Umetnost življenja u trenutku...

Foto: themindfulword.org

Potpuna svesnost i koncentracija (eng. mindfulness) je tehnika kojom vežbamo naš mozak da se usredsredi na samo jednu aktivnost, kako bismo je bili potpuno svesni i kako bismo živeli u datom trenutku. Zbog toga je tehnika mindfulness vrlo korisna u povećanju sopstvene produktivnosti i smanjenju stresa na poslu.

Kompanija „Adeko Trejning“ (Adecco Training) je sprovela jedno istraživanje u kome je ispitivala različite firme i uticaj koje je na produktivnost njihovih zaposlenih imalo vežbanje tehnike mindfulness.

Potvrđeno je da su, tokom radnog vremena, ljudi često rasejani zbog nedostatka pažnje, što se može svesti na 90 minuta dnevno po svakom zaposlenom, i to na duže staze predstavlja veliki problem za produktivnost firme.

Statistički podaci ankete koju je sproveo „Adeko Trejning“ pokazuju sledeće:

- tehnika mindfulness povećava produktivnost radnika i do 20%;
- 65% zaposlenih koji vežbaju ovu tehniku kažu da su opušteniji na poslu;
- u firmama koje sprovode ovu tehniku pokazalo se da su se stres, anksioznost i depresija smanjili na oko 78%;
- 80% ispitanih kompanija planira da njihovi zaposleni u narednim godinama prođu kroz mindfulness tehniku.

EU%20GIF.gif

Zašto bi trebalo podučavati ovu tehniku na poslu?

Vežbanje potpune svesnosti, iako još uvek nije toliko popularna, ulazi među tehnike koje se koriste u obuci radnika. Uglavnom su to velike kompanije koje nastoje da poslovno okruženje održe zdravim i pristaju da njihovi radnici prođu kroz vežbanje ove tehnike potpune svesnosti. „Gugl“, sa svojim radionicama tehnike mindfulness, primer je kompanije koja želi da njeni zaposleni imaju vremena i za meditaciju i jačanje mentalnih sposobnosti.

Osim što donosi brojna poboljšanja na ličnom planu, tehnika mindfulness na profesionalnom planu donosi i:

1. poboljšanje produktivnosti;
2. jača koncentraciju;
3. razvija emocionalnu inteligeniciju;
4. povećava kreativnost;
5. pomaže u koncentrisanju na poslu;
6. pomaže u ostvarivanju zdravih međuljudskih odnosa.


Mindfulness_2.jpg

Foto: thegraphicrecorder.com

Kada pomaže tehnika mindfulness?

U uvežbavanju ove tehnike neophodna je konstantnost, a do poboljšanja dolazi već posle osam nedelja redovnog vežbanja. Ponekad može biti teško u potpunosti „biti prisutan u određenom trenutku“, ali kad se jednom um navikne na ovakvu vrstu vežbe, moći će da bude u takvom stanju u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu. To je cilj ovog vežbanja: vežbamo naš um da bismo mogli normalno da živimo OVDE i SADA.

Kako da počnemo sa vežbanjem mindfulness?

Svi stručnjaci ove vrste meditacije slažu se da treba početi sa kratkim vežbanjima ove tehnike, a potom postepeno povećavati vreme njihovog praktikovanja (bolje je vežbati jedan minut potpune svesnosti svakog dana, nego 20 minuta jednom u mesec dana).

Vežbanje potpune svesnosti u dva minuta

Ako želite da ova vežba postane deo vaše svakodnevice i da osetite njene pozitivne strane, video ispod teksta vam donosi upustva za vežbanje za početnike. To su samo dva minuta ove tehnike koji će vam, ako vežbate redovno, pomoći da razvijete i ojačate svoje mentalne sposobnosti, donoseći vam poboljšanje na ličnom planu, a u isto vreme bićete produktivniji i svesniji svog vremena.


Izvor: Natura y Terapia