Šta je to što utiče na produktivnost?
Pexels

Prošao je jedan mesec od postavljanja svih onih ambicioznih ciljeva za 2018. godinu, a većina vas je već pogazila neke. Razlog za to možete potražiti na dva mesta: prvo, niste pravilno postavili ciljeve i drugo, niste posvetili dovoljno vremena i pažnje za ostvarenje istih.

Jednačina kojom se uvećavaju šanse za ostvarenje ciljeva je i naučno dokazana: određen, teži cilj + posvećenost + vera u sebe = ostvarenje cilja.

Većina ljudi nema problem sa postavljanjem zahtevnih ciljeva. Postavljanje lakših ciljeva takođe nije problem ali vas oni prosto ne motivišu da dajete sve od sebe. Druga stvar je da li ste zaista posvećeni i da li verujete u sposobnost ostvarenja cilja. U stvari, „samosvest", psihološki termin za samopouzdanje,jedan je od najčešće korišćenih koncepata u nauci postavljanja ciljeva.

Dakle, ako pretpostavimo da su postavke ciljeva tačne, zašto ih ne ispunjavamo? Vreme i pažnja. Ako nečemu ne posvetite dovoljno vremena i pažnje, to propada. Ovde dolazimo do zanimljivog dela. Police na poslovnom odeljenju su prepune knjiga o produktivnosti i saveta „kako da uradite nešto". Zašto ih onda ne pročitamo i pređemo sa reči na dela?

Pexels
Pexels

Jednostavno. Jer nismo mašine. Mi smo od krvi i mesa, osećajna bića koja odugovlače, nalaze izgovore i podsvesno dozvoljavamo osećanjima da nas vode.


Kako da prevaziđemo ovo? Vrlo teško, jer pokušavamo da nateramo isto to osećajno biće da postane samosvesno i da se pokrene. Međutim, postati svestan emocija koje se kriju iza svakog saveta o produktivnosti je samo početak:

Pojedi tu žabu

Brajan Trejsi je slika i prilika ličnog napretka. Potpuno je u pravu kada tvrdi da ćemo biti super-produktivni kada bismo svaki dan prvo radili najteže zadatke. Većina nas teži ka tome da uradi sve ostalo osim da se dotakne tog najtežeg dela. Svesni smo toga, ali nećemo to uraditi jer imamo osećaj da je teško, a ne volimo kada je nešto teško.

Prepoznajte ove situacije i neka vam pređu u naviku. Ne možete otvoriti imejl ili prisustvovati sastanku, a da ne pojedete tu žabu. Iskoristite to i nadovežite se na postojeću lošu naviku.

Kratke pauze i prelazi

Kada ste, recimo, na autoputu, ne možete samo da vozite u nedogled da biste došli do cilja, naročito ako je cilj dosta udaljen. Morate da pravite pauze, koristite odmarališta. Ista je situacija kod velikih ili teških zadataka - prevelik je skok od početka do kraja da biste ga odradili u jednom potezu. Smislite kada i kako da napravite kraće pauze koje bi bile uvod ili prelaz u dalji rad, ali koji vas ne bi zbunili ili odvratili od posla.

Organizacija zadataka, vremena i energije

Stručnjaci će vas ubeđivati da se budite ranije kako biste više uradili u toku dana. Nauka o spavanju je dokazala da postoje ranoranioci, ali i noćne ptice. Vi ćete se prosvetliti onog trenutka kada naučite da delegirate zadatke odnosno kada budete znali za koje poslove vam treba maksimalna koncentracija i kreativnost, a koje možete da odložite i radite čak i u polu snu. 


Zapamtite da je vaša energija ograničena, kao i da vaš mozak ne razlikuje pisanje ozbiljnog odgovora na mejl klijentu koji se stalno nešto žali od rada na sledećem stadijumu razvoja vašeg proizvoda.

Kada ste iscrpljeni, to je to što se tiče tog dana, ili barem do sledećeg spavanja, tako da svu energiju usmerite na zadatke koji to zaslužuju.

Pexels
Pexels

80/20 raspodela vremena

Obrnite Paretovu logiku gde 80 odsto posledica dolazi od 20 odsto uzroka i stisnite te trivijalne stvari koje vam odvlače pažnju u 20 odsto vašeg vremena. Odjednom je otkazan sastanak i imate sat vremena slobodno? Potrošite prvih 20 odsto (12 minuta) na brz pregled najbitnijih mejlova u vašem sandučetu, a preostalih 48 minuta na strategiju razvoja proizvoda.

Navedite sami sebe na početak

Samo otvorite prazan dokument, otkucajte naslov i prve misli koje vam padnu na pamet vezane za prezenatciju koju treba da spremite. Primetićete nešto zanimljivo. Blokada koja vas je mučila će polako nestajati i odjednom ćete već pisati sledeću misao. Čak i ako zastanete u tom trenutku, kada ponovo počnete sa radom na tom dokumentu, biće vam mnogo lakše da nastavite.

Smetnje su za decu

Ozbiljno, predstavljate se kao iskusni vođa tima, a još uvek vam iskaču obaveštenja na ekranu za pristigle mejlove, poruke zvone na sve strane i otvoreno vam je više prozora ili aplikacija odjednom?

Prestanite da težite ispaljivanju odgovora i žongliranju mnogobrojnih trivijalnih zadataka, obucite svoje bitno odelo i napregnite mozak za rad na strategijama koje vrede.

Zadovoljiti

Nakaradno izvedena reč od zadovoljan i dovoljan, predstavlja spoznajnu prečicu koju možete koristiti da biste postigli prihvatljiv rezultat, pre nego prenapredan ili prekomeran. Stvorite vremena za važne ciljeve tako što ćete zadovoljiti nevažne. 


Zašto napisati ceo paragraf kao odgovor na imejl kada je dovoljna samo jedna rečenica? Zašto biti prisutan tokom čitavog sastanka kada je potrebno samo 10 minuta da kažete šta imate pa da ostali mogu da nastave sa radom?

Jedan od najboljih načina da postanete produktivniji jeste da radikalnije reagujete na emotivne propuste. Vi niste robot, vi ste od krvi i mesa, emotivni nered maskiran u vođu; suočite se sa ovom stvarnosti i život će vam biti puno lakši.Izvor: Platinum Publishing