Spoj nespojivog: onlajn ovčarstvo
Pixabay

Milorad Milić kaže da mu čuvanje ovaca pričinjava najveće zadovoljstvo. Opterećuju ga asfalt i život u gradu, tako da je pronašao virtuelni način koji će mu pomoći da povremeno „pobegne“ u selo Dobrnje. On tvrdi da je ovčarstvo veoma zahtevan posao i da ne može da nađe nekog ko je pouzdan i ko će biti istrajan u njemu, dok je on u Austriji. To ga je dovelo do ideje da instalira kamere na svom imanju i na taj način iz Salzburga nadgleda kako mu ovce napreduju.

pixabay
pixabay

Ukoliko primeti da je nekoj ovci loše, obavesti lokalnog seoskog veterinara. Kaže da kamere u velikoj meri pomažu, ali ipak glavnu ulogu igra njegov kum, veterinarski tehničar. Takođe, pobrinuo se da ovce svakodnevno neko obilazi i hrani, dok on radi u Austriji. „Kada počnu da se jagnje, a ja nisam kod kuće, ne spavam i gledam ih do duboko u noć“, govori Milorad za Bi-Bi-Si vesti na srpskom (BBC News) o svojoj zabrinutosti. Po njegovom mišljenju, ne postoji ništa lepše nego kad tek prohodali jaganjci prate svoju mamu. 

pixabay
pixabay

Miloradu ovčarstvo ne predstavlja samo običan posao. Stalno se informiše i širi svoje znanje o ovcama i njihovom uzgajanju. Istražujući različite vrste ovaca u Austriji, naišao je na farmu istočnofrizijskih ovaca i shvatio da je to jedna od najboljih vrsta za uzgoj. Doneo je tri jagnjeta te vrste u Srbiju. „One su produktivnije, daju više mleka i mesa i vrlo su plodne“, objašnjava Milić za Bi-Bi-Si. One su takođe pogodne i za ukrštanje sa drugim vrstama, što je on i uradio.


Uzgajanje ovaca nije biznis kojim želi da profitira, već da bude „na pozitivnoj nuli“. Mogao bi da proizvodi sir i druge mlečne proizvode, po uzoru na porodičnu farmu koju je video u Salzburgu. Voleo bi da se više ljudi vrati ovčarstvu i zato poklanja ovce onima kojima veruje da će ih čuvati i voleti. Manastiru Jazak na Fruškoj gori poklonio je pet jagnjadi, ovna i dva ovčarska psa.

Međutim, nekoliko puta je pogrešio kada je poklonio jagnjad. „Dogodilo bi se da oni, baš uoči verskih praznika, navodno uginu“, izjavio je Milorad za Bi-Bi-Si. 

pixabay
pixabay

On se nada da ovom tradicionalnom poslu neće doći kraj i da će ga mladi prihvatiti sa istim žarom kao i njihovi stari. Dok nove generacije pastira sanjaju o robotima pastirima, njegov jedini san je da provede penziju u prirodi kraj svog stada.

Izvor: Danas