Tri zanimljive činjenice o kriptovalutama
Put Your Bitcoin to Work - Andre Francois // Unsplash

Ova digitalna valuta, koja funkcioniše po principu medijuma za razmenu, ime je dobila po kriptografiji koja osigurava finansijske transakcije, kontroliše stvaranje dodatnih dobara i potvrđuje transfere. Do kriptovaluta se, dakle, dolazi rešavanjem kriptografskih zagonetki i odobravanjem transakcija, što je proces poznat kao majnovanje.


Prvi softver otvorenog koda koji se pojavio na tržištu bio je Bitcoin, koji se još od 2009. godine smatra prvom decentralizovanom kriptovalutom. Nakon ove valute, usledilo je preko 4000 alternativnih varijanti ovog sredstva, a broj nastavlja da raste. Ovolika popularnost delom je postignuta ogromnim mogućnostima za lično finansijsko napredovanje, ali i drugim faktorima koje ove valute omogućavaju.

1. Manja provizija pri transakcijama

Jedna od najrevolucionarnijih stvari koja je kriptovalute učinila toliko primamljivim, je umanjenje troškova provizije prilikom novčanih transakcija ili transfera. Ovo je posebno korisno tokom transfera novca u inostranstvo.

Ako odlučite da prenosite novac iz jedne zemlje u drugu, kriptovalute predstavljaju vremenski najbržu i najpovoljniju opciju.

Novac se ne mora nositi u kešu i menjati u toku putovanja, niti je potrebno obratiti se bankama koje za ove usluge mogu uzeti i do 20 posto od ukupne sume. Sve što treba je da vaš novac prebacite u kriptovalute, a potom iz kriptovalute u željenu devizu.

Travelling to Indonesia - Bady QB // Unsplash
Travelling to Indonesia - Bady QB // Unsplash

Ukupan proces traje desetak minuta, a provizija, koja u zavisnosti od izbora kriptovalute i algoritma, koji joj određuje cenu, može biti čak i besplatna, ima fiksnu tarifu po transakciji i ne zavisi od količine novca koji se menja. Za baratanje digitalnim novcem potrebno je minimalno predznanje, koje se lako može steći na brojnim sajtovima na internetu.

2. Decentralizovano, sigurno i necenzurisano

Lanac blokova (blockchain), tehnologija na kojoj su kriptovalute zasnovane, podrazumeva necenzurisanost, sigurnost i neizmenljivost podataka prilikom razmene.


Kada se podatak doda u lanac blokova, on se ne može promeniti ili obrisati, osim ako se svi podaci pre njega takođe ne promene ili obrišu. Promena te vrste je resursno skupa i vrlo teško izvodljiva, računajući da lanac blokova u sebi ima ugrađene algoritme koji se brinu da njegovi podaci uvek budu isti.


„Sve što se podrazumeva kriptovalutom zasnovano je na blokčejnu. Nema krađe, lažiranja podataka ili sličnih situacija. Primenom kriptografije obezbeđjuje se iskrenost i poverenje ljudi.


Lanac blokova je, dakle, vid demokratskog sistema gde svaki učesnik ima pravo glasa i gde većina uvek pobeđuje, nezavisno od bilo kojih spoljnih uticaja“, rekao nam je Miloš Živadinović, saradnik agencije za savetovanje pri korišćenju lanca blokova, Ignis Potentia.


Ovakav decentralizovan sistem obezbeđuje osiguranost samih podataka, te odvraća ljude od pokušaja potkradanja ili korupcije, a omogućava javnu bazu podataka za finansijske transakcije. Primenom ovog algoritma dogovora, takođe se pokazuje i želja samih učesnika da doprinose njegovom daljem razvitku.

Checking stock market prices - William Iven // Unsplash
Checking stock market prices - William Iven // Unsplash

3. Pogon društvenih promena

Kriptovalute izbegavaju tromost postojećih državnih sistema poput banki, taksi i tarifa, te ideje mogu odmah, brže i nezavisno da se finansiraju. One su sistem odvojen od države kao ustanove i omogućavaju ljudima da brže dođu do novca za svoje poduhvate“, dodao je Miloš.


Koliko ovakav sistem lako može da pokrene društvene promene, lako se može videti na primeru Bananacoina – kriptovalute sa ciljem da podstakne i unapredi proizvodnju i uzgoj banana. Ova ideja rodila se na Laosu, a kupovinom ove valute, deo vrednosti se vraća nazad i dalje distribuira lokalnim farmerima umesto korporacijama.


Organizacije ovog tipa pokazuju primenljivost koju kriptovalute imaju u društvu i kako ga mogu poboljšati. Sam princip se može primeniti mnogo dalje od panama, a mogućnost za korupciju ostaje minimalna. Mogućnosti koje ovako nešto otvara samim tim su ogromne.


Kriptovalute postepeno osvajaju svet, a njihove primene su, čini se, neograničene i izuzetno profitabilne, računajući da pružaju i prilike da se na njima ostvari veliki profit.


Želiš li sâm da zaradiš preko kriptovaluta? Ovo je tvoja šansa koju ne smeš propustiti! Upiši naš kurs i postani stručnjak kada je reč o kriptovalutama!


Uzmi kurs