Trinaest trikova za motivaciju!

Foto: 500px

Prevela: Katarina Kovač

Ovaj tekst nije za one koji nikad ne odlažu obaveze, gube pažnju ili odugovlače kada treba da urade nešto bitno. Za nas ostale, dobro je imati spisak motivacionih podsticaja da nam pomogne da nastavimo s radom.

Kako da izbegnete motivaciju

Najbolji način da se motivišete je da organizujete svoj život tako da ni ne morate da se motivišete. Ako vam je odlazak na posao stalna borba, možda je vreme da počnete da razmišljate o promeni posla. Zamisao je da bi određene motivacione tehnike trebalo da budu podrška, a ne redovna rutina.

Ovo su neke stvari koje bi trebalo da uzmete u razmatranje kako bi posao tekao prirodnijim tokom:

Strast: Radite stvari koje bude strast u vama. Svi moramo da radimo stvari koje ne želimo da radimo, ali ukoliko vam se život sastoji samo iz dosadnih obaveza, to znači da imate problem koji bi trebalo rešiti.
Navike: Ne možete sve da radite mehanički, ali je dokazano da stvaranje nekoliko navika može stvoriti temelj za organizaciju dana. Ukoliko se budite u isto doba, radite posao u isto vreme i imate sličnu produktivnu rutinu, time olakšavate da to isto uradite i narednog dana.
Tok rada: Tok rada je stanje u kom vam je um u potpunosti skoncentrisan na postojeći zadatak. Iako ima mnogo faktora koji doprinose ovom stanju, veliki deo toga je da je nivo izazova dobar. Nađite načine da prilagodite svoje zadatke tako da budu u toj zlatnoj tački između dosade i izluđujuće frustracije.

EU%20GIF.gif

Saveti za motivaciju

Uprkos svom najvećem trudu možete naići na neuspeh čak uz strast, navike i okruženje koje podstiče tok rada. U tom slučaju, vreme je da nađete emocionalni podsticaj koji će vam pomoći da krenete s radom. Ovo su neki:

1. Prisetite se razloga „zašto“ - Koncentrisanje na dosadan zadatak ga ne čini ništa zanimljivijim. Možete ga učiniti zanimljivijim ako se malo udaljite i zapitate sebe zašto uopšte radite to. Ukoliko ne možete da smislite razlog zašto, onda verovatno ne bi trebalo da se zamarate sa tim.
2. Odlučite se za pet – Krenite sa radom samo pet minuta. Često će tih pet minuta stvoriti podsticaj koji će pomoći da nastavite s daljim radom.
3. Krećite se – pokrenite telo kao da ste izuzetno motivisani da uradite nešto. Ovakav pristup pretvaranja da ste motivisani se može učiniti blesavim ili banalnim, ali stvarno deluje.
4. Otkrijte sledeći korak – Ponekad je nemoguće raditi na projektu. Sve što tada možete da uradite je da se skoncentrišete na sledeći korak. Borba sa gomilom posla bez neke strukture će samo dovesti do odlaganja tog posla. Podelite ga na delove koje možete pojedinačno da rešite.
5. Saznajte šta vam smeta – Šta vas sprečava da uradite posao? Ne dozvolite da se ta smetnja nastavi, nego izolujte i rešite problem. Da li ste nemotivisani zato što ste umorni, ljuti, nespokojni ili zato što se bojite? Možda zato što niste sigurni da imate dovoljno vremena ili zato što zadaci koje ste podelili i dalje nisu urađeni?
6. Dekonstruišite svoje strahove – Verovatno nemate fobiju od izvršavanja obaveza, ali istovremeno neki prikriveni strahovi mogu da vas spreče da završite posao. Izolujte nepoznanice i uverite se da možete da podnesete najgori mogući slučaj.
7. Nađite partnera – Nađite nekoga ko će vas motivisati kada se osećate lenjim. Na primer, imajte prijatelja s kojim ćete ići u teretanu. Osim što će primetiti ako ste se ugojili, ukoliko imate prijatelja ćete se više motivisati da jače trenirate u onim trenucima kada biste inače odustali.

Lista_obaveza_03_2016.jpg
Foto: 500px

8. Pokrenite svoj dan – Isplanirajte sutrašnji dan. Ustanite ranije i rasporedite važne stvari tako da ih uradite rano ujutru. Građenje momentuma od ranog jutra će vam pomoći da nastavite tim tempom tokom dana.
9. Čitajte knjige – Ne samo motivacione i knjige za samopomoć, nego bilo koju knjigu koja sadrži nove ideje. Usvajanje novih ideja pokreće moždane vijuge i daje motivaciju. Učenje novih ideja pokreće vaš mozak, tako da će vam trebati manje vremena da završite svoje obaveze.
10. Nabavite dobre alate – Vaše okruženje može imati ključan efekat na vaš entuzijazam. Spori kompjuteri, neefikasne aplikacije ili vozilo koje se stalno kvari vam može oduzeti motivaciju. Stvaranje motivacije je skoro isto toliko bitno koliko i izbegavanje zamki koje je mogu suzbiti.
11. Ne postoje mali problemi – Najgori ubica motivacije je suočavanje sa naizgled malim problemom koji dovodi do beskrajne frustracije. Sebi predstavite male probleme kao da treba da se reše na isti način kao i veći problemi, inače će vam uništiti preostalu želju za radom.
12. Stvorite mantru – Nađite nekoliko izjava koje će vam pomoći da se skoncentrišete i motivišete. Nema veze ako su uzete sa nekog kičastog motivacionog postera ili ako je to samo nekoliko reči koje vam govore šta da uradite. Ukoliko niste sigurni odakle da krenete, dobra mantra je: „Uradite to sada!“.
13. Gradite na uspehu – Uspeh stvara uspeh. Kada tek pobedite, lako se osećate motivisanim da uradite bilo šta. Emocije uglavnom nisu vezane za određenu situaciju tako da mala pobeda u vidu komplimenta od kolege ili završavanja dve trećine zadatka do podneva vas može pretvoriti u silu koja ruši! Postoji mnogo načina da stvorite male uspehe ranije kako biste imali motivaciju za kasnije. Organizovanje liste obaveza ili određivanje jasnih zadataka kao što je treniranje ujutru ili ponavljanje afirmacija može da upali.

Izvor: Lifehack

Katarina je student engleskog jezika koji veruje da je sve moguće ukoliko se dovoljno želi.