Tri koraka za pronalazak vašeg samopouzdanja

FOTO: Edukacija

Krenućemo od početka sa tim šta je samopouzdanje. Samopouzdanje je ljubav koju osećate prema sebi, što uključuje način na koji vidite, vrednujete i ophodite se prema sebi. Veliki broj ljudi misli da je to nešto što se podiže i spušta. Iako ne verujete, stvar je drugačija: naše samopouzdanje je deo naše suštine, onoga što jesmo, i zbog toga je nedodirljivo i neuništivo!

Mi se rađamo sa samopouzdanjem. Ono što se dešava je da ga odrastanjem regulišemo pravilima, idejama i verovanjima kako bi se prilagodili društvu i svetu koji nas okružuje, tako da se taj efekat samopouzdanja koje smo nekada imali krije svaki put sve više u nama, tako da ga više ne pronalazimo. Primer toga je posmatranje bebe koja uči da šeta i koja pada i ustaje bez sumnje da će uspeti. Naravno, dokle god imamo više samopoudanja i vere, to je naše samopouzdanje više uništeno i nepristupačno.

-poslovna_komunikacija.gif

I jesmo iskreni mi koji volimo sebe ili se ne volimo, ali se ne volimo više ili manje, to jest ne volimo se ni osrednje, tako da se može reći da ono što bi trebalo da radimo je da se koncentrišemo da pronađemo nase samopouzdanje, a za to postoje tri osnovna koraka.

Tri osnovna koraka za pronazak vašeg samopouzdanja

1. Upoznajte sebe

Otkrijte ko ste, šta vam se sviđa, a šta ne. Pronađite vašu jaču i slabu stranu to jest vaše prednosti i mane. Otkrijte vaše talente, ali za to bi trebalo da počnete sa isprobavanjem različitih stvari. Nije bitno koliko godina imate, ne postoje određene godine za početak novog, za otkrivanje i za sreću, već je to neophodno kako biste promenili vaš život. Ako ne znate odakle da krenete, pitajte sebe: Šta bih uradio/la da se ne bojim? Gde bih bio/la?

2. Prihvatite sebe

image.jpg

FOTO: BIZLIFE

Ali, stvarno uradite! Dosta je gluposti koje ne funkcionišu ili malo funkcionišu. Prihvatanje je jedna odluka ako se radi o procesu. Ponavljanje prihvatanja ispred ogledala je nešto što može biti komplikovano, ali nikad više neće biti efikasnije ukoliko odlučite za sva vremena da ostavite iza sebe naviku nipodaštavanja. Došlo je vreme da sebi date priliku da upoznate divno stvorenje koje postoji u vama. Ili su možda osobe kojima se divite savršene?

3. Prestanite da osuđujete sebe i da se poredite sa drugima

Da sam ovakav, da sam onakav, da nisam onakav, fali mi, dovoljno mi je, uradio sam, nisam uradio… Svi smo toliko tvrdoglavi koliko smo pametni, smireni kao što smo agresivni, mirni kao što smo nemirni. Svima nama je dovoljno, ali i fali nam nešto. Svi smo dobri koliko smo i loši. Svi imamo u sebi jednog Hitlera i jednu Majku Terezu.

Možda ste se navikli da vam drugi govore da napravite listu vaših mana i prednosti...Ja vam govorim da se bazirate samo na jednu stvar: da date sebi dozvolu da budete jedna osoba, jedno živo biće koje greši i uči, koje pada i ustaje i koji ne mora da meri, isprobava apsolutno ništa, jer su mere nastale od strane jednog čoveka koji je možda pogrešio prilikom njihovog kreiranja. Naravno, sa religiozne tačke gledišta, postoje Božiji zakoni, ali ako se pomerimo iz tog konteksta, moram da vam kažem da ja još uvek ne poznajem ljudsko biće oslobođeno od greha.

IZVOR: GESTIOPOLIS