaru 1984. je podneo ostavku u MIT-u kako bi započeo projekat GNU.


Izvor: Eliademy