Šta je Workspace?
Pixabay

Ova usluga predstavlja najnoviji korak u evoluciji kancelarijskih aplikacija od onih fizički prisutnih (kao što su serveri, radne stanice, softveri) do onih u oblaku.

U okviru WaaS platformi nalaze se stvar koje su potrebne kako bi se vodilo računa o poslovnim problemima, kao što su anti-virus softver, mogućnost backup-a, produktivne aplikacije kao što su Office 365, knjigovodstveni softver i još mnogo toga (CloudJumper, WaaS provajder, na primer, ima više od 2.200 aplikacija u svom paketu).

WaaS je naročito idealan za mala preduzeća koja ne mogu da priušte unutrašnje resurse i infrastrukturu za samostalno upravljanje IT uslugama. Prema mišljenju Maksa Prugera, glavnog menadžeru prodaje u CloudJumper-u, koji je razgovarao sa Small Business Trends preko telefona, ova tehnologija je posebno atraktivna kompanijama koje imaju elastičnu potražnju za radnom snagom ili onim kompanijama koje koriste udaljenu radnu snagu.

„Računovodstvene firme se, na primer, šire tokom poreske sezone jer zapošljavaju honorarce, od kojih mnogi rade na daljinu“, rekao je. „Firme se zatim vraćaju na normalnu veličinu, i odmah možemo isključiti pristup tom udaljenom osoblju.“

Kako funkcioniše WaaS?

Sa stanovišta zaposlenih, korišćenje WaaS-a je jednostavno.

Zaposleni se uloguju na WaaS provajder sa svog uređaja pomoću daljinskog desktop klijenta i nalaze se u virtuelnom desktop okruženju koje izgleda i radi kao i računar u kancelariji. Za usluge provajdera, konfiguracija WaaS-a nije komplikovana i traje nekoliko minuta po radnom mestu ili uređaju.

Rast WaaS-a

WaaS se sve više koristi.
Transparency Market Research (TMR), kompanija koja se bavi istraživanjem tržišta i savetovanjem, je u nedavnom izveštaju objavilo da će se globalno WaaS tržište proširiti za visokih 12,10 % CAGR između 2015. i 2022. godine. TMR očekuje da će ekspanzija u sektorima obrazovanja i zdravstvene zaštite biti još veća, za 13 i 12,9 %.

„Rastuća upotreba virtuelnih aplikacija usmerenih ka industriji u ovim oblastima će pokrenuti potražnju za Waas rešenjima“, navodi se u izveštaju. TMR, takođe, pokazuje da bi vrednost tržišta sa 7,4 milijarde dolara u 2014., mogla porasti porasti na 18,3 milijarde do 2022. godine.

Koje su prednosti korišćenja WaaS-a?

Razlozi koji su povezani sa upotrebom WaaS-a su zadivljujući i uključuju:

Povećanu produktivnost zaposlenih

Waas-S paketi omogućavaju zaposlenima da budu produktivniji i da budu u mogućnosti da pristupe kritičnim aplikacijama i podacima, bez obzira na njihov geografski položaj.

Povećanu ravnotežu posla i života._izrada_sajtova.gif

Zaposleni mogu da rade od kuće periodično ili kada se za to ukaže potreba (da se brinu o bolesnom detetu, na primer) da ne trpe zbog inferiorne tehnologije. WaaS usluga ažurira softver, a korisnički doživljaj je isti.

Doslednost okruženja

Svaki zaposleni ima pristup istim aplikacijama, kao i svi drugi, „ bez obzira na to da li su novi ili su u firmi već 20 godina“, rekao je Pruger.

Smanjivanje troškova

„Troškovi za podršku programa skoro da ne postoje“, rekao je Pruger. „WaaS provajderi upravljaju delom koji funkcioniše preko softvera , a virtuelni desktopovi ne kupe zaražene fajlove kao prava mašina“.
Dodao je da kompanije ne moraju da ponovo kupe server, samo da ga obezvrede za 3-5 godina ili ranije ako zastari.

„Većina kompanija želi da pređe sa kapitalnih izdataka na operativne troškove“, rekao je, a korišćenje WaaS-a podržava taj cilj. „Sada kompanije imaju predvidljive, stalne troškove po zaposlenom.“

BYOD podrška
WaaS usluge dopunjuju korporativne strategije za Bring Your Own Device (BYOD), pristup koji je veoma tražen među zaposlenima, naročito Millennials. „Zaposleni mogu doneti bilo koji uređaj koji žele jer sve što će se dešavati je provodnik za njihovu radnu površinu u oblaku“, rekao je Pruger.

On je napomenuo da su CloudJumper klijenti, pogođeni nedavnim poplavama u Teksasu, imali koristi od BYOD i daljinskog pristupa.
„Zahvaljujući WaaS-u, zaposleni koji nisu bili u stanju da dođu do svojih kancelarija mogli su da rade od kuće koristeći svoje računare“, rekao je.

Eliminisanje IT-nevolja

WaaS donosi sve radne površine jedne kompanije u oblak, eliminišući IT-probleme. Ovo uključuje:

Cloud skladištenje;
Backup i offsite replikacijе;
• Posvećene poslovne servere;
• Podršku za MS Office 365;
• Stalnu podršku.

WaaS prebacuje sve softverske aplikacije i upravljanje mrežom, tako da IT može da se fokusira na primenu novih tehnologija i sistema.


Pixabay
Pixabay

Bolja bezbednost


WaaS proizvodi zaključavaju radnu površinu, skladište podataka u state-of-the-art, SSAE 16 sertifikovanih Tier 4 centara za obradu podataka i podržavaju oporavak od katastrofe, rezervne kopije na dnevnim i nedeljnim intervalima i imaju ugrađenu zaštitu od hakera i virusa.


Pojednostavljeno skladištenje fajlova


Preduzeća se neće više suočavati sa višestrukim fajl serverima koji su smešteni na raznim lokacijama, što otežava deljenje podataka ili aplikacija. WaaS čuva sve na jednom mestu.


Troškovi korišćenja WaaS-a


Iako cene variraju, Pruger je rekao da mala preduzeća treba da plate, u proseku, 100-150 dolara mesečno po zaposlenom od MSP. To takođe uključuje i upravljanje fizičkim uređajima.


„Jednom kad počnu da koriste virtuelni radni prostor, troškovi za upravljanje fizičkim mašinama gotovo nestaju“, rekao je Pruger. „S obzirom da je cena za WaaS proizvode tako niska, MSPs mogu prilagoditi svoj posao bez potrebe dramatičnog povećanja izdvajanja resursa na zapošljavanje novih radnika. I oni ne moraju uopšte da budu stručnjaci za sve aplikacije koje su dostupne u okviru WaaS okruženja.”


Kako da počnete da koristite WaaS?


Nekoliko WaaS provajdera obeležavju pejzaž, iako ni jedan ne preovlađuje. Većina ne radi direktno sa krajnjim korisnikom, već sa partnerom čije usluge to obavljaju. Najbolje je da se obratite MSP-u u vašem području. Ako ni jedan ne postoji ili ne nude WaaS proizvode, onda pozovite jednu od dole navedenih kompanija. Možda oni mogu da vas upute na MSP koji može da vam pomogne.

• Artisan infrastructure;
• CloudJumper;
• IndependenceIT;
• RapidScale;
• The Sixth Flag;
• EaseTechnologies, Inc.

IT usluge, MSP, telekom ili ISVs takođe mogu da se obrate ovim firmama kako bi naučili više o prednostima koje nude WaaS proizvodi svojim klijentima. CloudJumper, posebno, aktivno regrutuje provajdere usluga za preprodaju ili rad u WaaS okruženju.


Izvor: Smallbiztrends